UKRAJINCI ČEKAJU DRIL ĐETIĆA: Misija pod znakom pitanja zbog neodržavanja sednica Saveta z aodbranu i bezbednost CG

V.K.

03. 08. 2024. u 11:51

CRNOGORSKI vojni ministar Dragan Krapović (Demokrate) dostavio je Savetu za odbranu i bezbednost predlog za učešće vojnika Crne Gore u EUMAM misiji, ali kako to telo nije uspelo da se sastane više od pola godine, taj predlog i dalje je na čekanju. Iz kabineta predsednika države Jakova Milatovića tvrde da su od premijera Milojka Spajića više puta tražili datum za održavanje sednice Saveta, ali da se nije pomerilo sa mrtve tačke. Očigledno da političko mimoilaženje nekadašnjih bliskih saradnika u Pokretu Evropa sad reflektuje se i na rad Saveta za odbranu.

УКРАЈИНЦИ ЧЕКАЈУ ДРИЛ ЂЕТИЋА: Мисија под знаком питања због неодржавања седница Савета з аодбрану и безбедност ЦГ

V.K.

Ministarstvo odbrane još ranije je najavilo učešće u ovoj misiji, koja podrazumeva obuku ukrajinskih vojnika na evropskom tlu. U ovom slučaju to se odnosi na teritoriju Nemačke. Iz kancelarije za odnose sa javnošću šefa države, naveli su da su, od strane sekretarijata Saveta za odbranu i bezbednost informisani da je ministar odbrane Dragan Krapović dostavio Savetu predlog odluke o angažovanju  pripadnika Vojske Crne Gore u sastavu pomoći Evropske unije za podršku Ukrajini- EUMAM. Podsećaju da je navedena misija upostavljena odlukom Saveta Evropske unije pre dve godine u cilju jačanja kapaciteta ukrajinskih oružanih snaga, a sve aktivnosti misije realizuju se na tlu zemalja članica EU.

Legitimna meta?

UKOLIKO bi se crnogorski vojnici našli na teritoriji Ukrajine, Crna Gora bi mogla da postane legitimna meta Ruske Federacije, upozorio je jedan od lidera koalicije Za budućnost Crne Gore Milan Knežević.

-Izbalansiranom politikom Crna Gora mogla bi da izbegne bezbednosne pretnje, ocenjuje Knežević.

-Kao što je poznato javnosti poslednja sednica Saveta za odbranu i bezbednosti održana je u februaru ove godine, pa tako ovo telo nije moglo odlučivati o predmetnom pitanju, naveli su iz kancelararije predsednika države, dodajući da je kabine Milatovića roteklih meseci u više navrata tražio predlog datuma za održavanje sednice Saveta, imajući u vidu brojne važne teme o kojima treba da se raspravlja.-No ti pokušaji ostali su bez uspeha. Neodržavanjem sednica Saveta odlaže se diskusija i odlučivanje po drugim pitanjima koja su u nadležnosti ovog tela, kao što su kadrovska i ostala važna  pitanja u Vojsci od kojih mnoga imaju jasno propisane rokove.

O upotrebi jedinca VCG u međunarodnim snagama odluku donosi Skupština Crne Gore, na predlog Saveta za odbranu i bezbednost.  Da bi bila upućena parlamentu na dalju proceduru odluka na Savetu mora biti jednoglasna. Veliku želju da se Crna Gora pridruži vojnoj pomoći EU za Ukrajinu  pokazao je državni sekretar u Ministarstvu odbrane Marko Marković koji je sredinom aprila to potvrdio na sastanku sa ambasadrom Ukrajine  Olegom Gerasimenkom.

Do sada su 24 članice EU ponudile obuku i osoblje Ukrajini u okviru EUMAM. Opremu obezbeđuju države članice, a finansira Evropski fond za mir.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)