POPIS POD LUPOM GRAĐANA: Nova procedura u obradi i objavljivanju prikupljenih informacija o stanovništvu

V.K.

05. 08. 2024. u 08:42

IZMENAMA sedam zakona usvojenih u Skupštini Crne Gore državna Uprava za statistiku (Monstat) je napokon dobila mogućnost da zaokruži i prezentuje prikupljene podatke popisa stanovništva, domaćinstava i stanova koji su obavljeni od 3. do 30. decembra prošle godine. Iako je Monstat mesecima insistirao na promenama odredbi koje direktno utiču na obradu i objavljivanje podataka one su se našle na dnevnom redu tek poslednjnjeg prolećnog skupštinskog zasedanja, 31. jula, i to na predlog opozicione Demokratske partije socijalista!

ПОПИС ПОД ЛУПОМ ГРАЂАНА: Нова процедура у обради и објављивању прикупљених информација о становништву

Monstat

Iz Uprave za statistiku su saopštili da "izmene seta zakona koji se odnose na registre imaju za cilj da omoguće Monstatu upoređivanje sa podacima prikupljenih popisom".

- Nakon što se završe sve provere podataka popisa, odnosno upoređivanje sa podacima iz registra, kao i kontrola etničko-kulturoloških karakteristika od strane građana putem softvera, steći će se uslovi za objavu podataka - naveli su iz Monstata.

Plan je da svi podaci sa popisa budu zvanično prezentovani do kraja godine. Biće objavljivani sukcesivno, a tome će, očekivano, prethoditi sve potrebne kontrole podataka. Po preliminarnim rezultatima popisa, u Crnoj Gori živi 633.158 stanovnika. Država je ima 217.441 domaćinstva, 396.873 stana i 1.400 naselja. Najveći broj građana registrovan je u Podgorici, Nikšiću, Baru i Bijelom Polju, gde ukupno živi više od polovine stanovništva.

Nema kašnjenja

OBJAVLjIVANjE rezultata zavisi od termina kada će softver za kontrolu pojedinih podataka biti spreman za upotrebu. Prema ranije sprovedenom tenderu softver bi trebalo da bude završen najdalje do 16. avgusta. Iz Evropske statističke agencije "Evrostat" do sada je stiglo više sugestija o što hitnijem objavljivanju podataka sa popisa. Međutim, iz Monstata poručuju da u tome ne kasne.

- Praksa dosadašnjih popisa bila je da se prvo objave podaci o broju stanovnika i njihovim etničko-kulturološkim karakteristikama, zbog velike zainteresovanosti od strane šire javnosti. Nakon toga, sukcesivno su obrađivani i objavljivani ostali podaci, poput pola i starosti osoba, bračnog stanja, državljanstva, znanja stranih jezika, poznavanja rada na računaru... - saopštili su iz Uprave za statistiku, navodeći da će se istim smernicama rukovoditi i pri objavljivanju podataka popisa iz 2023. godine.

S obzirom na to da su preliminarni rezultati popisa već poznati - o broju stanovnika, domaćinstava, stanova i naselja, zakon o popisu nalaže da svi naredni podaci budu objavljeni kao konačni. Krajnji iznos sredstava koji je država izdvojila za popis iz 2023, biće poznat kada se sve potrebne aktivnosti u celosti kompletiraju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OD OVOGA SE STREPELO: Novak Đoković objasnio da li je završio karijeru osvajanjem olimpijskog zlata