NOVI MINISTRI POD LUPOM: Predsednik Vlade Crne Gore najavio procenu učinka, posle koje bi mogle da uslede smene

V. KADIĆ

07. 08. 2024. u 05:00

CRNOGORSKI premijer Milojko Spajić upozorio je ministre u novoj proširenoj vladi da će svi biti pod lupom i da će se svakom od njih meriti kvalitet rada. Sa njenom rekonstrukcijom je Crna Gora dobila najglomazniju izvršnu vlast u istoriji sa 32 člana i 64 državna sekretara!

НОВИ МИНИСТРИ ПОД ЛУПОМ: Председник Владе Црне Горе најавио процену учинка, после које би могле да уследе смене

Vlada Crne Gore

- Za nekih šest meseci ćemo raditi revaulaciju Vlade i videti ko je radio dobro, ko loše. Imamo političku odgovornost za sve ministre i državne sekretare, moraće da pokažu mnogo više rada, truda, ozbiljnosti, odgovornosti. I oni koji ne budu dobro radili mogu da računaju da će biti smenjeni - poručio je juče Spajić.

Na ovu poruku predsednika Vlade prvi je reagovao vicepremijer za ekonomsku politiku i ministar ekonomskog razvoja Nik Đeljošaj.

- Dok budem potpredsednik Vlade i ministar države Crne Gore, radiću sve da se u zakonskom rešenju očuva državni interes Crne Gore. Agencija za elektronske komunikacije u vreme velikog razvoja tehnologije mora ostati privržena državnom interesu Crne Gore - saopštio je Đeljošaj. - Između toga da radim za strane države i zainteresovane operatere, dok budem obavljao svoju funkciju biću na strani države koju predstavljam.

Profesor Spasoje Tomić smatra da je najava premijera Spajića da će smenjivati ministre koji ne budu dobro radili ishitrena.

- Rekao bih da se radi pre svega o nekom političkom planu. Iako nisam podržavalac njihove politike a ni ideologije, ova žaoka koju je poslao Spajić ponašajući se kao samodržac a ne kao premijer usmerena je kako mi se čini na Demokrate - ocenjuje za "Novosti" Tomić.

Prva čistka već završena

Novoimenovani ministar prostornog planiranja i urbanizma Slaven Radunović tek što je došao na tu dužnost smenio je direktora Direktorata tog sektora Sinišu Minića jer, kako je ocenio, u pojedinim predmetima nije postupao na profesionalan način. U obrazloženju odluke navodi se da je evidentirano čak 80 nezavršenih predmeta.

Naš sagovornik kaže da sama najava deluje veoma neumesno, jer smatra da će ministri za svoj rad, pre svega odgovarati građanima na nekim budućim izborima, gde će stranke koje su ih kandidovale imati ili porast ili pad podrške.

- Čini mi se da čitav svoj koncept bavljenja politikom premijer zasniva na "paf-paf" sistemu, "paf-paf auto-putu", "paf-paf Evropa sad dva, "paf-paf smeniću vas". Tako u politici nikada nije išlo, jer ako neki ministar ne radi dobro, to onda znači da ni vlada ne igra timski, a to je onda problem. Spajić treba da se fokusira kako da sa svojim saradnicima sprovede neophodne reforme koje građani očekuju, pre svega zaustavljanje inflacije i porast plata, kao i sređivanje bezbednosnog sektora - zaključuje Tomić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BOBIN I BRENIN KUM MEĐU 2.000 NAJBOGATIJIH: Ko je milioner sa TRIDESET PETORO dece poznat po humanosti