ODBRANA OD SKOKA CENA: Premijer Spajić najavio da će Vlada na čijem je čelu osnovati preduzeće za robne rezerve

V.K.

12. 08. 2024. u 06:30

PREMIJER Milojko Spajić najavio je da će Vlada na čijem je čelu osnovati državno preduzeće koje će biti zaduženo za robne rezerve, ali i za direktnu dostavu građanima osnovnih životnih namirnica iz tih rezervi.

ОДБРАНА ОД СКОКА ЦЕНА: Премијер Спајић најавио да ће Влада на чијем је челу основати предузеће за робне резерве

Vlada Crne Gore

- To je jedan održiv način da se borimo protiv visokih cena, jer ograničenje marži će definitivno biti jedna velika pomoć budžetu naših građana, međutim, moramo imati jedno dugoročno održivo rešenje za rast cena i za stabilizaciju cena u Crnoj Gori - poručio je Spajić.

On smatra da bi to preduzeće bilo jedan optimalan odgovor na potrebu građana da cene budu niske i stabilne. Pored benefita koji će se ogledati u nižim i stabilnim cenama osnovnih životnih namirnica, velike povoljnosti će biti i za osobe koje imaju poteškoće da pešače i da idu po namirnice.

- Mislimo da je dostava odgovor i na njihove potrebe i mislimo da ćemo na ovaj način, smanjiti cene i pomoći tim kategorijama stanovništvo - naveo je Spajić.

Ukupni trošak za formiranje robnih rezervi u prvoj godini bio bi 21,3 miliona evra, od čega bi 13,8 miliona bilo potrebno za kupovinu i nabavku robe, a 2,5 miliona bili bi troškovi skladištenja te robe i poslovanja Agencije za strateške rezerve države. Rezerve bi obuhvatale poljoprivredno-prehrambene proizvode, lekove i sanitetski materijal i naftu i naftne derivate. Uz to, u kapitalnom budžetu za narednu godinu biće predviđen novac za izgradnju posebnih smeštajnih kapaciteta za robne rezerve da država ne bi plaćala kiriju privatnicima.

Naftne rezerve u Luci Bar

NIK Đeljošaj, potpredsednik Vlade za ekonomska pitanja i ministar ekonomskog razvoja, saopštio je da će za naftne rezerve biti adaptirani rezervoari u Luci Bar. Za prevazilaženje energetske krize EK je obezbedila 7,5 miliona evra za formiranje obaveznih rezervi, od čega šest miliona za potrebe nabavke rezervnih naftnih derivata, a ostatak za adaptaciju rezervoara u barskoj luci.

Državne robne rezerve Crna Gora je ukinula 2003. pod obrazloženjem da su neisplative. Kao supstitut je usvojen Zakon o interventnim nabavkama koji je trebao da omogući hitnu intervenciju države u slučaju globalnih poremećaja na tržištu goriva i osnovnih namirnica. Za razliku od većine evropskih i država regiona, Crna Gora nije u stanju da interveniše na spoljne šokove kao što su dramatičan skok cena nafte i njenih derivata, hrane, robe i usluga, koje su prvobitno rasle zbog pandemije koronavirusa, a onda i zbog rata u Ukrajini.

Srbija

CRNA Gora iz Srbije uvozi oko 90 odsto poljoprivrednih proizvoda, kao što su brašno, pšenica, kukuruz i ulje koje čine robne rezerve.

Vlada Crne Gore je u aprilu 2021. objavila Nacrt zakona o sigurnosti snabdevanja naftnim derivatima, čiji je cilj da uredi postupanje države u slučaju poremećaja snabdevanja Crne Gore tim energentima. Kada je izbio rat u Ukrajini Vlada je usvojila informaciju o potrebi da se formiraju robne rezerve i zadužila Ministarstvo ekonomskog razvoja da izradi studiju o opravdanosti formiranja robnih rezervi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OLIMPIJSKI KRUGOVI NA ZEMUNSKOM KEJU: Pariska priča o održivosti i najvećih svetskih događaja seže do Srbije