USKORO „TRG OD ĆIRILICE“ – Manifestacija koja čuva slobodu, srpsku kulturu i pravoslavlje

V.V.

11. 08. 2024. u 08:31

Bogato hercegnovsko kulturno leto nastavlja Trg od ćirilice, manifestacija posvećena očuvanju ćiriličnog pisma i duhovnog identiteta, koja će biti otvorena 15. a trajaće do 28. avgusta, od slave grada svetog arhiđakona Stefana do slave manastira Savina, Gospođindana.

УСКОРО „ТРГ ОД ЋИРИЛИЦЕ“ – Манифестација која чува слободу, српску културу и православље

Foto: Mitropolija crnogorsko-primorska

Na dan otvaranja liturgiju u hramu Svetog Spasa na Toploj služiće mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije, uz sasluženje episkopa hercegovačkog Dimitrija, a Trg od ćirilice biće otvoren akademijom na Kanli Kuli.

Najavljeno je učešće  muzičkog ansambla Fenečki biseri, Đurđevdansko kolo, guslara Željka Vukčevića, dramskih umetnika Gorana Slavića i Ivane Žigon, Srpskog pravoslavnog pevačkog društva „Sveti Sava“ i vokalne solistkinje Teodore Bajić, informisao je protojerej-stavrofor Obren Jovanović, arhijerejski namesnik i paroh hercegnovski, na konferenciji za novinare u Podgorici.

Jedan od centralnih događaja biĆe dodela nagrada Pečat Hercega Šćepana i Ćiriličnik. Za izuzetan doprinos očuvanju srpske kulture i baštine, Pečat hercega Šćepana pripada ove godine književniku Blagoju Bakoviću, a Ćiriličnik koji se dodeljuje institucijama za izuzetan doprinos očuvanju ćirilice, srpske kulture i pravoslavlja, Srpskoj pravoslavnoj bogosloviji Svetog Arsenija Sremca iz Sremskih Karlovaca.

Publicista i književnik Želidrag Nikčević ocenio je da Trg od ćirilice zauzima posebno mesto među kulturno-umetničkim manifestacijama koje se održavaju tokom leta u Crnoj Gori, a postala je prepoznatljiva po svojoj misiji očuvanja kulturnog i nacionalnog identiteta.

Foto: Mitropolija crnogorsko-primorska

- U vremenu kada je Crna Gora bila pod pritiskom nerazumne vlasti koja je ugrožavala njene najveće dragocenosti, Trg od ćirilice postao je bastion odbrane slobode, ćirilice i nacionalnog identiteta, a u toj borbi uspela je da održi visoki standard i da se proširi izvan Herceg-Novog, pionira ovog poduhvata, na Bar, Cetinje, Petnjicu i širom Crne Gore, rekao je Nikčević i podsetio da je osnivanje Trga od ćirilice blagoslovio blaženopočivši mitropolit Amfilohije čije su nasleđe nastavile stotine dobrih ljudi iz crkve, kulture i umetnosti.

Tako je nastavljena misija da cela Crna Gora bude “od ćirilice“, onako kako je to zacrtano u našim najdubljim intelektualnim i verskim kodovima, kazao je Nikčević.

Organizator manifestacije je Srpska pravoslavna crkvena opština topaljsko-hercegnovska, dok su pokrovitelji Mitropolija crnogorsko-primorska i Opština Herceg-Novi.

Među jubilejima koji će na Trgu od ćirilice biti posebno obeleženi su: 800 godina Manastira Vranjina, 770 godina od upokojenja Svetog Arhiepiskopa Srpskog Nikodima, 430 godina od spaljenja moštiju Svetog Save, 530 godina od štampanja “Oktoiha prvoglasnika“, 230 godina od osnivanja Karlovačke bogoslovije, te 200 godina od osvećenja Crkve Rizopoloženija Presvete Bogorodice u Bijeloj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HRVATSKA U ŠOKU ZBOG SRBA! Mediji poručili Hrvati, dobro se držite za zid ili sjednite, a onda im saopštili ovo