POČINJE 37. HERCEGNOVSKI FILMSKI FESTIVAL: U pet selekcija više od 70 filmova

Vitka Vujnović

22. 08. 2024. u 13:45

Glamurozno zamišljenim defileom crvenim tepihom od Trga Nikole Đurkovića do traga Belavista, u Starom gradu, uz prolaz ispod gradskog simbola, Sat kule, počeće prvi put 37. izdanje Hercegnovskog filmskog festivala koji se odvija pod sloganom „Sve boje filma“.

ПОЧИЊЕ 37. ХЕРЦЕГНОВСКИ ФИЛМСКИ ФЕСТИВАЛ: У пет селекција више од 70 филмова

foto: Arhifa FFHN

Početak defilea najavljen je za  sutra (23. avgusta) u 20 sati a među zvanicama,  glumačkim ekipama  i filmskim stvaraocima biće Rade Šerbedžija, koji će otvoriti festival,  voditelji programa otvaranja, glumci Andrija Kuzmanović, Milan Marić, Sanja Popović  i druge poznate filmske zvezde čija će ostvarenja biti prikazana tokom festivala koji će trajati do 29. avgusta.  Dodatni glamur na početku festivala koji ima status manifestacije od nacionalnog značaja doprineće promociji ostvarenja koje će publika moći da gleda na četiri bioskopske scene na otvorenom. U   programu je preko 70 filmova  u okviru takmičarske selekcije dugometražnih igranih filmova na Kanli Kuli, dokumentarnih u dvorištu Kuće nobelovca Iva Andrića i studentskih u amfiteatru Dvorane Park, kao i dve  vantakmičarske na tvrđavi Forte Mare (Kino Evropa) i Mreža festivala Jadranske regije.

foto: Arhifa FFHN

 

Selektor programa dugometražnog igranog filma i vantakmičarske selekcije Kino Evropa je filmski kritičar Vuk Perović,  dokumentarnog filma  reditelj Vladimir Perović, a  studentskih ostvarenja rediteljka Sara Stijović.

Takmičarski program dugometražnog igranog filma na Kanli Kuli posvećen je regionu, na programu je  12 ostvarenja stvaralaca svih generacija koji donose  filmove “koji ostaju sa vama dugo pošto se projektor ugasi, a ekipa se pokloni festivalskoj publici”, navodi selektor Vuk Perović.

Program će 23. avgusta otvoriti “Pontonovo srce” Senada Šahmanovića a narednih pet večeri na kuli će biti prikazana po dva igrana filma: “78 dana” rediteljke Emilije Gašić , “Porodična terapija” Sonje Prosenc , film Rajka Grlića “Svemu dođe kraj” ,  “Domaćinstvo za početnike” Gorana Stolevskog , “Majka Mara” u režiji Mirjane Karanović, “Supermarket” Nemanje Bečanovića,  “Živi i zdravi” Ivana Marinovića, “Šalša” reditelja Dražena Žarkovića,  film Bruna Ankovića “Proslava”, “Radnička klasa ide u pakao” u režiji Mladena Đorđevića. Svečano zatvaranje Festivala biće upriličeno 29. avgusta, a filmski program će biti zatvoren filmom Dragana Bjelogrlića “Čuvari formule”.

foto: Arhifa FFHN

 

U dvorištu Kuće Iva Andrića 25 dokumentaraca  koje je selektor Vladimir Perović  svrstao u pet  celina, Sećanje, Porodica, Prostori, Politika i U Nama.

-Dokumentarac samo naoko slika stvarnost onakvom kakva jeste, i samo prividno nudi priču o jednoj, konkretnoj stvarnosti. On je uvek misli i interpretira, rekreira, te nudi svoju, autorsku stvarnost... koja govori o svima nama, ističe selektor Perović.

Takmičarska selekcija studentskog filma obuhvata 24 ostvarenja studenata Fakulteta dramskih umjetnosti sa Cetinja, Fakulteta dramskih umetnosti iz Beograda, i akademija iz Ljubljane, Zagreba, Banja Luke i  Sarajeva.

-Autori su se hrabro i beskompromisno hvatali u koštac sa izabranim temama - kako onim koje zadiru u najranjivije delove dusše, tako i onim koje predstavljaju zov u pomocć pojedinca u kolektivu, kolektiva u svetu. objašnjava selektorka Sara Stijović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
HLADNA ZIMA SA PUNO SNEGA, EVO KOLIKO ĆE PADATI U BEOGRADU: Meteorolozi izneli prognoze, da li stiže polarni vrtlog?

HLADNA ZIMA SA PUNO SNEGA, EVO KOLIKO ĆE PADATI U BEOGRADU: Meteorolozi izneli prognoze, da li stiže polarni vrtlog?

METEOROLOŠKI sajt "Severe Weather Europe" (SWE) nedavno je pisao kako se nešto čudno dešava sa polarnim vrtlogom, a promene koje se na njemu dešavaju uticaće na predstojeću zimu u Srbiji. Po tome, zima bi na Balkanu, pa tako i u Srbiji, trebala da bude slaba. Međutim, sa druge strane, naši meteorolozi imaju različita predviđanja za zimski period, pa tako jedan naš profesor smatra da ćemo ove zime imati puno snega i da će zima biti hladnija nego za poslednjih 10 godina!

22. 08. 2024. u 09:01

Komentari (0)

NEMA TUGOVANJA: Ben Aflek sa njom provodi vreme na dan kada je DŽenifer Lopez podnela zahtev za razvod (FOTO)