PROGLAŠENA EPIDEMIJA MORBILA U CRNOJ GORI: Zaraza se širi, registrovani novi slučajevi

Novosti online

24. 08. 2024. u 16:28

TOKOM prethodne nedelje registrovana su tri nova slučaja obolevanja od morbila, čime je broj ukupno registrovanih slučajeva u Crnoj Gori, tokom poslednjih pet meseci porastao na 19.

ПРОГЛАШЕНА ЕПИДЕМИЈА МОРБИЛА У ЦРНОЈ ГОРИ: Зараза се шири, регистровани нови случајеви

Foto N. Fifić

Kako je saopšteno iz Insitituta za javno zdravlje (IJZ) od tri novoregistrovana slučaja, dva su registrovana u Podgorici i oba su epidemiološki povezana sa jednim od prethodno registrovanih slučajeva. Na ovaj način ispunjeni su kriterijumi za prijavu epidemije morbila u Podgorici.

- To je druga opština u Crnoj Gori u kojoj je registrovana epidemija morbila, nakon što je prethodno ista prijavljena u Budvi. Svi do sada registrovani slučajevi u Crnoj Gori su laboratorijski potvrđeni - piše u saopštenju IJZ.

Sa početkom nove školske godine, dodaju, rizik od daljeg širenja morbila će dodatno porasti.

- IJZCG u kontinuitetu poziva roditelje da vakcinišu decu bez odlaganja, a da nevakcinisanu decu ne šalju u kolektive (predškolske ustanove, igraonice, rođendaonice, sportsko-rekreativne objekte, izlete, ekskurzije...). Potvrda za pohađanje predškolskih ustanova koju izdaju domovi zdravlja sada sadrži informaciju o vakcinalnom statusu koja se automatski generiše iz sistema, kao i precizan savet/preporuku roditeljima. Takođe, svi roditelji dece koja nisu vakcinisana potrebnim brojem doza vakcine u skladu sa uzrastom, a koja imaju validan broj telefona u elektronskom kartonu, dobili su obaveštenje i putem SMS poruke - saopšteno je.

Iz IJZ-a su saopštili da je u Budvi do sada registrovano osam slučajeva obolevanja od morbila, u Podgorici pet, u Baru i Pljevljima po dva i Rožajama i Tuzima po jedan.

Vakcinacija je, ističu, najbolja zaštita od morbila.

Oni su poručili da je vakcina bezbedna i delotvorna i da je naročito važno pravovremeno primanje vakcine.

- Potpuna vakcinacija podrazumeva primanje dve doze vakcine, pri čemu u redovnim okolnostima prvu dozu treba dati što pre nakon navršenih godinu života, a drugu prilikom sistematskog pregleda pred polazak u školu - piše u saopštenju.

Mere ukoliko dođe do pogoršanja epidemiološke situacije

Navodi se da u skladu sa daljim razvojem epidemiološke situacije, nadležne epidemiološke službe mogu dati preporuku da deca minimum mesec nakon primanja prve doze prime i drugu dozu MMR vakcine, bez čekanja sistematskog pregleda pri polasku u školu.

- Takođe, ako dođe do pogoršanja epidemiološke situacije, nadležne epidemiološke službe mogu preporučiti primanje prve doze vakcine već u uzrastu od šest do 12 meseci - rekli su iz IJZ-a.Oni su kazali da se osobama koje nisu potpuno vakcinisane, ili nemaju dokaz da su preležale morbile ne preporučuje putovanje u oblasti sa registrovanim slučajevima obolevanja u zemlji i inostranstvu.

(vijesti.me)

BONUS VIDEO: MILOŠ GARIĆ: Most na Ibru za Srbe znači život

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NA PREDLOG ORBANA: Vučić dobio najviše mađarsko priznanje