VELIKO SPREMANJE: Čišćenje podmorja, kanala i potoka počelo u Herceg Novom

V.V.

04. 09. 2024. u 06:30

Na četiri lokacije uskoro će početi čišćenje hercegnovskog podmorja koje nesavesni zatrpaju najrazličitijim otpadom, od guma do stare bele tehnike, a ponegde se još nađu i eksplozivne naprave zaostale iz davnih ratova. Počelo je i čišćenje kanala i potoka.

ВЕЛИКО СПРЕМАЊЕ: Чишћење подморја, канала и потока почело у Херцег Новом

fOTO: RT HN

Tender za izvođače radova organizovao je  Sekretarijat za ekologiju i energetsku efikasnost, a odgovorile su dve firme, informisao je Ilija Peulić iz ovog Sekretarijata. Prema njegovim rečima ove godine biće očišćeno podmorje u luci Škver, na ušću reke Sutorine, zatim  uvala Rose i deo obale na Toploj.

Procenjena vrednost radova je oko 36 hiljada evra, a sredstva su obezbeđena od Evropske Unije preko Eko fonda Crne Gore. Posao bi trebalo da bude završen do sredine  oktobra, a sledeće godine nastavljen.

–  Daćemo sve od sebe, da bi sledeće godine mogli da dobijemo duplo više sredstava, a cilj je da očistimo ceo hercegnovski akvatorijum, kao i celu reku Sutorinu. Ronioci će čistiti podmorje, dok će na drugi način biti organizovano čišćenje korita reke Sutorine. Kad ovaj  projekat bude realizovan, cilj je organizacija još  dva. Jedan je nastavak ove godine započetog posla a drugi   da se srede i očiste obale Njivica, rivijere i poluostrva Luštica do Krašića.

Peulić smatra da će najviše posla  biti na Škveru i na čišćenju reke Sutorine, gde se pod vodom nalaze i najveće deponije. Na čišćenju će biti angažovano  osam ronilaca, a iz preduzeća  Čistoća obezbediće kontejnere i dizalice, kako bi uklonili i deponovali otpad koji oni izvuku iz mora, objasnio je Peulić.

fOTO: RT HN

 

Posao čišćenja kanala i potoka uobičajen je pre sezone kiša. Radnici  u Sektoru za održavanje lokalnih puteva i vodotokova  u Komunalno stambenom preduzeća započeli su posao u avgustu, a prema rečima  Mihaila Perovića iz  ovog preduzeća  do sada su očišćeni kanali i potoci od Igala do Meljina.

Na red je sada stigla Zelenika, a do kraja septembra sve će biti završeno. Uz čišćenje  kanala i potoka, iste ekipe radnika  održavaju i propuste za atmosfersku kanalizaciju.

Na području hercegnovske opštine je oko 60 potoka i kanala.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KO JE BIO SUPRUG RADE ĐURIČIN? O njemu je pričao ceo svet, a nedavno napravio film tajnom naučnom projektu koji je vodio