PORED LIMA SLAVE POEZIJU:U Bijelom Polju otvorene 54. Ratkovićeve večeri poezije

M. SEKULOVIĆ

04. 09. 2024. u 11:07

RESORNO ministarstvo prepoznaje i podržava značaj poezije, kako bi se očuvala njena vrednost i snaga prenela na nove generacije.

ПОРЕД ЛИМА СЛАВЕ ПОЕЗИЈУ:У Бијелом Пољу отворене 54. Ратковићеве вечери поезије

m. sekulović

Podržavamo inicijative koje poeziju i umetnost čine dostupnim široj javnosti. Uvereni smo da će i ove Ratkovićeve večeri poezije ostaviti neizbrisiv trag, kako u našim srcima, tako i u crnogorskom kulturnom prostoru, i da će nam svima doneti trenutke dubokog promišljanja, radosti i inspiracije za buduća postignuća.

Ovo je deo obraćanja ministarke kulture i medija u Vladi Crne Gore Tamare Vujović, koja je na književnoj večeri ''Eno ga po moru teče Lim'' u Bijelom Polju otvorila tradiiocionalnu, 54. po redu književnu manifestaciju ''Ratkovićeve večeri poezije'', jednu od najznačajnijih književnih manifestacija u Crnoj Gori.

Književni opus Rista Ratkovića nije obiman, ali je značajan, obratio se učesnicimasvetkovine poezije predsednik Opštine Bijelo Polje Petar Smolović, upoznajući učesnike i brojnu publiku sa likom i delom književnika rođenog u Bijelom Polju, po kojem je književna manifestacija dobila naziv, kao i Javna ustanova ''Ratkovićeve večeri poezije'', koja posluje pod okriljem Opštine, čiji direktor Kemal Musić je naglasio da su Ratkovićeve večeri poezije mesto ukrštenja poetika.

-Snagom umetnosti ovde nastaju dela neprolazne vrednosti. Iz godine u godinu, na RVP doživljavamo sveobuhvatno shvatanje života i sveta - kazao je Musić.

Na ovogodišnjoj svetkovini stiha, biće uručena nagrada ''Risto Ratković'', čija je ovogodišnja dobitnica Jovana Bojović, pesnikanja iz Crne Gore, za knjigu  poezije ''Novobran'', u izdanju Narodne biiblioteke ''Radoslav Ljumović'' iz Podgorice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE MOGUĆE? Nećete verovati šta je Ju-Es open odlučio