ONKOLOŠKIM PACIJENTIMA 400 EVRA: U Crnoj Gori počinje sa radom nova komisija koja rešava invalidninu

I. D. S.

16. 09. 2024. u 13:30

PACIJENTI iz Podgorice koji se bore sa najtežom bolešću od novembra čekaju rešenja o invalidnini. Njihova agonija danas bi konačno trebalo da počne da se okončava, jer počinje sa radom nova komisija koja će donosti ta rešenja. Osim toga, primanja pacijenata će biti nešto uvećana, pa će ukupno, na ime tuđe nege i lične invalidnine, onkološki pacijenti dobijati oko 400 evra mesečno.

ОНКОЛОШКИМ ПАЦИЈЕНТИМА 400 ЕВРА: У Црној Гори почиње са радом нова комисија која решава инвалиднину

Foto Shutterstock

Prema zvaničnom pravilniku, lična invalidnina koju ostvaruju onkološki pacijenti, od sada će biti uvećana za oko pet evra i iznosiće 303 evra, dok će iznos za tuđu negu za ove pacijente iznositi 89,16 evra. Za decu koja imaju dijagnozu maligniteta dečji dodatak biće uvećan i iznosiće 77,70 evra, dok će tuđa nega za ovu decu iznositi 67, 73 evra.

Ovakvu vrstu pomoći za sada imaju samo pacijenti iz Podgorice, a zahvalnost za to, prema rečima direktorke NVO "Diši" Maje Gardašević, onkološki pacijenti duguju direktorki centra za socijalni rad Podgorica Arnesi Đečević.

Ispravljena nepravda

- APELUJEM na onkološke pacijente da ne gube nadu jer ličnu invalidninu mogu da ostvare i na osnovu nalaza o metastazama. Svi pacijenti koji primaju ličnu invalidninu imaju pravo i na tuđu njegu. Nepravda kojoj su pacijenti sa najtežom bolešću bili izloženi konačno je ispravljena - kazala je Gardaševićeva.

- Ona je sve vreme bila podrška i nesebično pružala ljubav na putu da se izborimo, pre svega za ona prava koja pripadaju pacijentima koji boluju od ove opake boelesti. Od 16. septembra članovi nove komisije počeće sa radom, kada će na utvrđenim terminima sastanka članova, kako nam je rečeno, biti obrađeno najviše do 300 zahteva, a sigurna sam da će nove komisije raditi odlično svoj deo posla - rekla je Gardašević.

Posebno je naglasila novinu koja se tiče sastava komisije, koja podrazumeva da će jedan član biti onkolog, što do sada nije bio slučaj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
RUT U UKRAJINI BIO POZNAT KAO PREVARANT ILI PSIHO Zapadni mediji - Osumnjičeni za pokušaj ubistva Trampa pretio da će ubiti Putina i Kima

RUT U UKRAJINI BIO POZNAT KAO "PREVARANT" ILI "PSIHO" Zapadni mediji - Osumnjičeni za pokušaj ubistva Trampa pretio da će ubiti Putina i Kima

RAJAN Vesli Rut, osumnjičeni za pokušaj ubistva kandidata na predstojećim predsedničkim izborima u SAD Donalda Trampa, pretio je da će ubiti lidere Rusije i Severne Koreje, Vladimira Putina i Kim Džong Una, objavio je list „Vol strit džornal“, koji je razgovarao sa Amerikankom Čelsi Volš, koja se nekoliko puta sastala sa Rutom u Kijevu 2022. godine.

17. 09. 2024. u 09:50

Komentari (0)

NAŠA POZNATA PEVAČICA DOŽIVELA TEŠKU SAOBRAĆAJKU: Lekari konstatovali njenu smrt, a onda se desilo čudo (FOTO)