IMUNITET SAD KOČI PUT U EU: Crna Gora u pregovorima s Briselom usporava sporazum o neizručivanju Amerikanaca Hagu

V.K.

18. 09. 2024. u 06:15

SPORAZUM o neizručenju američkih građana Tribunalu u Hagu koji je 2007. godine overila vlast Mila Đukanovića, ovih dana našao se pod lupom crnogorskih i američkih pravnih eksperata. Crna Gora i SAD pregovaraju o tom dokumentu jer je on postao prepreka za zatvaranje četiri pregovaračka poglavlja sa Briselom, uključujući i poglavlje 31 - spoljna, bezbednosna i odbrambena politika!

ИМУНИТЕТ САД КОЧИ ПУТ У ЕУ: Црна Гора у преговорима с Бриселом успорава споразум о неизручивању Американаца Хагу

Ambasada SAD u CG

Zvanična Podgorica je još 2007. godine potpisala sa SAD tekst prema kome su američki građani u Crnoj Gori su izuzeti iz nadležnosti Međunarodnog krivičnog suda u Hagu, gde bi mogli biti optuženi za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Međutim, sada je ta priča deo šireg političkog konteksta - ulaska u Evropsku uniju, tako da službeni Vašington može da shvati zašto Crnogorci žele da raskinu taj ugovor. Iz resornog ministarstva su saopštili da su u toku diplomatski dogovori crnogorske i američke strane o rešavanju ovog pitanja koji se odvijaju u konstruktivnom tonu. Naveli su da su obe strane spremne da omoguće ispunjavanje merila za zatvaranje poglavlja 31, "vodeći se, kao strateški partneri, jasnom podrškom SAD u ostvarivanju ključnog cilja Crne Gore - članstva u EU".

U poslednjem izveštaju o napretku, Evropska komisija podseća da Crna Gora ima bilateralni sporazum o imunitetu sa SAD, koji omogućava izuzeće američkih državljana od jurisdikcije Međunarodnog krivičnog suda.

"Čineći to, zemlja se ne pridržava zajedničkih stavova EU o integritetu Rimskog statuta ili srodnih vodećih principa EU o bilateralnim sporazumima o imunitetu", navodi se u izveštaju.

"Gvozdeni orao"

MINULOG vikenda Policija Crne Gore i sigurnosne službe Ambasade SAD u Podgorici sprovele su zajedničku vežbu u dvorištu ovog diplomatskog predstavništv sa ciljem jačanja interoperabilnosti među saveznicima i pružanja podrške razvoju lokalnih crnogorskih kapaciteta, saopštili su iz Ambasade. Vežba pod nazivom "Gvozdeni orao" je prva ove vrste u Crnoj Gori.

Profesor Spasoje Tomić kaže za "Novosti" da je to što je potpisao Milo Đukanović pre 17 godina učinjeno kako bi u to vreme neprikosnoveni lider Crne Gore, kad dođe vreme, pribavio zaštitu SAD od gonjenja.

- Ono što Crna Gora treba da uradi jeste da zaštiti svoje interese i da taj sporazum po svemu štetan raskine, kako ne bi trpeli štetu prilikom pristupanja Evropskoj uniji. Taj čin pokazao bi da Crna Gora izlazi iz statusa kolonijalne zavisnosti od SAD, što bi svakako donelo poštovanje drugih velikih sila, jer je svet za sve one koji nisu postali svesni toga postao multipolaran, pa se u skladu sa tim male zemlje moraju i ponašati i pozicionirati u međunarodnim odnosima - ocenjuje Tomić.

Crna Gora je u pregovorima 12 godina, otvorila je 33, a privremeno zatvorila tri poglavlja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

4 proizvoda koja vaša deca koriste svaki dan i koja morate dobro odabrati jer mogu biti opasna po zdravlje