SPREČITE PUTNIČKU DIJAREJU NA VREME: U sezoni godišnjih odmora polovina turista završi sa stomačnim tegobama

V. N.

03. 07. 2022. u 09:50

POLOVINA turista se tokom puta ili po dolasku na željenu destinaciju suoči sa putničkom dijarejom.

СПРЕЧИТЕ ПУТНИЧКУ ДИЈАРЕЈУ НА ВРЕМЕ: У сезони годишњих одмора половина туриста заврши са стомачним тегобама

Foto Shutterstock

Ovo stanje osim čestim i tečnim stolicama može da bude praćeno i povraćanjem. Da bi se to sprečilo savetuje se da se dva do tri dana pre odlaska na put počne sa uzimanjem probiotika i da se isti piju sve vreme letovanja.

Profesor dr Nevena Divac, farmakolog, kaže da je putnička dijareja najčešće izazvana bakterijama kao što su ešerihija, salmonela, šigela, a ređe virusima i protozoama:

- Ovu vrstu dijareje najčešće dobijaju osobe koje putuju u suptropska i tropska područja, i rizik je veći u zemljama u razvoju, ali nije isključeno ni da se može dobiti i u najrazvijenijim zemljama sa visokim higijenskim standardima. Da bi se sprečila, prvenstveno su važne higijenske mere - pranje ruku, kupovanje hrane isključivo na sigurnim mestima, izbegavanje hrane koja nije termički obrađena. U zavisnosti od područja u koje se putuje, potrebno je sprovoditi i dodatne mere kao što su izbegavanje vode iz česme, neoljušteno voće i povrće,  led i hranu koja stoji na otvorenom kao što je popularni "švedski sto".

Putnička dijareja najopasnija je za malu decu i starije osobe jer može da dođe do gubitka tečnosti i elektrolita, pogotovo ukoliko dođe i do povraćanja, koje može kod pojedinih osoba biti čak i životno ugrožavajuće.

- Ukoliko dođe do dijareje i povraćanja, najvažnije je sprečiti dehidraciju, unosom dovoljnih količina tečnosti - kaže dr Divac. - Roditeljima male dece savetujem da na put ponesu kesice praškova za rehidraciju koje se rastvaraju u vodi pre upotrebe i sadrže dobro balansirane elektrolite. Ova nadoknada se sprovodi davanjem rastvora kašičicom, a povraćanje nije prepreka za njihovu primenu.

Profesorka Divac napominje da se dijareja može brzo zaustaviti pomoću leka "loperamid":

Foto Shutterstock

- On smanjuje pokretljivost creva i broj i učestalost stolica i omogućava putniku da se ukrca u prevozno sredstvo i izdrži put. Ovaj lek ne treba davati deci, a odrasli bi trebalo da ga koriste što kraće jer ne dovodi do izlečenja već samo privremeno smiruje simptome. Međutim, ukoliko je dijareja izavana nekim oblicima ameba ili protozoa, neophodna je ciljana terapija amebicidima i antiparazitarnim lekovima, u skladu sa lokalnim preporukama.

Da bi se izbegli neprijatno iskustvo sa putničkom dijarejom mogu da se koriste i probiotici.

- U prevenciji je potrebno početi sa primenom probiotika dva do tri dana pre puta i nastaviti sve vreme boravka - kaže profesorka Divac. - Najviše dokaza o efikasnosti ima za probiotike koji sadrže gljivicu saharamoces bulardi, i to u dozi od 250 do 1.000 mg dnevno. Probiotici mogu da se koriste i u lečenju putničke dijareje, uz mere rehidracije i ostalu terapiju po potrebi.

Naša sagovornica kaže da ukoliko se primenjuju probiotici koji sadrže laktobaciluse i bifidobakterije, njihova efikasna doza u prevenciji je od 106 do 109 CFU - što označava broj kolonija bakterija. Kada se koriste za lečenje onda bi ih trebalo uzimati u dozi od 109 do 1.010 CFU. Probiotici koji sadrže bakterijske kolonije ne smeju se primenjivati istovremeno kad i antibiotici, već sa razmakom od najmanje dva sata, dok se saharamoces bulardi može primenjivati istovremeno sa antibioticima.

Foto Shutterstock

Prebiotik i sinbiotik

OSIM probiotika, u poslednje vreme se često čuju pojmovi prebiotik i sinbiotik.

- Prebiotici su fermentisani sastojci hrane koji se i komercijalno proizvode kao dodaci ishrani i dobra su podloga za razvoj korisne crevne flore - kaže profesorka Nevena Divac, farmakolog.

- Sinbiotici sadrže kombinaciju prebiotika i probiotika. Međutim, efikasnost ovih kombinacija nije još uvek naučno potvrđena, za razliku od probiotika.

BONUS VIDEO - UBICA NEGATIVNE ENERGIJE: Ćilibar ima razna lekovita svojstva, a ovaj je najkvalitetniji...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!