LEK SPREČAVA RAK DOJKE: Može da smanji učestalost karcinomaza gotovo 50 odsto

I. K.

02. 12. 2023. u 12:00

LEK "anastrozol", koji se godinama koristi za lečenje raka dojke, sada je licenciran u Engleskoj kao preventivna opcija, pošto su nedavna ispitivanja pokazala da taj lek može da smanji učestalost te bolesti za gotovo 50 odsto kod žena u postmenopauzi sa umerenim ili visokim rizikom od bolesti.

ЛЕК СПРЕЧАВА РАК ДОЈКЕ: Може да смањи учесталост карциномаза готово 50 одсто

Foto Shutterstock

Procenjuje se da bi 289.000 žena u Engleskoj moglo da ima pravo na korišćenje tog leka u preventivne svrhe, objavio je Bi-Bi-Si. Ukoliko se svaka četvrta od njih prijavi za korišćenje leka, to bi moglo da pomogne u sprečavanju 2.000 slučajeva raka dojke u Engleskoj, saopštila je Nacionalna zdravstvena služba Engleske, u kojoj navode da bi to zdravstvenoj službi moglo da uštedi 15 miliona funti na troškovima lečenja.

"Anastrozol" je prvi put kao preventivnu opciju preporučio Nacionalni institut za zdravlje 2017. godine, a njegovu upotrebu sada je licencirala Regulatorna agencija za lekove i medicinska sredstva. Istraživanje je pokazalo da je "anastrozol" efikasniji u zaštiti od bolesti i da ima manje neželjenih efekata od tamoksifena, koji je već dostupan kao preventivni tretman.

Rak dojke je najčešći rak u Engleskoj, sa više od 47.000 žena kojima se utvrdi ova bolest svake godine. Osam od 10 slučajeva dijagnostikuje se kod žena starijih od 50 godina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima