NEGA POČINJE - IZ TANJIRA: Uz ove namirnice nećete imati problem sa suvom i ispucalom kožom (JELOVNIK)
KOŽA prirodno sa starenjem postaje suvlja, a atmosferske prilike to stanje mogu da pogoršaju i onda se javljaju i svrab i peckanje.

Foto Shutterstock
Koži naročito ne odgovara suv vazduh u prostorijama koje se intenzivno greju, ali ni niska spoljna tempertura, kao ni jak vetar. Svi navedeni klimatski uslovi dodatno otežavaju lojnim žlezdama da proizvode dovoljno masnoće koja se zove sebum i koja štiti kožu. Inače, suva koža može da bude nasledna sklonost, posledica privremene hormonske neravnoteže, na primer tokom trudnoće, kao i uzrokovana nekim onkološkim oboljenjima.
Šake, stopala i laktovi su naročito osetljivi jer u njima ima manje lojnih žlezda, a podložni su i lice i vrat jer su obično potpuno izloženi okolini. U rešavanju tegoba koje uzrokuje suva koža najbolji saveznik je pravilna nega po savetu dermatologa, ali veliki uticaj ima i način ishrane.
Zdrava ishrana s obiljem presnog voća i povrća daje koži vlažnost i zategnutost. Jedite hranu bogatu esencijalnim masnim kiselinama - integralne žitarice, mahunarke, koštunjavo voće, semenke, hladno ceđeno biljno ulje, tamnozeleno lisnato povrće.

Foto Pixabay free images
Uzimajte više hrane koja sadrži vitamine A i D
Uzimajte više hrane koja sadrži vitamine A i D - mlečni proizvodi, jaja, riba, mahunarke, hladno ceđeno biljno ulje, pečurke, plava riba, riblje ulje.
Jedite jela bogata vitaminom E i cinkom - biljna ulja, jaja, riba, integralne žitarice, sočivo, pasulj, koštunjavo voće, semenke, mlečni proizvodi, korenasto povrće, beli luk.
Redovno vežbajte kako biste poboljšali krvotok i kako bi vaša koža dobila dovoljno hranljivih materija i kiseonika.
Evo kako bi mogao da izgleda jelovnik protiv isušivanja kože:

Foto Shutterstock
Ponedeljak
doručak: dva barena jaja, kriška integralnog hleba, kašika ajvara
užina: šaka mešavine badema i indijskog oraha
ručak: plava riba na žaru i čorba od brokolija i karfiola
večera: bareni grašak i parče mesa po izboru

Foto: Free Images Pixabay
Utorak
doručak: integralne makarone sa mladim sirom
užina: jabuka i nekoliko oraha
ručak: punjnene tikvice i kupus salata
večera: salata od barene boranije i tunjevine

Foto Shutterstock
Sreda
doručak: mešavina ječmenih, ovsenih i ražanih pahuljica sa jogurtom suvim voćem i orašastim plodovima
užina: banana
ručak: tanjir pasulja, salata od svežeg celera ili turšija
večera: riblja čorba, kriška hleba i kriška sira

Foto Shutterstock
Četvrtak
doručak: kajgana od jaja sa sitno seckanom paprikom ili ajvarom, kriška hleba, šolja kefira
užina: šaka kikirikija
ručak: prebranac i kupus salata
večera: čorba od brokolija i karfiola sa piletinom, kriška hleba

Foto Shutterstock
Petak
doručak: ovsene pahuljice sa bananom, jogurtom i bademima
užina: jabuka i nekoliko oraha
ručak: masna riba i salata od celera ili cvekle
večera: projara sa ajvarom, šunkom i turšija

NIJE NI KUPILA KARTU, NA PLAŽI JOJ PONUDILI BESPLATNU VOŽNjU: Novi detalji tragične smrti Novosađanke u Budvi
TINEJDžERKA je, kako kaže njen blizak prijatelj, bila devojka puna života, imala je mnogo planova za budućnost, a tek je imala 19 godina, i ceo život je bio pred njom, a sada je čitava njena porodica zavijena u crno.
30. 05. 2025. u 14:42

UKRAJINA IZVELA JEDAN OD NAJVEĆIH NAPADA NA RUSIJU: Aerodromi u Moskvi zatvoreni, uništena važna fabrika (VIDEO)
UKRAJINA je tokom noći izvela jedan od najvećih napada dronovima od početka rata, gađajući više ciljeva na teritoriji Rusije. Zbog napada su moskovski aerodromi bili primorani da privremeno obustave rad, što je izazvalo haos u vazdušnom saobraćaju.
28. 05. 2025. u 09:45

"PRENEO SAM NA NjU POGUBAN VIRUS, UČINIO JE NESREĆNOM: Zahar o razvodu i današnjim odnosima sa Gocom: "Kalašture mi čuvale decu"
KOMPOZITOR Milutin Popović Zahar iza sebe ima brojne hitove, ali i priče koje je sada rešio da ispriča javno. Zahar je oduvek težio i sanjao da postane nešto što njegovi roditelji kao prosvetni radnici nisu bili. Doživeo je veliku slavu, a u iskrenoj ispovesti ispričao je kroz šta je sve prolazio, ali i sa kakvim se ljudima susretao kroz posao koji mu je mnogo i doneo i odneo.
01. 06. 2025. u 17:39
Komentari (0)