ŽUČNA KESA NE VOLI MASNO: Ključan deo zdravlja je odgovarajući način ishrane (JELOVNIK)
UKOLIKO patite od poremećaja rada ili bolesti žučne kese, od problema sa kamenčićima, do sve češćih maligniteta, ključan deo terapije je odgovarajući način ishrane.

Foto Shutterstock
Stručnjaci za ishranu kažu da je osnovno pravilo za život pacijenata koji imaju probleme sa žuči i one kod kojih je žučna kesa morala da bude odstranjena, da izbegavaju previše masnu hranu, posebno velike količine, odnosno obilne obroke.
Svi oboleli od žuči, a pre svega oni kojima je odstranjena žučna kesa treblo bi da imaju više manjih obroka. Idealno je pet, ali bez teške i masne hrane, kao i namirnica koje nadimaju - pasulj, grašak, boranija, kupus, kelj...
Kada je o konzumaciji jaja reč, njih nakon operacije žuči ne bi trebalo jesti pola godine, a posle tog perioda vrlo umereno, kao i svu drugu hranu.
U ishrani obolelih od žuči trebalo bi da bude dosta voće i povrće, sirovo i u obliku sokova, kompota, pirea. Veoma važan je i unos vode, oko dva litra dnevno. Idealno je da hrana bude sirova, kuvana ili pečena. Bitan je i gubitak kilograma, kao i po preporuci nadležnog lekara unositi kroz odgovarajuće preparate esencijalne masne kiseline, vitamini C i B3.

Foto Shutterstock
Ponedeljak
doručak: mešavina ovsenih, ječmeni i ražanih pahuljica sa nekoliko badema, suvog groža i jogurtom
užina: banana
ručak: riba na žaru i čorba od brokolija i karfiola
užina: šaka oraha
večera: pire krompir i bareno pileće meso

Foto: Jutjub/Printskrin/ Mama Buba
Utorak
doručak: mešavina pahuljica sa bananom, kokosovim listićima, bademom i jogurtom
užina: pečena jabuka i nekoliko oraha
ručak: punjene tikvice
užina: šaka indijskog oraha
večera: projara sa šoljom kefira

Foto: Shutterstock
Sreda
doručak: mešavina ječmenih, ovsenih i ražanih pahuljica sa jogurtom, suvim voćem i orašastim plodovima
užina: kompot od suvih šljiva i jabuka
ručak: belo pileće na žaru i čorba od povrća
užina: šaka mešavine badema i indijskog oraha
večera: tanjir čorbe, kriška hleba i kriška sira

Foto Pixabay free images
Četvrtak
doručak: palenta sa mladim sirom
užina: dve mandarine
ručak: pečena riba i krem čorba
užina: banana i 10 badema
večera: čorba od brokolija i karfiola sa piletinom, kriška hleba

Foto Shutterstock
Petak
doručak: ovsene pahuljice sa bananom, jogurtom i bademima
užina: jabuka i nekoliko oraha
ručak: masna riba i salata od celera ili cvekle
užina: šaka mešavine badema i indijskog oraha
večera: projara sa ajvarom, šunkom i turšija

SKANDAL U BRITANIJI, PORODICE U ŠOKU: Direktorka mrtvačnice gledala crtani film sa mrtvim bebama u svojoj kući
EJMI Apton (38), osnivačica udruženja Florrie’s Army u Lidsu u Engleskoj, našla se u centru velike afere nakon što su roditelji preminule dece otkrili da su tela njihovih beba držana u njenoj kući umesto u mrtvačnici.
27. 08. 2025. u 17:50

OVO JE DETALjAN SPISAK NAMIRNICA KOJIMA ĆE PASTI CENA: Nove ekonomske mere važne za građane
PRESEDNIK Srbije Aleksandar Vučić istakao je juče prilikom izlaganja o smanjenju marži na kućnu hemiju i prehrambene proizvode, a u okviru predstavljanja novih ekonomskih mera za građane, da sniženje koje će uslediti kao posledica ograničenja trgovačkih marži obuhvata 3000 proizvoda iz 23 grupe.
25. 08. 2025. u 13:15

NEOBJAŠNjEN FENOMEN: Mnoštvo zmija dolazi u crkvu svake godine na Veliku gospojinu - "poštuju" stari kalendar (FOTO/VIDEO)
PRAVOSLAVNI vernici 28. avgusta slave Veliku gospojinu, a zanimljiv fenomen, koji nauka još nije objasnila, vezuje se za ovaj praznik na grčkom ostrvu Kefalonija. Doduše - ne za 28. avgust, već za 15. kada se Velika gospojina slavila po starom kalendaru. U to vreme, svake godine, u jednu crkvu dolazi veliki broj zmija, što je navelo maštovite lokalce da iskonstruišu brojne legende.
28. 08. 2025. u 11:02
Komentari (0)