ŽUČNA KESA NE VOLI MASNO: Ključan deo zdravlja je odgovarajući način ishrane (JELOVNIK)

I. K.

26. 12. 2023. u 10:00

UKOLIKO patite od poremećaja rada ili bolesti žučne kese, od problema sa kamenčićima, do sve češćih maligniteta, ključan deo terapije je odgovarajući način ishrane.

ЖУЧНА КЕСА НЕ ВОЛИ МАСНО: Кључан део здравља је одговарајући начин исхране (ЈЕЛОВНИК)

Foto Shutterstock

Stručnjaci za ishranu kažu da je osnovno pravilo za život pacijenata koji imaju probleme sa žuči i one kod kojih je žučna kesa morala da bude odstranjena, da izbegavaju previše masnu hranu, posebno velike količine, odnosno obilne obroke.

Svi oboleli od žuči, a pre svega oni kojima je odstranjena žučna kesa treblo bi da imaju više manjih obroka. Idealno je pet, ali bez teške i masne hrane, kao i namirnica koje nadimaju - pasulj, grašak, boranija, kupus, kelj...

Kada je o konzumaciji jaja reč, njih nakon operacije žuči ne bi trebalo jesti pola godine, a posle tog perioda vrlo umereno, kao i svu drugu hranu.

U ishrani obolelih od žuči trebalo bi da bude dosta voće i povrće, sirovo i u obliku sokova, kompota, pirea. Veoma važan je i unos vode, oko dva litra dnevno. Idealno je da hrana bude sirova, kuvana ili pečena. Bitan je i gubitak kilograma, kao i po preporuci nadležnog lekara unositi kroz odgovarajuće preparate esencijalne masne kiseline, vitamini C i B3.

Foto Shutterstock

Ponedeljak

doručak: mešavina ovsenih, ječmeni i ražanih pahuljica sa nekoliko badema, suvog groža i jogurtom

užina: banana

ručak: riba na žaru i čorba od brokolija i karfiola

užina: šaka oraha

večera: pire krompir i bareno pileće meso

 

Foto: Jutjub/Printskrin/ Mama Buba

Utorak

doručak: mešavina pahuljica sa bananom, kokosovim listićima, bademom i jogurtom

užina: pečena jabuka i nekoliko oraha

ručak: punjene tikvice

užina: šaka indijskog oraha

večera: projara sa šoljom kefira

Foto: Shutterstock

Sreda

doručak: mešavina ječmenih, ovsenih i ražanih pahuljica sa jogurtom, suvim voćem i orašastim plodovima

užina: kompot od suvih šljiva i jabuka

ručak: belo pileće na žaru i čorba od povrća

užina: šaka mešavine badema i indijskog oraha

večera: tanjir čorbe, kriška hleba i kriška sira

Foto Pixabay free images

Četvrtak

doručak: palenta sa mladim sirom

užina: dve mandarine

ručak: pečena riba i krem čorba

užina: banana i 10 badema

večera: čorba od brokolija i karfiola sa piletinom, kriška hleba

Foto Shutterstock

Petak

doručak: ovsene pahuljice sa bananom, jogurtom i bademima

užina: jabuka i nekoliko oraha

ručak: masna riba i salata od celera ili cvekle

užina: šaka mešavine badema i indijskog oraha

večera: projara sa ajvarom, šunkom i turšija

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
pogledaj sve

Komentari (0)

BILO JE TUŽNO, FALILI SU ĐOKOVIĆ I FEDERER: Ferer progovorio o Nadalovom oproštaju