BIRAJTE NAMIRNICE SA MANJE HISTAMINA: Uz dobar izbor hrane moguće je izbeći alergijske reakcije (JELOVNIK)
SVAKA alergijska reakcija podrazumeva da telo pojačano luči histamin - hemikaliju koju oslobađaju ćelije imunog sistema kao odgovor na prisustvo alergena.

Foto Shutterstock
Ova hemikalija se prirodno stvara u organizmu, a istovremeno je prisutna u određenim namirnicama. To praktično znači da njihovim unosom možemo da podignemo nivo histamina u organizmu i time učinimo alergiju još težom.
Visok nivo histamina u ogranizmu, osim alergije, može da nastane i usled prenamnožavanja bakterija u crevima, sindroma propustljivih creva, gastrointestinalnog krvarenja, inflamatorne bolesti creva, i upotrebe fermentisanog alkohola poput vina, šampanjca i piva.
Nemački istraživači sa identifikovali prehrambene proizvode koji imaju visok sadržaj histamina. Ribe koje imaju visok sadržaj ove hemikalije su skuša, haringa, sardine i tuna.
Fermentisano, ustajalo i obrađeno meso i sirevi su bogati takođe bogati histaminom. Ovo uključuje salame, kobasice, šunku, hot-dogove, delikates i sušeno meso. Sirevi koji ispunjavaju ove kriterijume su plavi sir, parmezan, gauda, camembert, čedar, emental, švajcarski, brie i gruiere.
Kiseli kupus, kiseli krastavci, masline i drugo povrće koje je kiselo ili konzervisano ima visok sadržaj histamina. Sveže povrće koje je prirodno bogato histaminom uključuje: paradajz, patlidžan, bundeva, avokado, gljive i spanać. Takođe treba izbegavati proizvode od paradajza, poput kečapa, ili sosa i konzervisanog paradajza.
Druga hrana koja može izazvati reakciju na histamin uključuje hranu sa veštačkim bojama i konzervansima, čokoladu, komercijalne slatkiše, fermentisane sojine proizvode, aromatizovano mleko, gazirane napitke, čajeve, fermentisane ili kisele mlečne proizvode, piletinu, fermentisane hlebove, proizvode od kvasca, dimljenu ribu i dr. Sušeno voće ima visok sadržaj histamina, ali se može tolerisati ako se opere pre konzumiranja.
Da biste olakšali simptome sezonskih alergija, trebalo bi redovno da konzumirate hranu koja ima prirodno antihistaminsko i protivupalno dejstvo. To su luk, kefir, pomorandže, paprike, brokoli, med...
Evo kako bi mogao da izgleda nedeljni antialergijski jelovnik:

Foto Shutterstock
Ponedeljak
doručak: palenta sa kefirom
užina: pomorandža
ručak: grilovani losos i salata od barenog brokolija
večera: paprike punjene mladim sirom, zelena salata i hleb

Foto Shutterstock
Utorak
doručak: ovsene pahuljice sa kefirom i orašastim plodovima
užina: kriška hleba sa puterom i medom
ručak: svinjske šnicle, hleb i salata od svežih paprika ili zelena salata
večera: dinstana junetine, krompir pečen u ljusci, zelena salata

Foto Pixabay free images
Sreda
doručak: med i hleb, šolja toplog melaka
užina: limunada sa medom i šaka badema
ručak: pasulj sa rebrima, zelena salata
večera: testenina sa proprženom slaninicom, lukom i pavlakom za kuvanje

Foto: Free Images Pixabay
Četvrtak
doručak: omlet od dva jaja, šolja kefira i hleb
užina: pomorandža
ručak: džigerica dinstana sa lukom i jabukama, hleb i zelena salata
večera: tanjir boranije, kriška hleba

Foto: Shutterstock
Petak
doručak: dva barena jaja, hleb, šolja kefira i sveža crvena paprika
užina: kriška hleba sa puterom i medom
ručak: file od oslića i salata od barenog brokolija i crnog luka
večera: palenta sa šoljom kefira
BONUS VIDEO - DR Novosti: Kada treba početi sa anti-age rutinom

NIJE NI KUPILA KARTU, NA PLAŽI JOJ PONUDILI BESPLATNU VOŽNjU: Novi detalji tragične smrti Novosađanke u Budvi
TINEJDžERKA je, kako kaže njen blizak prijatelj, bila devojka puna života, imala je mnogo planova za budućnost, a tek je imala 19 godina, i ceo život je bio pred njom, a sada je čitava njena porodica zavijena u crno.
30. 05. 2025. u 14:42

UKRAJINA IZVELA JEDAN OD NAJVEĆIH NAPADA NA RUSIJU: Aerodromi u Moskvi zatvoreni, uništena važna fabrika (VIDEO)
UKRAJINA je tokom noći izvela jedan od najvećih napada dronovima od početka rata, gađajući više ciljeva na teritoriji Rusije. Zbog napada su moskovski aerodromi bili primorani da privremeno obustave rad, što je izazvalo haos u vazdušnom saobraćaju.
28. 05. 2025. u 09:45

RECEPT IMA 3 MILIONA PREGLEDA: Ovu pitu od jabuka iz 1894. godine nekada su smatrali najboljim slatkišem na svetu!
UPRKOS tome što im nisu bili dostupni mikseri i razni sastojci koji nas danas čekaju na svakom koraku, u prošlosti su se ljudi dovijali i uspevali da pripreme slasne deserte koji se pamte i danas.
03. 06. 2025. u 13:25
Komentari (0)