PRAZNIČNA DEPRESIJA: Saveti stručnjaka - Kako lakše prevazići neraspoloženje ovih dana

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

01. 05. 2024. u 18:00

PSIHOLOŠKE studije sve češće ukazuju da praznični dani mnogima donose negativne emocije i depresivno raspoloženje.

ПРАЗНИЧНА ДЕПРЕСИЈА: Савети стручњака - Како лакше превазићи нерасположење ових дана

Foto Shutterstock

 Istraživanja su pokazala da su za to ključne tri stvari - loši bračni ili porodični odnosi, slabe finansije i pojačani fizički zahtevi u smislu pripreme i nabavke za neradne dane.

Doktor Ljiljana Simić, psihijatar Klinike "Dr Laza Lazarević" u Beogradu, kaže da kada je reč o nastupanju prazničnih dana osnovno je da od tog vremena ne bi trebalo imati prevelika očekivanja, ali bitno je zajednički ili samostalno osmisliti način na koji se provodi vreme:

- Da bi se izbegao eventualni konflikt, ali i ublažila seta i napetost važni su izlasci napolje, u prirodu, idealno bi bilo uz reku, jer okruženje pod vedrim nebom umiruje i ublažava svaki odnos i situaciju.

Za porodice sa zdravim odnosima praznici označavaju vreme okupljanja, ali i tu je bitno da se osmisli kako će da se provodi vreme.

- Izlazak iz radne svakodnevice je odmor sam po sebi - kaže dr Simić. - To vreme je idealno da se posvetimo sebi i voljenima, ako je moguće na što kreativniji ili opuštajući način. Jer, osnaživanje institucije porodice je suštinski i dugovremenski benefit suočavanja sa mogućim negativnim emocijama. Pripadanje svojim bližnjima u kakvom god stilu provodili vreme praznika puni baterije.

Teror sreće

SAVREMENI svet nameće teror sreće i dobrog raspoloženja, a to, upozoravaju psiholozi, često ima kontraproduktivno dejstvo. Od pritiska da moramo da budemo srećni, lepi i u dobrom raspoloženju, kada nam se čini da ceo svet ima nekoga da zagrli, kada umesto glamuroznog praznika imamo egzistencijalne, porodične, ljubavne, zdravstvene ili poslovne probleme, kada nismo zadovoljni postignutim lako može da se sklizne u prazničnu depresiju. Zato je savet da osluškujete svoje srce i dozvolite sebi da budete svoji, napominju stručnjaci za dušu.

Osmišljavanje slobodnog vremena, kako kaže naša sagovornica, najbitnije je za one koji su sami.

- Samci bi trebalo da iskoriste svu slobodu koju imaju u režiranju dana - kaže dr Simić. - Samo planiranje može da donese radost, ali je bitno da želje i ciljevi budu realni.

Psihološka istraživanja su potvrdila da je postojanje tradicije, odnosno način kako se proslavljaju konkretni praznici takođe bitno. Jer, tradicija ne budi osećanja neizvesnosti, već uliva mir kroz poznate rituale, i odnosi radost što je to vreme ponovo došlo. Postojanje tradicije, kako ističu psiholozi i psihijatri, naročito je važno za najmlađe, jer oni tako uče o pripdanosti svojoj porodici i društvu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

DENVER = ČUDO: Kako je tajna večera Nagetsa na koju nije pozvan samo Jokićev omiljni saigrač spasila sezonu Nikoli i NBA šampionima