TRUDNOĆA I PROŠIRENE VENE: Uzroci, posledice i saveti stručnjaka

Novosti online

11. 06. 2024. u 10:00

PROBLEM sa proširenim venama je značajno rasprostranjeniji kod žena nego kod muškaraca, a prema istraživanjima, dve trećine pacijenata su žene. Ovaj disbalans može se objasniti nizom faktora, uključujući hormonske oscilacije i fiziološke promene tokom trudnoće. Dr Petar Dragić, vodeći stručnjak u oblasti venske hirurgije, objašnjava zašto je trudnoća period kada se problemi sa venama često pogoršavaju.

ТРУДНОЋА И ПРОШИРЕНЕ ВЕНЕ: Узроци, последице и савети стручњака

Foto: Klinika "Dr Dragić"

Tokom trudnoće, materica raste i sa njom rastu i okolne vene koje opskrbljuju taj prostor.

„Kako raste materica, tako se povećava i pritisak na okolne vene. Nakon trudnoće, materica se vraća na svoju prvobitnu veličinu, ali vene ostaju proširene jer nemaju mišiće u svojim zidovima koji bi im omogućili povratak na prvobitnu veličinu“, objašnjava dr Dragić. Ovaj pritisak se prenosi na vene u nogama zbog gravitacije, što dovodi do pogoršanja problema sa proširenim venama, naročito kod žena sa genetskom predispozicijom.

„Žene često primećuju da im se problem sa venama pogoršava nakon prve trudnoće, a nakon druge trudnoće situacija postaje još ozbiljnija. Tada se vene toliko prošire da se više ne vraćaju na prvobitnu veličinu“, kaže dr Dragić. Ove promene su često razlog zbog kojeg se žene obraćaju lekaru. „Moja preporuka je da se, nakon završenih trudnoća, pristupi lečenju proširenih vena, osim u slučajevima kada su vene toliko proširene da ugrožavaju trudnoću“.

Dr Dragić naglašava da se za vreme trudnoće ne preporučuje nikakva vrsta intervencije.

„Terapija tokom trudnoće obično se svodi na nošenje kompresivnih čarapa i eventualnu upotrebu lekova protiv zgrušavanja krvi, ukoliko postoji zdravstveni problem tog tipa“, objašnjava on. Kompresivna terapija pomaže u smanjenju oticanja i bola, poboljšava cirkulaciju i sprečava formiranje krvnih ugrušaka.

Genetska predispozicija igra ključnu ulogu u razvoju proširenih vena. Kod osoba bez genetske predispozicije, proširene vene tokom trudnoće možda neće biti toliko izražene ili će se stanje vratiti na normalu nakon porođaja. Međutim, kod osoba sa genetskom predispozicijom, proširene vene će se verovatno pogoršati sa svakom narednom trudnoćom.

„Žene koje imaju genetsku predispoziciju za proširene vene često primete značajno pogoršanje problema posle svake trudnoće“, kaže dr Dragić.

Foto: Klinika "Dr Dragić"

Dr Dragić

Nakon završetka reproduktivnog perioda, dr Dragić preporučuje pristupanje lečenju proširenih vena. „Kada se završi period rađanja, možemo da pristupimo lečenju proširenih vena na miran način, rešimo problem i pratimo naše pacijentkinje dugoročno“, ističe on. Postoji niz modernih metoda za lečenje proširenih vena koje su minimalno invazivne i omogućavaju brz oporavak.

Laserska ablacija vena je jedna od najefikasnijih metoda i smatra se zlatnim standardom u tretiranju proširenih vena.

Foto: Klinika "Dr Dragić"

 

„Laser je vrlo precizan i selektivan, može tačno da cilja oboleli deo vene bez oštećenja okolnog tkiva. Ova metoda je minimalno invazivna, pacijentkinje se brzo oporavljaju i mogu se vratiti svojim svakodnevnim aktivnostima gotovo odmah nakon zahvata. Procenat uspešnosti je gotovo sto odsto i nema nikakvih komplikacija niti ožiljaka. A sama operacija se izvodi pod lokalnom anestezijom, veoma kratko, i u potpunosti bezbolno“, zaključuje hirurg koji je zauvek promenio pristup lečenju proširenih vena, što mu je, osim zahvalnosti više od 20.000 pacijenata i statusa pionira venske hirurgije širom planete, donelo titulu „Prvog svetskog ambasadora venske estetike“ 2019. godine u Brazilu i „Najboljeg hirurga za vene“ po izboru stručnog magazina „Vascular Professional“ za 2022/23. godinu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NEZAPAMĆEN SKANDAL: UEFA zgrozila sav normalan svet, Ubij Srbina je dozvoljeno pevati na EURO 2024!