Laser je samo alat, a uspeh zavisi od lekara

Promo

14. 06. 2024. u 10:00

Tehnologija laserskog tretmana proširenih vena donela je revolucionarne promene u venskoj hirurgiji. Međutim, ključ uspeha leži u veštini i iskustvu lekara koji izvode ove procedure. Dr Petar Dragić, vodeći stručnjak u oblasti venske hirurgije, inovirao je metodu ultrazvučno navođene laserske ablacije koja se danas koristi širom sveta. Ova metoda ne samo da je preciznija i efikasnija, već pruža brojne prednosti u odnosu na druge tretmane.

Ласер је само алат, а успех зависи од лекара

Foto: Promo

Ultrazvučna laserska ablacija je metoda kojom se uz pomoć tanke iglice uvodi laserska sonda kroz venu, delujući iznutra direktno na zidove vene. „To je najbolji i najintimniji pristup terapijskog alata ka cilju“,  objašnjava dr Dragić. „Na taj način, dobijamo direktno zračenje svetlosti na venski zid“.

Dr Dragić je dodatno unapredio ovu proceduru dajući „oči“ procesu. Pre ove inovacije, lekari su povlačili laser kroz venu bez direktnog uvida u ono što se dešava unutar vene.

- To se radilo ‘na slepo’, što je često dovodilo do nedovoljne aplikacije energije ili zapinjanja lasera - kaže dr Dragić.

Uz pomoć ultrazvučno navođene laserske ablacije, lekari sada mogu direktno pratiti proces, oslobađajući tačnu količinu energije koja je potrebna za svaku venu.

Ovde je, naravno, iskustvo presudno. Jer sem što lekar mora da zna na šta da obrati pažnju i gde da „gleda“, mora da proceni i koliku će energiju svetlosti upotrebiti. Sa obavljenih 20.000 laserskih operacija, naš sagovornik je svetski rekorder, a njegove inovacije donele su mu i svetska priznanja.

Foto: Promo

Titulu „Prvog svetskog ambasadora venske estetike“ osvojio je 2019. godine u Brazilu, a nosilac je i prestižnog priznanja „Najboljeg hirurga za vene“ po izboru stručnog magazina „Vascular Professional“ za 2022/23. godinu. Ovu tehniku danas koristi više od 60 odsto lekara širom sveta, a njegove klinike u Novom Sadu, Beogradu i Banja Luci postale su centri u kojima obučava hirurge sa svih kontinenata da koriste njegovu tehniku. Do sada ih je edukovao na stotine.

Ultrazvučna laserska ablacija pruža brojne prednosti u odnosu na druge metode.

- Postupak je minimalno invazivan, precizan i omogućava brz oporavak - ističe dr Dragić i dodaje: 

- Pacijent može odmah nakon intervencije napustiti ambulantu i vratiti se svakodnevnim aktivnostima.

Za razliku od tradicionalnih metoda koje uključuju opštu anesteziju i veće hirurške rezove, laserska ablacija koristi lokalnu anesteziju i zahteva samo jedan mali ubod kroz koji se uvodi sonda.

- Nema rezova, nema ožiljaka - dodaje dr Dragić.

- Koža nakon tretmana postaje zdravija i mekša, sa manje kapilara i drugih nepravilnosti - pojašnjava dr Dragić.

Sama procedura započinje dijagnostikom i konsultacijama.

- Pacijent prvo dolazi na pregled tokom kojeg se utvrđuje da li postoje neki komorbiditeti koji bi mogli biti problem za intervenciju - objašnjava dr Dragić.

Nakon toga se zakazuje intervencija.

- Ja svakog svog pacijenta detaljno pregledam pre intervencije i formiram plan na osnovu tog pregleda - kazao je dr Dragić.

Oporavak nakon laserskog tretmana je minimalan.

- Pacijent može odmah nakon izlaska iz operacione sale da hoda i vraća se kući - kaže dr Dragić.

- Za šetnje i odlazak na posao, pacijent može biti spreman odmah ili dva do tri dana nakon intervencije. Sportske aktivnosti se preporučuju nakon dve do tri nedelje - pojašnjava lekar.

Laserski tretmani vena ne ostavljaju nikakve ožiljke ili vidljive tragove na koži.

- Ceo proces se odvija kroz malu braunilu koja ubacuje lasersku sondu kroz venu, ‘spržeći’ je iznutra. Organizam zatim resorbuje proširenu venu, tako da nema rezova niti promena na koži - kaže naš sagovornik.

Iako laser predstavlja moćan alat u tretmanu proširenih vena, uspeh zahvata u velikoj meri zavisi od stručnosti i iskustva lekara.

- Precizna dijagnostika, vešta primena tehnologije i redovno praćenje pacijenata ključni su za minimiziranje recidiva i postizanje optimalnih rezultata. Laserska tehnologija omogućava minimalno invazivno i efikasno lečenje, ali prava vrednost leži u lekaru koji diriguje laserom i vodi postupak ka uspešnom ishodu - zaključuje dr Dragić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

24 godine nakon istorijskog okršaja na Euru 2000. godine u Belgiji i Holandiji, Srbija i Slovenija se od 15 časova sastaju u 2. kolu grupe C Evropskog prvenstva. Slovenija je tada šokirala SR Jugoslaviju i povela sa 3:0, ali su Plavi uspeli da ostvare jedan od najluđih povrataka u istoriji Evropskih prvenstava izjednačivši rezultat na 3:3 za samo 6 minuta.

20. 06. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura