VRUĆINE PROVOCIRAJU NAPADE: Budite oprezni na visokim temperaturama ako imate astmu

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

07. 07. 2024. u 20:40

VISOKA spoljna tempertura, letnje oluje, povećana vlažnost vazduha i učestao vruć vetar za astmatičare mogu da budu okidači za napad.

ВРУЋИНЕ ПРОВОЦИРАЈУ НАПАДЕ: Будите опрезни на високим температурама ако имате астму

Foto Shutterstock

 Doktorka Tatjana Radosavljević, pulmolog, kaže da je dodatni problem to što su u nekim mestim vrućina i sunčani dani često kombinovani sa porastom koncentracije aeropolutanata od kojih je najviša koncentracija ozona, a on može biti snažan uzrok pogoršanja astme. Isto važi i za dim koji nastaje zbog letnjih šumskih požara.

- Prva pomoć za sve obolele od astme u ovim danima je da se uzima dovoljna količina tečnosti i da se boravi u rashlađenom prostoru - kaže dr Radosavljević. - Takođe, trebalo bi da se ograniče dnevne aktivnosti napolju kada je prisustvo okidača, dakle polena i aerozagađenja veliko. Obavezno je i da astmatičari sa sobom nose pumpice sa bronodilatatorima. Najveća greška jeste da se prekine terapija zaštitnim pumpicama u toku leta.

Foto Shutterstock

Simptomi pogoršanja astme

Simptomi pogoršanja astme su sviranje u grudima, kašalj, kratak dah i bol ili teskoba u plućima.

- Najopasniji su napadi astme koji ne reaguju da primenu bronhodilatatora, odnosno lekova koji se daju za širenje bronha u pumpićama - kaže naša sagovornica. - Tada se hitno treba javiti lekaru, da se ne bi razvio najteži oblik, a to je status asthmaticus.

Buđ i poleni su, takođe, jaki okidači koji provociraju astmatičan napad. Oni se šire veoma daleko kada duva vruć vetar.

- Letnje oluje sa grmljavinom mogu da budu uzroci pogoršanja astme, jer se odjednom naglo podiže nivo alergena, polena, buđi i jak vetar ih raširi, i lakše se inhaliraju, što dovodi do zapaljenja vazdunišh puteva - napominje dr Radosavljević. - Simptomi mogu da budu i veoma teški, pošto oluja može da dovede do naglog pada temperature i porasta vlažnosti.

Tegobe na putovanju

VREME letnjih odmora i putovanje može biti problematično za osobe sa astmom. Doktorka Tatjana Radosavljević kaže da let avionom najčešće nije problematičan za astmatičare, dok je dugotrajna vožnja autobusima u kojima nisu uvek očišćeni filteri u klima-uređajima i uz dosta grinja na sedištima potencijalno neugodan izazov za pacijente sa astmom.

More dobro za astmu

Za astmatičare boravak na moru u ovo doba godine je najbolja opcija.

- Sunce ima brojne benefite na zdravlje jer povećava količinu vitamina D u organizmu, a udisanje vazduha bogatog solju poboljšava disanje - kaže dr Radosavljević. - Morski vazduh sadrži jod, so, magnezijum, smanjuje simptome astme, poboljšava probleme sa alergijama i sa kožom i stimuliše imuni sistem. Takođe, ublažava i simptome sinuzitisa. Morska voda je bogata mineralima, kao što su magnezijum, hloridi, kalijum, natrijum, jod, sumpor, koji takođe imaju blagotvoran uticaj na zdravlje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

Da li znate šta su privatni dani na poslu i koja kompanija nudi ovaj benefit?