TROPSKE NOĆI OKIDAČ ZA ŠLOG: Temperature povećavaju rizik od moždanog udara

I. K.

21. 08. 2024. u 20:00

TROPSKE noći termin je koji se koristi u evropskim zemljama, kada je temperatura vazduha tokom noći viša od 20 stepeni Celzijusovih. Nesanica, pojačana nervoza, česti su problemi tokom tropskih noći, a stručnjaci upozoravaju da bi izrazito tople noći mogle da budu faktor koji pojačava rizik od moždanog udara.

ТРОПСКЕ НОЋИ ОКИДАЧ ЗА ШЛОГ: Температуре повећавају ризик од можданог удара

Foto Shutterstock

Časopis European Heart Journal u tekstu Nocturnal heat exposure and stroke risk iznosi podatke 11.037 kliničkih slučajeva moždanog udara dijagnostikovanih tokom toplijih meseci u godini (od maja do oktobra) od 2006. do 2020. godine.

Prosečna starost pacijenata bila je 71,3 godine, kod 642 osobe utvrđen je hemoragični moždani udar, kod 7.430 ishemijski moždani udar, a 2.947 pacijenata pretrpelo je prolazni ishemijski moždani udar (tranzitorni ishemijski atak) ili "mali moždani udar " koji se opisuje kao kratka epizoda neurološkog poremećaja (prolazni poremećaj moždanih funkcija ili mrežnjače oka koji ne traje duže od 60 minuta.

U ovom radu analizirane su podrgupe podeljene na osnovu starosti, vrste i težine moždanog udara. Stručnjaci Helmholtz Munich i Augsburg University Hospital nastojali su da otkriju varijacije u osetljivosti na noćnu toplotu.

Rezultati su ukazali na značajno veći rizik od moždanog udara tokom tropskih noći, tokom celog perioda studije. Na osnovu uporedne analize rezultata od 2013. do 2020. godine, uočava se veći broj moždanih udara u odnosu na period od 2006. do 2012. godine. Stručnjaci kao posebno ranjive kategorije, kada je u pitanju opasnost od moždanog udara tokom tropskih noći, izdvajaju starije osobe, žene i pacijente sa blagim simptomima moždanog udara.

- Naši rezultati jasno pokazuju da je potrebno urbanističkim planiranjem sa većim brojem zelenih površina, ali i znanjem o mogućim zdravstvenim posledicama tropskih noći raditi na prevenciji i prepoznavanju moždanog udara. Rizik od moždanog udara povezan je sa noćnim temperaturama vazduha koje su značajno više od 2013. do 2020. godine u odnosu na vreme od 2006. do 2012. godine - navodi prof. Michael Ertl, šef odeljenja za moždani udar Augsburg University Hospital.

(https://www.medicalnewstoday.com/articles/hot-nights-extreme-temperatures-raise-stroke-risk)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
HLADNA ZIMA SA PUNO SNEGA, EVO KOLIKO ĆE PADATI U BEOGRADU: Meteorolozi izneli prognoze, da li stiže polarni vrtlog?

HLADNA ZIMA SA PUNO SNEGA, EVO KOLIKO ĆE PADATI U BEOGRADU: Meteorolozi izneli prognoze, da li stiže polarni vrtlog?

METEOROLOŠKI sajt "Severe Weather Europe" (SWE) nedavno je pisao kako se nešto čudno dešava sa polarnim vrtlogom, a promene koje se na njemu dešavaju uticaće na predstojeću zimu u Srbiji. Po tome, zima bi na Balkanu, pa tako i u Srbiji, trebala da bude slaba. Međutim, sa druge strane, naši meteorolozi imaju različita predviđanja za zimski period, pa tako jedan naš profesor smatra da ćemo ove zime imati puno snega i da će zima biti hladnija nego za poslednjih 10 godina!

22. 08. 2024. u 09:01

Komentari (0)

Zašto ljudi pravdaju i brane počinioca masakra u Gimnaziji u Sanskom Mostu?