NAHRANITE DOBRE BAKTERIJE U CREVIMA: Kako ishranom da unapredite mikrobiom creva

I. K.

23. 08. 2024. u 07:00

MIKROBIOM creva je ključan za očuvanje zdravlja. Naučnici procenjuju da u ljudskom telu živi 100 triliona mikroba, od kojih se većina nalazi u crevima.

НАХРАНИТЕ ДОБРЕ БАКТЕРИЈЕ У ЦРЕВИМА: Како исхраном да унапредите микробиом црева

Foto Shutterstock

Uloga mikrobioma je da "podučava" imuni sistem da ostane miran kada su prisutne samo dobre bakterije i drugi mikroorganizmi i svesrdno mu pomažu u borbi sa patogenim bakterijama oslobađanjem antibakterijskih peptida i zauzimanjem sve većeg prostora u telu, tako da patogene bakterije ne mogu da se naseljavaju i razmnožavaju. Pri tome, mikrobiom creva neumorno radi i 30 odsto kalorija iz konzumirane hrane procesuira u crevima. Pored toga, proizvodi i vitamine, naročito vitamin K koji je neophodan za zdrave i čiste krvne sudove i jake i zdrave kosti, podstiče metabolizam masti, i pomaže jačanje i stimulaciju imunog sistema.

Iako se mikrobiom dobija rođenjem, činjenica je da na njegov sastav u velikoj meri utiče i ishrana.

Postoje brojna istraživanja u okviru kojih je utvrđeno da ishrana bogata rafinisanim namirnicama, prepunim jednostavnih šećera i transmasti, lošeg nutritivnog sastava i visoke energetske vrednosti, može da uzrokuje nagomilavanje loših bakterija u crevima. To povećava rizik za razvoj gojaznosti, ali i brojnih drugih zdravstvenih problema.

Da bi se uspostavila, ali i održala ravnoteža dobrih i loših bakterija u crevima, potrebno je da ishrana sadrži voće i povrće bogato biljnim vlaknima, zatim žitarice celog zrna, mahunarke, orašaste plodove i nemasne izvore životinjskog porekla, kao što su riba, piletina i ćuretina.

Evo primera kako ishranom unaprediti mikrobiom creva:

Raznovrsnost

Neka se vaša ishrana sastoji od što raznovrsnijih namirnica, ali u njihovom prirodnom obliku, jer to i mikrobiom creva čini raznovrsnim. Posebno u jelovnik uključite mahunarke, kao što je pasulj, ali i voće, jer ove namirnice sadrže mnogo biljnih vlakana i mogu podstaći rast dobrih bakterija u crevima.

Fermentisano

Fermentisana hrana kao što su kiseli kupus i turšija sadrži zdrave bakterije, te mogu smanjiti količinu bakterijskih vrsta koje mogu izazvati različite bolesti u crevima.

Prebiotici

Prebiotici su vrsta vlakana koja podstiču rast zdravih bakterija. Hrana bogata prebioticima uključuje artičoke, banane, špargle, ovas i jabuke.

Žitarice

Celovite žitarice sadrže biljna vlakna poput beta-glukana, koje bakterije iz creva razgrađuju, te na taj način imaju pozitivan uticaj na mikrobiom creva.

Polifenoli

Polifenoli su biljna jedinjenja koja se nalaze u crvenom vinu, zelenom čaju, crnoj čokoladi, maslinovom ulju i integralnim žitaricama. Razgrađuje ih mikrobiom creva, te na taj način stimulišu rast zdravih bakterija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NA PREDLOG ORBANA: Vučić dobio najviše mađarsko priznanje