SAMO LAGANI I NEMASNI OBROCI: Posle operacije žučne kese obratite pažnju na ishranu (JELOVNIK)
OPERACIJA žučne kese (holecistektomija) jedan je od najčešće izvođenih hirurških zahvata u celom svetu.

Foto Shutterstock
Dominantni razlozi za odstranjivanje žučne kese su njena hronična ili akutna upala, postojanje kamenčića, polipa ili "mulja". Kod svih pacijenata nakon uspešno izvedenog zahteva ključna mera za oporavak je dijetalni režim ishrane, a neophodno je da se sprovodi u prvih mesec dana nakon operacije.
Osnovno pravilo ovog režima ishrane je da nema masnih obroka. Umerenost je ključa, a savetuje se odstajao hleb ili dvopek, griz pšenični ili pirinčani, testenine, špagete. Poželjni su manje masni mlečni proizvodi, kao i nemasna mesa poput piletine, nemasne ribe, pilećih i ćurećih prsa...Od povrća se ne preporučuju pasulj, grašak, boranija, krastavac, rotkvice, kiseli kupus, crni i beli luk, konzervisano povrće i sok od paradajza.

Foto: Shutterstock
Voće je najbolje jesti kao kompot sa obaveznim odstranjivanjem kore.
Da biste se zasladili na dvopek može da se namaže malo džema ili marmelade, a od napitaka su dozvoljeni blagi čajevi, i razblaženi voćni sokovi.
Od začina se ne preporučuju biber, aleva paprika, senf, ren, ljuta paprika, alkoholno sirće. Da bi hrana bila ukusnija koristite morsku so, peršunov list, limunov sok, bosiljak, majčinu dušicu, cimet i đumbir.
Evo kako bi mogao da izgleda petodnevni jelovnik:

Foto: Shutterstock
Ponedeljak
Doručak: pšenični griz
Užina: nemasno pecivo i šolja jogurta
Ručak: špagete u sosu sa pilećim belim mesom
Večera: dva dvopeka sa namazom od niskomasne pavlake i dva parčeta ćurećih prsa

Foto: Shutterstock
Utorak
Doručak: kaša od kukuruznog griza, začinjena sa nemasnom pavlakom i malo prepečenog susama
Užina: kompot od jabuka
Ručak: oslić pečen u rerni sa krompirom kao varivom
Večera: projara sa mladim sirom

Foto: Free Images Pixabay
Sreda
Doručak: dva kuvana belanca i sendvič od dvopeka sa namesnom pavlakom i pilećim prsima
Užina: pečena jabuka
Ručak: čorba od junećeg mesa, dva dvopeka
Večera: pšenični griz

Foto Shutterstock
Četvrtak
Doručak: dva krompira pečena u rerni, blago začinjena, šolja jogurta
Užina: ceđeni sok od voća
Ručak: tikvice punjene junećim mesom, dva dvopeka
Večera: laneno seme razmućeno u šolju niskomasnog jogurta

Foto Shutterstock
Petak
Doručak: kukuruzni griz sa nemasnim sirom
Užina: kompot od suvih šljiva i jabuka
Ručak: belo pileće meso i salata od barenog brokolija
Večera: projara sa šoljom kefira

NIJE NI KUPILA KARTU, NA PLAŽI JOJ PONUDILI BESPLATNU VOŽNjU: Novi detalji tragične smrti Novosađanke u Budvi
TINEJDžERKA je, kako kaže njen blizak prijatelj, bila devojka puna života, imala je mnogo planova za budućnost, a tek je imala 19 godina, i ceo život je bio pred njom, a sada je čitava njena porodica zavijena u crno.
30. 05. 2025. u 14:42

UKRAJINA IZVELA JEDAN OD NAJVEĆIH NAPADA NA RUSIJU: Aerodromi u Moskvi zatvoreni, uništena važna fabrika (VIDEO)
UKRAJINA je tokom noći izvela jedan od najvećih napada dronovima od početka rata, gađajući više ciljeva na teritoriji Rusije. Zbog napada su moskovski aerodromi bili primorani da privremeno obustave rad, što je izazvalo haos u vazdušnom saobraćaju.
28. 05. 2025. u 09:45

"PRENEO SAM NA NjU POGUBAN VIRUS, UČINIO JE NESREĆNOM: Zahar o razvodu i današnjim odnosima sa Gocom: "Kalašture mi čuvale decu"
KOMPOZITOR Milutin Popović Zahar iza sebe ima brojne hitove, ali i priče koje je sada rešio da ispriča javno. Zahar je oduvek težio i sanjao da postane nešto što njegovi roditelji kao prosvetni radnici nisu bili. Doživeo je veliku slavu, a u iskrenoj ispovesti ispričao je kroz šta je sve prolazio, ali i sa kakvim se ljudima susretao kroz posao koji mu je mnogo i doneo i odneo.
01. 06. 2025. u 17:39
Komentari (0)