CRVENA, ZELENA, ŽUTA - KOJA JABUKA JE NAJZDRAVIJA: Stručnjaci dali odgovor

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

03. 02. 2025. u 23:00

"JABUKA na dan i doktor nije potreban" je rečenica koju često čujemo, ali da li je ovo voće baš tako zdravo i koja sorta, odnosno koja boja jabuke je najzdravija?

ЦРВЕНА, ЗЕЛЕНА, ЖУТА - КОЈА ЈАБУКA ЈЕ НАЈЗДРАВИЈА: Стручњаци дали одговор

Foto: Z. Jovanović

Jabuke su hranljivo i zdravo voće koje je dostupo preko cele godine, a koriste se i u raznovrsnim jelima, od svežih salata i sokova do kolača i džemova. Zdrave su i nutritivno veoma bogate, što ih čini važnim delom uravnotežene ishrane, a možemo birati crvene, zelene, žute. Ipak, koje su one najzdravije?

-Što se tiče boje, jabuke mogu da variraju od zelene (greni smit), žute (zlatni delišes), do crvene (gala, pink lejdi, jonagold), a često ima i mešavine boja. Dolaze u brojnim vrstama i bojama, ali kada je u pitanju ishrana, razlika između sorti jabuka je generalno minimalna, kaže Keli Springer, dijetetičar, a piše Njujork post.

Nutritivni sadržaj može blago varirati u zavisnosti od vrste jabuke i sredine u kojoj se uzgaja, napominju stručnjaci:

-Jabuke sa crvenom korom, često imaju veći nivo antioksidanata u poređenju sa onima sa svetlijom korom. Svakako treba imati u vidu da su jabuke odličan izvor dijetetskih vlakana, vitamina i antioksidanata, napominje dijetetičar.

Iako nema velike razlike u jabukama u odnosu na njihovu boju, različite sorte ovog voća mogu zadovoljiti različite nutritivne potrebe.

ŠTITE OD OZBILjNIH BOLESTI

Zelene jabuke imaju manje šećera i mnogo vlakana, pa se smatraju dobrim izbor za one koji prate svoj unos šećera. Ali, bez obzira na vrstu jabuke brojne su zdravstvene koristi ovog sočnog voća:

-Jabuke mogu pomoći u zaštiti od ozbiljnih bolesti, uključujući, dijabetes, rak i još mnogo toga. Pomenute crvene pomažu u smanjenju upale u telu. Na primer, zelene jabuke dobijaju boju od hlorofila, antioksidansa. Žute jabuke imaju karotenoide, značajne za smanjenje rizika od karcinoma i bolesti očiju, naglasila je Dijana Lindzi-Adler nutricionista.

Jabuke su takođe preporučljive za zdravlje creva i srca:

-Pektin u jabukama je prebiotik, koji obezbeđuje hranu za prijateljske crevne bakterije. Nutritivni sadržaj jabuka takođe pomaže u održavanju krvnog pritiska na zdravom nivou. Osim toga, kalijum pomaže u opuštanju krvnih sudova, što može smanjiti rizik od kardiovaskularnih komplikacija povezanih sa visokim krvnim pritiskom, pojašnjava Springer.

UVEK SA KOROM

Ukoliko imate dilemu da li da jedete jabuku sa korom ili da je ogulite, stručnjaci preporučuju da je ipak konzumirate celu, kako biste uživali u njenim prednostima, ali naravno da je pre toga dobro operete.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - PIJAN VOZIO 200 NA SAT PO SURČINU: Presretači zaustavili džip kanadskih tablica

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OVO JE NOVA HIMNA HRVATSKE!  Tompson, ceo Zagreb i rukometaši zapevali posebnu pesmu na dočeku (VIDEO)