OD TRANS-MASTI, DO NITRATA I VEŠTAČKIH BOJA: Kad kupujete, pitajte veštačku inteligenciju da li je proizvod zdrav

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

07. 04. 2025. u 17:50

NEMA sumnje da bi umesto industrijski proizvedene hrane uvek trebalo birati izvorne namirnice i njih učiniti temeljem svoje ishrane.

ОД ТРАНС-МАСТИ, ДО НИТРАТА И ВЕШТАЧКИХ БОЈА: Кад купујете, питајте вештачку интелигенцију да ли је производ здрав

Foto Shutterstock

Ipak, brzina života i zahtevnost svakodnevnice često nas dovode u situaciju da kupujemo gotove prehrambene proizvode poput keksa, čipsa, raznih drugih grickalica, sokova, slatkiša, namaza, preliva...

Zato svaki put kad posegnete za nekim proizvodom u prodavnici konsultujte veštačku inteligencij (AI). Pitajte je koliko je taj proizvod zdrav, koliko sadrži kalorija, koji su potencijalno štetni sastojci u njemu, poput aditiva, alergena...I dobićete pouzdan odgovor.

Za ovaj pristup kreiranju zdravog jelovnika neophodan vam je mobilni telefon, jer jedino tako ćete da budete stalno u situaciji da kosultujete svog "sveznajućeg prijatelja".

Dok se sami ne uverite koje prednosti donosi veštačka inteligencija u kreiranju zdrave ishrane, prenosimo vam šta kaže koji su to sastojci u hrani najnepoželjniji i zašto.

Trans-masti

Nalaze se u margarinima, prženoj brzoj hrani, industrijskim pecivima i grickalicama. Povezane su s povećanim rizikom od srčanih bolesti i upala u organizmu.

Foto Shutterstock

Visokofruktozni kukuruzni sirup (HFCS)

Prisutan je u gaziranim pićima, slatkišima, umacima i prerađenim proizvodima. Povezan je s gojaznošću, dijabetesom tipa 2 i masnom jetrom.

Veštački zaslađivači (aspartam, sukraloza, saharin)

Koriste se u dijetalnim pićima, žvakama i nekim proteinima u prahu. Mogu da uzrokuju probleme sa varenjem i metaboličke poremećaje.

Mononatrijum glutamat (MSG)

Pojačivač ukusa koji se koristi u čipsu, gotovim supama i brzoj hrani. Kod osetljivih osoba može da izazove glavobolje, mučninu i ubrzan rad srca.

Prekomerna količina soli (natrijum)

Prisutna je u svakoj obrađenoj hrani, konzervama i brzoj hrani. Dovodi do povišenog krvnog pritiska i problema sa bubrezima.

Foto Shutterstock

Nitrati i nitriti

Ovi sastojci se dodaju prerađenom mesu (kobasice, šunke, viršle) radi konzerviranja, a mogu da se pretvore u nitrozamine, koji su kancerogeni.

Veštačke boje i konzervansi (npr. E102, E110, E621, E250)

Nalaze se u bombonama, gaziranim pićima i industrijskim pekarskim proizvodima. Mogu izazvati alergijske reakcije i hiperaktivnost kod dece.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
DUGOROČNA VREMENSKA PROGNOZA DO KRAJA AVGUSTA: Tek nas čeka pakao i temperaturni rekordi - leto se ne predaje

DUGOROČNA VREMENSKA PROGNOZA DO KRAJA AVGUSTA: Tek nas čeka pakao i temperaturni rekordi - leto se ne predaje

NAJNOVIJA vremenska prognoza evopskih stručnjaka za avgust pokazuje prohladniji početak meseca u centralnim delovima Evrope, ali se već nagoveštava povratak suptropskog grebena i novog talasa vrelog vremena. Usled prisustva niskog pritiska na severu kontinenta, stvaraju se uslovi za novi toplotni talas koji će pogoditi veći deo Evrope, piše Severe Weather Europe.

04. 08. 2025. u 20:19

Komentari (0)

RUSI MIRE SRPSKE I POLJSKE HULIGANE? Vri među navijačima pred Leh - Crvena zvezda!