OD TRANS-MASTI, DO NITRATA I VEŠTAČKIH BOJA: Kad kupujete, pitajte veštačku inteligenciju da li je proizvod zdrav

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

07. 04. 2025. u 17:50

NEMA sumnje da bi umesto industrijski proizvedene hrane uvek trebalo birati izvorne namirnice i njih učiniti temeljem svoje ishrane.

ОД ТРАНС-МАСТИ, ДО НИТРАТА И ВЕШТАЧКИХ БОЈА: Кад купујете, питајте вештачку интелигенцију да ли је производ здрав

Foto Shutterstock

Ipak, brzina života i zahtevnost svakodnevnice često nas dovode u situaciju da kupujemo gotove prehrambene proizvode poput keksa, čipsa, raznih drugih grickalica, sokova, slatkiša, namaza, preliva...

Zato svaki put kad posegnete za nekim proizvodom u prodavnici konsultujte veštačku inteligencij (AI). Pitajte je koliko je taj proizvod zdrav, koliko sadrži kalorija, koji su potencijalno štetni sastojci u njemu, poput aditiva, alergena...I dobićete pouzdan odgovor.

Za ovaj pristup kreiranju zdravog jelovnika neophodan vam je mobilni telefon, jer jedino tako ćete da budete stalno u situaciji da kosultujete svog "sveznajućeg prijatelja".

Dok se sami ne uverite koje prednosti donosi veštačka inteligencija u kreiranju zdrave ishrane, prenosimo vam šta kaže koji su to sastojci u hrani najnepoželjniji i zašto.

Trans-masti

Nalaze se u margarinima, prženoj brzoj hrani, industrijskim pecivima i grickalicama. Povezane su s povećanim rizikom od srčanih bolesti i upala u organizmu.

Foto Shutterstock

Visokofruktozni kukuruzni sirup (HFCS)

Prisutan je u gaziranim pićima, slatkišima, umacima i prerađenim proizvodima. Povezan je s gojaznošću, dijabetesom tipa 2 i masnom jetrom.

Veštački zaslađivači (aspartam, sukraloza, saharin)

Koriste se u dijetalnim pićima, žvakama i nekim proteinima u prahu. Mogu da uzrokuju probleme sa varenjem i metaboličke poremećaje.

Mononatrijum glutamat (MSG)

Pojačivač ukusa koji se koristi u čipsu, gotovim supama i brzoj hrani. Kod osetljivih osoba može da izazove glavobolje, mučninu i ubrzan rad srca.

Prekomerna količina soli (natrijum)

Prisutna je u svakoj obrađenoj hrani, konzervama i brzoj hrani. Dovodi do povišenog krvnog pritiska i problema sa bubrezima.

Foto Shutterstock

Nitrati i nitriti

Ovi sastojci se dodaju prerađenom mesu (kobasice, šunke, viršle) radi konzerviranja, a mogu da se pretvore u nitrozamine, koji su kancerogeni.

Veštačke boje i konzervansi (npr. E102, E110, E621, E250)

Nalaze se u bombonama, gaziranim pićima i industrijskim pekarskim proizvodima. Mogu izazvati alergijske reakcije i hiperaktivnost kod dece.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VELIKI HAOS NA MAKSIMIRU: Dinamo sprema otkaz Kanavaru