NA VRUĆINI SAMO LAGANI OBROK: Jelovnik za sedam dana
TOKOM visokih spoljnih temperatura, važno je da imate lagane obroke iz više fizioloških i metaboličkih razloga. Telo se na velikoj vrućini nalazi pod dodatnim stresom, jer pokušava da održava normalnu telesnu temperaturu, a hrana koju jedemo direktno utiče na to kako će organizam da se nosi sa tim opterećenjem.

Foto Shutterstock
Svaki put kad jedemo, telo troši energiju da svari hranu, što dovodi do povećanja telesne temperature. Teška, masna ili obilna jela dodatno povećavaju unutrašnju toplotu, što je nepoželjno tokom vrućine, jer telo već pokušava da se rashladi. Masni, prženi i teški obroci zahtevaju više žuči, pankreasnih enzima i više rada jetre i želuca. To je dodatno opterećenje za, ne samo za jetru i pankreas, već i za creva. Kod ljudi sa već postojećim hroničnim stanjima, kao što su gastritis, masna jetra, pankreatitis, to može da dovede do pogoršanja simptoma.
Kada pojedemo "težak" obrok, velika količina krvi se usmerava ka stomaku i crevima radi varenja. Tokom vrućine, telu je potrebna ta krv za rashlađivanje kroz kožu (znojenje). Ako su digestivni organi previše zauzeti, telo se sporije hladi, pa može doći do vrtoglavice, umora, osećaja znojenja bez osveženja i povišenja krvnog pritiska. Pri tome, teški obroci često sadrže više soli i masti, što dodatno povlači vodu iz organizma u creva i zahteva više tečnosti za obradu. U kombinaciji sa pojačanim znojenjem, to povećava rizik od dehidratacije i neravnoteže elektrolita.
Zato vam ovom prilikom predlažemo kako bi mogao da izgleda lagani jelovnik za vruće dane:
Ponedeljak
Doručak:
Jogurt sa ovsenim pahuljicama, borovnicama i kašičicom meda
Užina:
Krastavac i nekoliko badema
Ručak:
Barena tikvica i šargarepa sa grilovanom piletinom i limunovim prelivom, čorba od paradajza (hladna ili mlaka)
Užina:
Dve kriške lubenice
Večera:
Salata od tunjevine, rukole, paradajza i maslinovog ulja
Utorak
Doručak:
Hladna ovsena kaša sa jogurtom i dinjom
Užina:
Šaka oraha i parčence svežeg ananasa
Ručak:
Barena boranija sa belim mesom i malo maslinovog ulja, supa od tikvice i peršuna
Užina:
Hladni zeleni čaj bez šećera i breskva
Večera:
Salata od leblebija, krastavca i paprike i integralni dvopek
Sreda
Doručak:
Kiselo mleko sa lanenim semenom i par kašika ovsene kaše
Užina:
Pola avokada sa limunovim sokom i malo soli
Ručak:
Riblji file pečen u rerni sa tikvicom i blitvom, hladna supa od krastavca i jogurta (tarator)
Užina:
Par kajsija i čaša ceđene limunade bez šećera
Večera:
Salata od integralnog pirinča, čeri paradajza i feta sira
Četvrtak
Doručak:
Napitak od jogurta, banana i malo ovsenih pahuljica
Užina:
Par oraha i kriška hladne dinje
Ručak:
Pileći file na žaru sa salatom od rukole, paradajza i kukuruza, bistra supa sa peršunom
Užina:
Šaka borovnica
Večera:
Hladna integralna testenina sa tikvicom, čeri paradajzom i bosiljkom
Petak
Doručak:
Kefir sa semenkama (suncokret, susam) i kriška integralnog hleba
Užina:
Hladna limunada i nekoliko badema
Ručak:
Oslić sa kuvanim povrćem (brokoli, šargarepa, grašak), mlaka supa od povrća
Užina:
Dve kugle voćnog sladoleda (npr. malina ili mango)
Večera:
Salata sa kuvanim jajetom, zelena salata, masline, krastavac i malo sira

NAJZGODNIJA HRVATICA PRIZNALA DA JE SRPKINjA: Otkrila zbog čega govori hrvatskim jezikom i zašto je promenila prezime
PEVAČICA i spisateljica Nives Zeljković, poznatija kao Nives Celzijus, po mnogima jedna od najzgodnijih Hrvatica, otkrila je nedavno u jednom intervjuu za domaće medije da je zapravo Srpkinja.
14. 07. 2025. u 12:21

"ON ŽELI DA UZME SVE!" Putin obavestio Trampa da kreće u veliku ofanzivu, dao mu i rok
RUSKI predsednik Vladimir Putin obavestio je američkog predsednika Donalda Trampa da Moskva namerava da pojača vojne operacije na istoku Ukrajine u roku od narednih 60 dana, objavio je portal Aksios 14. jula, pozivajući se na neimenovane izvore upoznate sa telefonskim razgovorom dvojice lidera početkom meseca.
14. 07. 2025. u 10:04

Naučnici ajkulama spustili mrtvu kravu na 1.629 metara dubine - nisu mogli da veruju šta su ribe uradile (VIDEO)
"TO POKAZUJE strategiju preživljavanja kod vrsta koje se ne hrane usamljeno."
14. 07. 2025. u 13:06
Komentari (0)