FELJTON - LAŽ JE ZAŽIVELA NA ZAPADU: Ko su stvarni naručioci agencija za odnose s javnošću

Slobodan Reljić

18. 03. 2022. u 18:00

VLADIMIR Volkov u svojim istraživanjima navodi primere izuzetnih dezinformativnih aktivnosti od Troje do naših dana - i dolazi do onih tokom rata u Bosni.

ФЕЉТОН - ЛАЖ ЈЕ ЗАЖИВЕЛА НА ЗАПАДУ: Ко су стварни наручиоци агенција за односе с јавношћу

Voren Kristofer

O "logorima za silovanja" su zapadni mediji objavljivali naslove: "Užas silovanja", "Sistematsko silovanje", "Evropa suočena s jezivim užasima", a onda je to začinjavano velikim zaključcima da su "srpski ekstremisti koristili silovanje kao ratno oružje u svojoj politici etničkog čišćenja". I, kao što smo videli, mali je korak od "srpskih ekstremista" do svih Srba. A to i jeste cilj "dobrog" dezinformisanja.

Laž je zaživela u zapadnim javnim mnjenjima, a za potrebe angažovanja njihovih vlada u uređivanju stanja na Balkanu. Ipak, kad se malo razgrnu gomile beslovesnosti naići ćete na statistike nadležne ustanove UN koja je takođe pošla od "medijskih činjenica" od stotina hiljada do "objektivnije" šezdeset hiljada silovanih muslimanki. I: "Komisija UN je iznela procenu od 2.400 žrtava (iz sve tri zajednice zajedno), na osnovu 119 poznatih slučajeva, a komisija Saveta bezbednosti je ispitala 223 žrtve koje su po sećanju navele oko 4.500 slučajeva (i ovog puta, takođe, zajedno sve tri zajednice). Međutim, šta je ostalo u sećanju publike? Da su Srbi sistematski - a ne povremeno - silovali muslimanke u velikom broju."

NARAVNO, ovo igranje rečima proizvodi teške posledice. Jer, savremeni čovek je totalno okupiran prisustvom medija u svom životu. Pa, mi isključivo na korišćenje medija trošimo 30 odsto budnog stanja, a onda dodatno 39 odsto budnog stanja mediji su s nama dok smo u nekoj drugoj aktivnosti. Dve trećine budnog stanja smo s medijima! Na radu, od koga živimo, jesmo 21 odsto budnog stanja.

Pojaviće se i propusti u medijskim operacijama. Mediji su aljkavi u žurbi i potrebi za senzacionalnim. Uzmimo za primer pismo Lucije Vetruse, časne sestre u Bosni, koju su "silovali srpski vojnici" zajedno sa dve druge sestre. Ona je svojoj nadređenoj pisala da joj saopšti da je doživela "užasno iskustvo, koje se ne može iskazati" moleći da joj pomogne "da prihvati neželjeno materinstvo". Pismo je objavljeno u magazinu Notizei dei gesuiti d'Italia i preneto u raznim drugim listovima među kojima i La Libre Belgique i La Croix, koji su dokument objavili na prvoj strani. La Libre Belgique je pošteno 14. januara 1996. demantovao: "Nadležni su saznali - na nesreću, sa zakašnjenjem - da je pismo falsifikat, da ga je napisao (možda polazeći od stvarnih činjenica) jedan sveštenik iz Bosne da bi uzbunio međunarodnu zajednicu."

KAO ŠTO se lepo vidi, i kad su uhvaćeni u laži, "pošteni" magazini ne priznaju svoju nepodopštinu, jer je dobri sveštenik prevarant pisao "možda polazeći do stvarnih činjenica". Pošteno je jedino što su bar stavili ovo "možda". To će u kampanji i imati takve posledice. Ide se dalje. Sutra je novi dan, nova priča.

Ali, kako se došlo do ovako jednostranog izveštavanja u građanskom ratu? Vladimir Volkov 1998. u svojoj knjizi "Dezinformacija - od Trojanskog konja do interneta" ovo određuje kao "tipičan primer nedavno izvedene operacije dezinformisanja (koji) zaslužuje da se detaljno prouči jer su se u njemu stekli skoro svi elementi operacije dezinformisanja koji može da služi za uzor". Školski primer.

Dakle, prvo ko su naručioci. Privatna agencija za odnose s javnošću Ruder Finn Global Public Affairs je unajmljena od avgusta 1991. do juna 1992. od Republike Hrvatske; od maja do decembra 1992. od Bosne i Hercegovine i od oktobra 1992. od "republike" Kosovo i "uvek protiv istog neprijatelja: Srba". Pošto je unajmljivanje ovakve agencije za takve poslove skupo, Volkov sugeriše da postoji "stvarni naručilac, jedan ili više njih, koji se skriva iza Hrvata, bosanskih muslimana i kosovskih Albanaca" ali da se "može pretpostaviti da maske neće tako brzo pasti sa lica pravog naručioca".

POSTOJANjE "stvarnog naručioca" jasno je razjašnjenje onima koji misle da su se Srbi mogli spasti jednostavno kupujući - drugu agenciju. Da kupe širenje svojih (dez)informacija. Besmislica. To bi podrazumevalo da je Zapad gomila budala koje nemaju nikakav cilj. Vredi pogledati kako je to osvetlio Žak Melino.

Direktor agencije Ruder Finn Džejms Harf (James Harff) piscu knjige "Istine o Jugoslaviji", nisu sve za priču, Žaku Melinou, poznatom francuskom televizijskom novinaru, pričao je da oni stvore kartoteku i onda rasejavaju informacije stotinama novinara, političara, predstavnika humanitarnih organizacija, univerzitetskih profesora. Važna je brzina, tvrdio je Harf. Kad su krenuli u "proučavanje tržišta tj. raspoloženja u svetskom javnom mnjenju prema Srbiji", ispostavilo se da su pred teškim zadatkom.

SISTEMATIZOVANO, to izgleda ovako:

" - Srbi su se herojski borili na strani saveznika u toku oba svetska rata;

- nacisti su u Drugom svetskom ratu podarili Hrvatima državu kojom se Hrvati danas bez stida diče;

- Muslimani su se borili na strani Nemaca za vreme Drugog svetskog rata i čak stavili na raspolaganje jednu diviziju SS: po zlu čuvenu "Handžar diviziju";

- hrvatske ustaše i Muslimani su u službi nacista izvršili genocid nad srpskim, jevrejskim i ciganskim stanovništvom u Jugoslaviji. Broj varira već prema izvoru (od 300.000 do 750.000), ali sama činjenica ostaje nepobitna;

- predsednik Hrvatske Tuđman objavio je 1989. knjigu "Bespuća povijesne zbilje", koja se može smatrati antisemitskom i u kojoj nije ni najmanje skrivao divljenje prema Anti Paveliću, nacističkom diktatoru ustaške Hrvatske. Tvrdi se daje Tuđman rekao da je zahvalan Bogu što mu žena nije ni Srpkinja, ni Jevrejka;

- vođa bosanskih muslimana Izetbegović objavio je još 1970. Islamsku deklaraciju u kojoj se ne samo svrstao na islamsku stranu već se zalaže za uspostavljanje islamske države koja bi se protezala od Maroka do Indonezije."

Dezinformatorima iz agencije Ruder Finn je ostalo da čekaju neki zgodan događaj, a saveznik im je bilo "zapanjujuće nepoznavanje prilika u Jugoslaviji, o čemu svedoči razgovor Vorena Kristofera, tadašnjeg američkog državnog sekretara, i Dejvida Ovena, britanskog posrednika, koji navodi Mišel Kolon:

"KRISTOFER: Greška je do vas Evropljana, što ste dozvolili da Srbi izvrše invaziju na Bosnu.

OVEN: Ali, oni su tamo već živeli.

KRISTOFER: Od kada?

OVEN: Oduvek."

A onda je na scenu stupio Roj Gatman, specijalni izveštač njujorškog tabloida "Njuzdej":

"Srpski osvajači drže dva koncentraciona logora u kojima je likvidirano ili umrlo od gladi više od 1.000 civila, dok će više hiljada ostati tu sve dok ne umru... 1.350 ljudi je pobijeno i mučeno u okolini Brčkog od 15. maja do sredine juna" ("Njuzdej", 2. avgust 1992). Gatman piše ono što će Ruder Finn dočekati kao sunce iza oblaka..

OPERACIJA NEVITEŠKO NASILjE

DEZINFORMISANjE o razbijanju Jugoslavije i kolonizacija njenih naroda i njenih teritorija opsežan je i složen proces, zato ćemo u njegovom osvetljavanju slediti samo deo toga. Da bi pokazao kako se razvija proces, Volkov podseća da se počelo od velikih optužbi protiv Srba za "silovanje žena u arsenalu srpskog terora". Silovanje je zgodno za takve operacije. Sugeriše neviteško nasilje prema ženama i ponižavanje slabijih. Za koju se vojsku to veže, predstave o njoj su sumorne i protiv nje je zgodno okretati javno mnjenje.

SUTRA: PULICEROVA NAGRADA ZA LAŽ

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!