FELJTON - CEO BRAZIL "KLEČEĆI" MOLI PELEA DA IGRA U MEKSIKU: Bio je darežljiv, "gurao" je svakoga da postigne gol

Miroslav Janković

28. 01. 2023. u 18:00

GODINA 1970. je verovatno jedna od najboljih, ako ne i najbolja, u celoj istoriji fudbala.

ФЕЉТОН - ЦЕО БРАЗИЛ КЛЕЧЕЋИ МОЛИ ПЕЛЕА ДА ИГРА У МЕКСИКУ: Био је дарежљив, гурао је свакога да постигне гол

Pele poklanja loptu Mirku Stamenkoviću glavnom uredniku 1969. Foto Dokumentacija "Novosti"

Odigrano je najbolje Svetsko prvenstvo, ono  u Meksiku, na njemu su učestvovali svi najbolji fudbaleri toga doba, a predvodio ih je najbolji, tada već tridesetogodišnji Pele. Međutim, malo je nedostajalo da Pele uopšte ne učestvuje na tom mundijalu, koji sigurno ne bio bi tako veličanstven, a veliko je pitanje i da li bi Brazil uopšte bio prvak. Pred kvalifikacione utakmice za mekički mundijal brazilski selektor Žoao Saldanja je dao jednu senzacionalnu izjavu: rekao je da mu Pele ne treba u timu,  jer je ,,star i kratkovid“! To je izazvalo zaprepaštenje u javnosti. Celi Brazil: od predsednika države do posledljeg navijača je mesecima ,,klečeći“ molio Pelea da promeni odluku o povlačenju iz ,,selesaoa“, a jedino selektor kaže da mu on uopšte ne treba. Javnost je višestrukom reakcijom prosto ,,zgnečila“ Saldanju, koji je ubrzo i smenjen. Nasledio ga je Peleov saigrač iz tima koji je igrao na prvenstvima '62. i '66. Mario Zagalo. Saldanja se nakon svega u javnosti junačio izjavama kako ni on predsedniku Brazila ne bira ministre, pa neće ni on njemu fudbalere.

A ono o Peleovoj kratkovidosti je jedan od retkih i spornih i tajnovitih detalja iz njegovog života. I sam Pele je nekoliko puta škrto prozborio da ima nekih malih problema sa vidom, ali da mu to u igri  ne smeta. Ako je i bio malkice kratkovid...u svemu ostalom je fudbalski video i bolje i dalje od bilo koga ikada.

BRAZIL  je kvalifikacije prošao furiozno: šest utakmica, šest pobeda, a Pele  na njima postiže šest golova. Konačno, juna 1970. godine u Meksiku je počeo  taj istorijski mundijal: sve fudbalske zvezde sveta su došle u zemlju Acteka, a u njoj-da na ovom mestu citiramo Miloša Crnjanskog, koji je mnogo voleo fudbal- ,,beskrajni plavi krug i u njemu zvezda“- ona najveća-Pele! Sve je ona ovome prvenstvu bilo na najvećem nivou. Prvi televizijski prenosi u boji i sa onom repeticijom, koja je prava poslastica u gledanju fudbala, utakmice se igraju u terminima podešenim prema evropskom vremenu, već je radikalno bila promenjena dotadašnja fudbalska filozofija: dosadni, defanzivni, jalovi italijanski sistem ,,katenađo“ počeo je da zamenjuje sistem totalnog fudbala, koji je patentirao holandski trener Rinus Mihels. Taj sistem je najveća revolucija u fudbalu ikada, a danas je usavršen do perfekcije. Mihelsov sistem apsolutnog fudbala na svakom delu terena je odmah, početkom sedamdesetih, podario svetskom nogometu ,,dva plus dva“ izuzetna tima: holandski Ajaks i minhenski Bajern, čijih je sedam-osam najboljih  fudbalera činilo i kosture reprezentacija njihovih država. Dobro ih se sećamo: Krojf, Neskens, Krol, Kajzer, Miren, Han...na jednoj, a Bekenbauer, Miler, Majer, Brajtner, Overat, Švarcenbek...na drugoj strani.

ZA BRAZILCE,  a posebno za Pelea, je meksički mundijal dobro krenuo. Svet je u narednih mesec dana gledao i video sve najbolje od najboljeg, i to u svakoj utakmici. U prvom susretu sa Rumunijom (1:0) Pele iz slobodnog udarca postiže pobednosni gol: onim toliko puta viđenim felš šutom punom nogom,  zvanim  ,,niski suvi list“, koji pravi okuku i obilazi živi zid i ide u stranu gola gde nema golmana. Protiv Čehoslovačke (4:1) videli smo  Peleovu bravuru, kad iz centarskog kruga pokušava lobom da prevari istrčalog golmana Viktora. Na utakmici sa Engleskom je izveo šut glvom koji mu je golman Benks odbranio: takva golmanska bravura se viđa možda jednom u deceniji, a od odbrane je samo malo  manje atraktivniji bio Peleov skok i šut. Protiv Perua (4:2) Pele je uzeo mali predah, ali je u utakmici protiv Urugvaja (3:1) igao kao u transu, izveo je onu bravuru s preskakanjem i lopte i golmana Mazurkijeviča.  A finalna utakmica protiv Italije je možda Peleova utakmica karijere: naravno, da je bivalo susreta na kojima je on i bolje igrao, ali finalni meč i to na svetskom prvenstvu i još ubedljiva pobeda... svemu daju trostruku vrednost. O Peleovom golu Italijanima glavom ,, preko Burgniča“ su ispisani fudbalski eseji, njegov genijalni pas ,,sa očima i navođenjem“ Karlosu Albertu, a za gol Žairzinja, je vrhunac umeća dodavanja lopte...itd.

KRALj je odneo Zlatnu boginju u Brazil, treću po redu, na njeno večno prebivalište. Ceo Brazil je igrao sambu i bio u transu. I mnogi drugi u svetu...sem engleske sportske štampe. Ne imajući nijedan razlog da ospore Brazilcima titulu, dokazivali su da za uspeh karioka nije najzaslužniji Pele već Žairzinjo, koji je dao sedam golova i koga su  nazivali  ,,žuti uragan“. Ne vredi o ovoj engleskoj sujeti polemisati, oni su, u stvari, bili ogorčeni što su morali da ,,prebijenom“ Peleu iz '66. predaju svoju tadašnju titutlu.

Važnije  je nešto drugo: da li je šampionski tim Brazila iz 1970. i najbolji fudbalski tim ikada? Mnogi i dan danas misle da jeste, iako se fudbal u međuvremenu mnogo promenio. Mi, opet, mislimo da nije-upravo zbog tih promena.  Taj tim je tih godina i tadašnjeg fudbalskog vremena i stila  bio daleko najbolji na svetu...ali samo jednu  deceniju posle  SP Meksiko '70., fudbal je počeo da se naglo menja. Pa, ako bi taj tim predvođen i sa najboljim Peleom u svojoj karijeri preslikali u mundijalska takmičenja odigrana narednih decenija-Brazilci bi se loše proveli, ako bi igrali onako kako su igrali u Meksiku! A da li bi se prilagodili novom, atletskom fudbalu, to je drugo, hipotetičko  pitanje.  Pele kao pojedinac  sigurno bi, jer njegovo znanje je bilo vanvremensko, talenat ogroman  a posebnost raskošna. Evo primera: on je bio na lopti beskrajno darežljiv prema saigračima. Gurao je svakoga da postigne gol. Saigrači posebno cene tu dimenziju duše onoga koji ih vodi i zato ,,ginu“ za njega i tim.  Brazil sa Peleom i bez njega su dva potpuno različita fudbalska pojma. Zašto?

Pele je celu karijeru igrao sa uglavnom prosečnim igračima, jedini veliki s kim je bio u timu je Garinča, s njima dvojicom zajedno Brazl nikada nije izgubio utakmicu. I u zlatnom timu iz Meksika '70., sem Pelea nije bilo vrhunskog igrača: Žairzinjo, Riveliljo i kompanija  jesu igrali vrhunski na pojedinim utakmicama ili pojedinim periodima tih meksičkih  utakmica, ali to su fudbaleri koji ni pre ni kasnije nisu imali velike karijere i pripadaju generaciji koja još nije išla u evropske klubove, bez čega nema licence da si veliki. Pele je, ponavljamo ko zna koji put, u svemu izuzetak.

SIMBOL I NADA

DA PELE nije predvodio Brazil  1970.   istorija fudbala bi izgledala bitno drugačija. Zato je važno navesti i neke skrivene razloge zašto se Pele predomislio i pristao da ide u Meksiko.  Pele je u tim godinama na turneji po Africi, sa Santosom, bio je zasut do tada nedoživljenom i neviđenom pažnjom i obožavanjem. Crna Afrika je tada ludela za njim i  to je odlučujuće uticalo na njega. Osetio se kao simbol  nade tim siromašnim ljudima, dalekim rođacima, kao i celom belo-crnom Brazilu, koji je tada ,,stenjao“ pod vojnim diktaturama. I još nešto je, po našem mišljenju, preteglo onaj najsitniji teg na Peleovoj ,,misaonoj vagi,,: veliki ljudi uvek na životnim raskrsnicama raznim pipcima svoga instikta osete sudbinsku šansu i prepoznaju pravi pravac. Tako i naš junak.

SUTRA: SVOJ FUDBALSKI TRANS PRENOSIO NA SAIGRAČE

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (1)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo