FELJTON - BIL KLINTON NAGRAĐUJE RUSKOG OBAVEŠTAJCA: Amerikanci su KGB oduvek smatrali najvažnijim, najjačim i najopasnijim neprijateljem

Priredila i prevela : Vera Horvat/Piše: Andrej Saharov

18. 06. 2024. u 18:00

POSLE serije terorističkih napada na predstavnike SAD u arapskom svetu Osam ben Laden biva proglašen glavnim neprijateljem američke nacije.

ФЕЉТОН - БИЛ КЛИНТОН НАГРАЂУЈЕ РУСКОГ ОБАВЕШТАЈЦА: Американци су КГБ одувек сматрали најважнијим, најјачим и најопаснијим непријатељем

Američka ambasada u Moskvi, Foto Sputnjik

I krenule su konkretne akcije. Sjedinjennj države nanele su moćan udar krilatim raketama tipa tomahavk po farmaceutskom preduzeću El Šifa u Sudanu (koje je vlasništvo porodice međunarodnog teroriste), pri čemu je glavni motiv ove akcije bio pretpostavka CIA da se u ovoj fabrici navodno odvija proizvodnja hemijskog i bakteriološkog oružja, koje bi teroristi mogli da koriste protiv mirnih građana. Motiv je vrlo plemenit, ali oni koji su doneli takvu odluku u SAD kao da su zaboravili da bi, u slučaju postojanja takvog smrtonosnog oružja, bombardovanje fabrike moglo dovesti do velike ekološke katastrofe i pogibije hiljada ljudi. Ali tada se o tome nije mislilo.

Međutim, kada se Ben Laden, glavni neprijatelj SAD, počeo da skriva u planinskim oblastima Avganistana i preorijentisao na čečenski problem, u Vašingtonu kao da su počeli da ga zaboravljaju. Ben Ladena je mirno nastavio da se bavi svojim omiljenim poslom: secka kupone trgovaca narkoticima, a za isporučeni novac kupuje oružje i vrbuje najamnike za rat u Čečeniji. Da je CIA mogla da ga u tim trenucima uhvati pokazaće se koju godinu kasnije, 21. septembra 2001,  posle stravičnog  terorističkog napada na Njujorku.

O GLOBALNIM problemima borbe sa narko-mafijom aktivno se raspravljalo na sastanku predstavnika specijalnih službi Rusije i SAD u Spas Hausu, rezidenciji ambasadora SAD  Džemsa Kolinsa u Moskvi. Za taj protokolarni susret izvršene su temeljne i ozbiljne pripreme. Formalno, ovaj događaj se nazivao: „Prijem u čast uručenja nagrade vlade SAD pukovniku FSB ( Federalna služba bezbednosti Rusije) Jermakovu“. U stvari, iza toga je stajalo nešto veće. Praktično se prvi put posle godina postperestrojke i otopljavanja u rusko-američkim odnosima dešavao takav zajednički događaj. Senka nepoverenja između specijalnih službi ostala je još od sovjetskih vremena, pošto se KGB (Komitet državne bezbednosti) uvek smatrao najvažnijim, najjačim i najopasnijim neprijateljem. Ovaj stereotip je snažno uvrežen u svesti političara i predstavnika specijalnih službi.

Bilo je veoma teško istisnuti ga. Sastanak u vili ambasadora SAD u Spas Hausu kao da je i bio sazvan da razbije taj stereotip i da u neformalnoj situaciji zbliži predstavnike najveće dve specijalne službe.

Povod za to bio je izuzetno prijatan. Specijalne službe Rusije i SAD uspešno su završile niz zajedničkih operacija za presecanje aktivnosti najvećih organizacija narko-trgovaca koje su delovale na teritoriji četiri kontinenta: Amerike, Azije, Evrope i Afrike.

Tokom realizacije operativnih zadataka uhapšeno je na desetine narko-dilera, isporučilaca velikih količina narkotika iz Latinske Amerike i zemalja takozvanog „zlatnog polumeseca“ - Irana, Avganistana i Pakistana, kao i, preko posrednika, iz zemalja „zlatnog trougla“ - Laosa, Tajlanda i Burme. Bili su presečeni važni kanali isporuke narkotika u SAD i Evropu, između ostalog i u Rusiju.

U ORGANIZACIJI i realizaciji ove izuzetno složene operacije najaktivnije je učestovovao pukovnik FSB  T. A. Jermakov, koji već mnogo godina rukovodi odeljenjem za borbu protiv. Upravo u njegovo vreme ovo posebno odeljenje FSB počelo je da izvodi međunarodne operacije borbe sa narko-mafijom. Upravo pod njegovim rukovodstvom uspostavljeni su dobri poslovni odnosi sa američkim specijalnim službama, koje su se bavile otkrivanjem organizovanih kriminalnih grupa narko-dilera.

Nije tajna da se na birokratska usaglašavanja u obe institucije troši mnogo dugih dana, pa i nedelja, Od toga pate i Rusi i Amerikanci. Od toga pate sve državne ustanove, a posebno specijalne službe gde se svaka aktivnost mora usaglasiti ne samo sa načelstvom, več i sa paragrafom službenih instrukcija.

PUKOVNIK  Jermakov nije kršio službene instrukcije, on se prosto nije previše obezbeđivao, preuzimao je na sebe svu odgovornost. I, po pravilu, operativna grupa je delovala čisto, složno i odlučno. Upravo takva dejstva su obezbedila uspeh zajedničkih operacija. Ovi kvaliteti visoko profesionalnog ruskog pukovnika imponovali su Amerikancima. Zato nije slučajno što je Agencija za borbu sa narkoticima (DEA) Ministarstva pravde SAD izašla pred administraciju Bila Klintona sa predlogom da se pukovnik FSB Jermakov nagradi državnom nagradom SAD. Ovo je slučaj bez presedana.

Vršene su temeljne priprcme za oficijelni prijem. U Spas Hausu - rezidenciji ambasadora SAD - više puta su se sastajali predstavnici niza njenih institucija, među njima i CIA. Svi su želeli da susret protekne na najvišem nivou: i svečano i radno. Bilo je potrebno postaviti dobar osnov za odnose u borbi sa narko-mafijom na još viši nivo, na nivo rukovodilaca specijalnih službi. Na sastanak povodom uručenja nagrade pukovniku Jermakovu bili su pozvani direktor FSB, Vladimir Putin, docnije  Predsednika Rusije, njegovi zamenici koji su se bavili pitanjima borbe sa organizovanim kriminalom, između ostalog i sa nezakonitim prometom narkotika, i drugi visoki činovnici dveju instilucija.

Uzgred rečeno, ovi poslovni kontakti na nivou rukovodilaca specijalnih službi su produženi. Septembra 1999. godine, u toj istoj rezidenciji ambasadora SAD u Spas Hausu održano je razmatranje memoranduma o saradnji između specijalnih službi Rusije i SAD u oblasti borbe sa narkcoticima. Ovaj važan dokument potpisali su direktor FSB Rusije Nikolaj Patrušev, i ministar pravde SAD Dženet Rino. U pregovorima su takođe učestvovali zamenik direktora FSB Sergej Ivanov, docnije sekretar Saveta bezbednosti Rusije. Memorandum o saradnji je postavio dobru pravnu osnovu za dalje uzajamno delovanje dveju velikih država u borbi sa narkomafijom. O tome mogu da posvedočim i lično, kao neposredni učesnik ova dva susreta u Spas Hausu.

FSB Rusije sa DEA održava aktivne partnerske odnose od 1992. godine. Održavaju se stalni radni susreti saradnika moskovskog predstavnistva Agencije i eksperata FSB koji rade na borbi sa nezakonitim međunarodnim prometom narkotika. Odvija se i razmena operativnih informacija, razrađuju se i usaglašavaju konkretne mere u okvirima operacija za presecanje kanala nezakonitog unosa narkotika u Rusiju i SAD i druge zemlje.

Osim toga, po pozivu predstavništva DEA u Moskvi, saradnici FSB stalno učestvuju na međunarodnim seminarima koji se, kako u Rusiji tako i u inostranstvu, održavaju za radnike antinarkotičkih sektora organa bezbeđnosti. Ovde dolazi do razmene iskustava u sferi dejstava protiv narko-biznisa. Po pravilu, finansiranje takvih mera praktično u potpunosti preuzima američka strana. Ali vratimo se na događaje sa prvog susreta u Spas Hausu.

U 13 sati po moskovskom vremenu počela je ceremonija uručenja nagrade. Obe strane su, kako to nalaže protokol u ovakvim slučajevima, održale govore. I američki ambasador Džejms Kolins i direktor FSB Vladimir Putin, koji je tada tek započinjao svoju političku karijeru, govorili su bez papira, otvoreno i poslovno. Svi koji su se nalazili u velelepnoj sali Spas Hausa dobro su razumeli svu opasnost od širokog rasprostranjivanja narkotika - ove pritajene zaraze koja iznutra razjeda stanovništvo obeju zemalja, uništavajući ne samo tela, već i duše nacija.

Pukovnik i šarmer

AMERIČKI obaveštajci su bili  dobro informisani o službenoj aktivnosti pukovnika Jermakova. Pa i on sam, po karakteru komunikativan i otvoren (sasvim retka osobina za predstavnika specijalne službe), uvek je bio raspoložen za otvoren razgovor i nikada se nije bojao da kaže ono što misli, ne obazirući se na rukovodstvo. Ovaj kvalitet opštenja u poslu vrlo se dopao Amerikancima. Jermakov je jednostavno i jasno rašavao sva pitanja u vezi sa usaglašavanjem dejstava u zajedničkim operacijama u otkrivanju narkokartela.

 SUTRA: DROGA IZ PAKISTANA LETI PREKO MOSKVE ZA NjUJORK 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TENISKI POTRES: Janik Siner odlučuje da li Novak Đoković igra Vimbldon?