CARICA KATARINA VELIKA IMA SRPSKE KRVI: Najmoćnija žena u istoriji Rusije je potomak Srba, a evo i kojih

Bojan Milić

15. 09. 2024. u 00:24

IMPERATORKA sveruska Katarina Druga Velika, koja je suvereno vladala 34 godine i ostala upamćena kao najmoćnija žena, ne samo u ruskoj, već i dobrim delom svetskoj istoriji, izdanak je Srba.

ЦАРИЦА КАТАРИНА ВЕЛИКА ИМА СРПСКЕ КРВИ: Најмоћнија жена у историји Русије је потомак Срба, а ево и којих

Foto: Vikipedija

Kada se 1727. godine knez Kristijan August od Anhalt-Cerbsta oženio Johanom Elizabetom od Holštajn-Gotorpa, nevestom iz imućne i ugledne porodice, činilo se da će jedini zadatak ovog siromašnog plemića sa ne tako uspešnom vojnom karijerom biti taj da sa suprugom svojoj lozi obezbedi muškog naslednika. 

Ne ulazeći preterano u to kako je sve to moglo izgledati, ali porodica koja je željno iščekivala muško, morala se pomiriti da je, u pola tri izjutra, 21. aprila 1729. godine šesnaestogodišnja Johana od Holštajn-Gotropa na svet donela žensko. Roditelji koji su toliko želeli sina koji će jednom naslediti oca kao knez od Anhalt-Cerbsta, ni slutili nisu da će ova devojčica, koja je tog baltičkog jutra, u Štetinu ugledala svet, biti njihovo najveće postignuće i da će, upravo zbog nje, njihovo ime biti prepoznatljivo dok god postoji svet. 

Devojčica je dobila ime Sofija Avgusta Frederika. Diplomatska igra i umeće jednog od najvećih državnika osamnaestog veka Fridriha Drugog Velikog Pruskog u želji da ličnim kontaktima putem rođačkih veza preko linije Holštajn-Gotorp rusku pažnju, umesto ka Beču usmeri ka svojoj zemlji dovešće u glavnu ulogu petnaestogodišnju devojčicu Sofiju Avgustu Frederiku od Anhalt-Cerbsta da se 29. juna 1744. godine veri za budućeg naslednika ruskog prestola i nećaka tadašnje carice Jelisavete- Petra, bliskog rođaka Sofijinog i sina od Karla Fridriha, vojvode od Holštajn-Gotorpa. Činom veridbe obavljen je i prelazak buduće careve supruge u pravoslavnu veru, kada je i dobila novo ime po kojem će postati poznata na sve četiri strane sveta- Katarina.

Nesposobni Petar će, nakon smrti svoje tetke biti ovenčan carskom krunom kao Petar Treći i samo nakon 186 dana vladavine, 1762. godine u zaveri biti zbačen sa prestola na koji će sesti njegova supruga Katarina. Ostalo je istorija. 

Ono čime se bavio, a nije političko umeće i briljantnost strateškog mišljenja Katarininog, jeste njeno poreklo, koje po majčinoj liniji vodi do Srbije, a nakon svega obrazloženog, čitaocu će biti jasno odakle Katarini vladarski gen i snaga da na bojnom polju uvek izlazi kao pobednica. 

Već pomenuta majka carice Katarine Velike, Elizabeta, iz vojvodske porodice Holštajn, ćerka je Kristijana Augusta od Holštajn-Gotorpa. Njegov otac je Kristijan Albert, vojvoda od Holštajn-Gotorpa, a on je bio sin Frederika Trećeg, vojvode od Holštajn-Gotorpa. Otac Frederika Trećeg bio je Džon Adolf, vojvoda od Holštajn-Gotorpa, a njegov otac je Adolf od Danske, sin Frederika Prvog, kralja Danske i Norveške i prvi koji je poneo titulu vojvode od Holštajn-Gotorpa i Sofije od Pomeranije

Sofija od Pomeranije je ćerka Ane Jagelonske, Poljske princeze, a Sofiju je rodila Elizabeta kraljica Poljske i velika vojvotkinja Litvanije. Dalje, Elizabetina majka, takođe Elizabeta ćerka moćnog Žigmunda Luksemburškog, cara Svetog Rimskog Carstva i Barbare Celjske koja je potekla iz porodice grofova Celjskih, a čiji otac  Herman Drugi, grof Celjski je sin Katarine, ćerke Stefana Drugog Kotromanića čija majka je Jelisaveta Nemanjić- ćerka Stefana Dragutina, srpskog kralja. 

Kao što vidimo, pojednostavivši komplikovane i zamršene rođačke odnose putem kojih su krunisane glave širile politički uticaj i snagu na međudržavnom planu, dolazimo do podatka da je Katarina Velika potomak srpskog kralja Stefana Dragutina, koji je bio sin Uroša Prvog Velikog, a unuk Stefana Prvovenčanog i praunuk rodonačelnika srpske dinastije Nemanjića i utemeljivača srpske državitvornosti Stefana Nemanje. Ova, po svemu izuzetna žena je, kao što vidimo, po ovde izloženoj liniji , srpske krvi i potomak Nemanjića!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PUKLA BRUKA! Alkaraz priznao da se folira tokom mečeva