VIŠE OD 70.000 ZAHTEVA PODNETO PRVOG DANA: Veliko interesovanje za penzionerske kartice (FOTO)

V.N.

16. 03. 2023. u 07:50

PRVOG dana prijave za penzionerske kartice, zahtev je podnelo više od 70.000 ljudi. Već do 10 sati bilo je podneto više od 32.000 zahteva, a u prvih pet minuta posle ponoći u sredu, kada je otvorena mogućnost za onlajn prijave, registrovalo se 100 najstarijih korisnika.

ВИШЕ ОД 70.000 ЗАХТЕВА ПОДНЕТО ПРВОГ ДАНА: Велико интересовање за пензионерске картице (ФОТО)

Foto: Z. Jovanović

Time je i praktično počeo veliki državni projekat za bolji standard najstarijih građana, koji je u prvoj dekadi februara najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić. On je tada obećao da će se država i dodatno angažovati da pozove što veći broj privrednika da se uključe u ovaj projekat, tako što će najstarijima ponuditi popuste za robu i usluge. Na ove benefite, pored korisnika penzija, mogu da računaju i primaoci novčanih naknada za pomoć i negu drugog lica, telesno oštećenje, kao i korisnici privremenih naknada po osnovu druge i treće kategorije invalidnosti.

Foto: Z. Jovanović

Koliko su svi oni zainteresovani za priliku da i na ovaj način poprave standard, pokazao je broj onih koji su požurili da se već prvog dana prijave za personalizovane kartice, koje će im omogućiti da u supermarketima, ustanovama kulture, zanatskim radnjama, sportskim centrima i na drugim mestima ostvare popuste. Kako je najavio predsednik Vučić, primena kartica počeće 1. oktobra, na Međunarodni dan starih. Dotad će najstariji znati i za koliko dodatno mogu da "prošire guber", jer će biti preciziran i procenat najavljenog povećanja penzija za koje je predsednik Vučić rekao da će biti "minimum 10 odsto".

Foto: Z. Jovanović

Sa evidentiranjem korisnika penzionerske kartice, koja se sada prvi put uvodi na celoj teritoriji zemlje, počelo je i prijavljivanje privrednika koji su spremni da umanje račun najstarijima.

- Kada je reč o onima koji će penzionerima davati pogodnosti u vidu popusta ili poklona, prvi ugovori su potpisani sa četiri beogradska bazena i to "25. maj", "Banjica", "Vračar" i "Olimp" - rekao je juče na promociji kartice koju je PIO organizovao u Beogradu, na Trgu republike, Relja Ognjenović, direktor Fonda PIO, koji ima 1,7 miliona korisnika.

Foto: Z. Jovanović

I potpredsednik Vlade i ministar Finansija Siniša Mali najavio je značajne popuste koje će penzioneri ostvarivati sa karticom od jeseni.

- Kao što je najavio predsednik Vučić, nastavljamo program pomoći penzionerima, a ovo je projekat kroz koji će na mesečnom nivou moći da ostvare značajne uštede - rekao je Mali. - Kartice će se izdavati sukcesivno, kako bude tekla prijava koja je jednostavna i brza, i za nju su potrebni samo osnovni lični podaci, kao što su ime i prezime, adresa, jedinstveni matični broj građana (JMBG), kontakt telefon. Kartice će stizati u roku od mesec dana.

Prijave za karticu moguće su na dva načina: onlajn, preko sajta Fonda PIO, kao i u filijalama Fonda, kojih je više od 170 na teritoriji cele Srbije.

Foto: Z. Jovanović

- Penzioneri će telefonom ili mejlom, zavisno od toga kakav su kontakt ostavili, biti obavešteni da im je gotova kartica i da mogu da je preuzmu - objasnio je ministar Mali. - Paralelno se odvija i prijavljivanje firmi koje žele da se uključe u ovu akciju. Pozivam ih da omoguće popuste na svoje proizvode i usluge u što većem obimu. Očekujemo da će penzioneri sa ovom karticom moći da kupuju jeftinije u prodavnicama, supermarketima, da će imati popuste na zdravstvene preglede, na boravak u banjama, pri kupovini karata za pozorište i slično. Radimo pravu stvar, ovo je samo deo aktivnosti za penzionere, jer im dugujemo veliku zahvalnost za teret reformi koji su podneli.

Ministar je rekao da je na adrese svih penzionera u Srbiji poslat i vodič koji sadrži korisne informacije.

- Naša je želja da najstariji sugrađani treće doba provedu što lakše i lepše, sa što više aktivnosti, a država će se truditi da u tome pomogne - rekao je ministar.

BONUS VIDEO: Siniša Mali - Srbija je na sigurnom putu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)