EPARHIJA RAŠKO-PRIZRENSKA ZAHTEVA: KFOR da nastavi sa zaštitom Dečana

D. Z.

17. 06. 2021. u 20:11

EPARHIJA raško-prizrenska saopštila je na svom tviter nalogu da je više puta prenela predstavnicima KFOR-a da je suštinski važno da KFOR nastavi sa zaštitom manastira Dečani.

ЕПАРХИЈА РАШКО-ПРИЗРЕНСКА ЗАХТЕВА: КФОР да настави са заштитом Дечана

Foto P. Milošević

 Naime, u objavi se ističe da je to posebno važno u situaciji pogoršane bezbednosti i krajnje agresivnog ponašanja kosovskih institucija koje ne poštuju ni zakone ni sudske presude.

- Odnosi Eparhije raško-prizrenske SPC i ostalih srpskih političkih tela na KiM sa institucijama kososovskih Albanaca nikada nisu bili toliko pogoršani. To je dodatni razlog da međunarodna zajednica treba da zaštiti naš narod i Crkvu od diskriminatornog ponašanja i toksične retorike Prištine - navodi se dalje na nalogu eparhije.

Inače, početkom nedelje, odnosno u ponedeljak su pripadnici britanskog KFOR-a ispitivali meštane Goraždevca, srpskoj enklavi u opštini Peć, koja se nalazi nedaleko od ove svetinje, da li bi mogla kosovska policija da obezbeđuje Visoke Dečane. Ovo, kako su naveli iz KFOR-a, opipavanje pulsa meštana, izazvalo je zabrinutost žitelja Goraždevca ali i monaštva u Visokim Dečanima, svetinje koja je pod zaštitom Uneska. Manastir je uprkos tome poslednje dvadeset i dve godine neprestano na meti napada Albanaca a jedina je pravoslavna svetinja na Kosmetu koju trenutno obezbeđuju pripadnici KFOR-a.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS SLAVIMO PREPODOBNOG GEORGIJA ISPOVEDNIKA: Za spasenje obavezno izgovorite ove reči