NAJNOVIJA VREMENSKA PROGNOZA MARKA ČUBRILA: Sledećih deset dana relativno toplo vreme, prolazno zahlađenje 1. februara

Novosti online

26. 01. 2022. u 12:55

OD danas počinje period relativno toplog vremena, i ono bi, uz kraći prekid koji se očekuje oko 1. februara, verovatno potrajalo barem desetak dana, kaže meteorolog Marko Čubrilo.

НАЈНОВИЈА ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА МАРКА ЧУБРИЛА: Следећих десет дана релативно топло време, пролазно захлађење 1. фебруара

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Od danas preko regiona sa severozapada nadire osetno topliji vazduh sa Atlantika, tako da je nad severnim, zapadnim i delom središnjih oblasti regiona pre podne oblačno i znatno toplije u odnosu na protekle dane, ponegde samo uz slab sneg, kišu ili rosulju.

Nad jugoistokom i istokom je noć bila vedra i tamo je još uvek dosta hladno.

Tokom dana nad severnim, zapadnim, središnjim, a posle podne i jugoistočnim predelima promenljivo oblačno i manje hladno u odnosu na protekle dane, uz moguće vrlo slabe padavine u obliku snega, susnežice, a ponegde može biti i ledena kiše. Padavine će biti retke i slabe. Posle podne i uveče na severu regiona smanjenje oblačnosti. Vetar slab do umeren, zapadni i jugozapadni, a dnevni maksimum od 0 ponegde na istoku i jugoistoku do oko +6 ponegde na zapadu regiona.

U četvrtak i veći deo dana u petak promenljivo oblačno i još toplije, te bi se sneg u svim predelima ispod 800 mnv otopio, dok bi se u oblastima ispod 1000 mnv otapao. Jutra će biti hladna ali uz uglavnom slab mraz, od -5 do 0, dok bi dnevni maksimumi trebali biti od +3 do +8, a na jugozapadu sutra ponegde i oko +11 stepeni Celzijusa.

U petak posle podne do nas će stići slab hladan front koji će doneti prolazno naoblačenje, pojavu slabih padavina, jak severozapadni vetar i manje zahlađenje.

U nižim predelima će padavine generalno biti vrlo slabe i u obliku kiše, dok ih ponegde i neće biti. Nešto više padavina se očekuje u brdsko-planinskom delu BiH, Srbije i C. Gore, posebno preko 800 mvn i tamo će u noći ka suboti i u subotu pre podne ponegde pasti od 4cm do 8cm novog snega. 

U subotu maksimum od +1 do +5 stepeni Celzijusa. U noći ka nedelji još jedan hladan front bi se trebao premestiti istočnije od nas, što bi severu i severoistoku regiona moglo doneti malo kiše ili snega uz prolazno jak severozapadni vetar.

U nedelju tokom dana malo do umereno oblačno, suvo i relativno toplo, uz maksimume koji bi na jugozapadu i zapadu ponegde bili i oko +13 stepeni Celzijusa. Vetar u okretanju na jugozapadni.

Poslednjeg dana u mesecu (naredni ponedeljak) tokom dana naoblačenje i pogoršanje uz okretanje vetra na jak, a u zoni fronta na kratko i olujan severozapadni vetar. Ovog puta će front biti jači, tako da će verovatno usloviti razvijanje slabog i brzo-pokretnog sekundarnog ciklona nad Jadranom koji bi u noći ka 1. 2. i tog dana doneo nešto konkretnije padavine, a uz jače zahlađenje snega bi prolazno moglo biti i u nizijama ali se zasada formiranje snežnog pokrivača ne očekuje. 

U sledeći ponedeljak maksimum od +3 na severu do +10 na jugoistoku, a 1. 2. od -2 do +3 stepena Celzijusa.

Za ovaj datum su modeli pre nekoliko dana davali signal za potencijalno jače zahlađenje uz konkretniji sneg i u nizijama, ali u ovom momentu zapadni vetrovi sa Atlantika su suviše jaki i ne dozvoljavaju dovoljno dugačak period između snažnih ciklona koji putuju preko Atlantika da dođe do podizanja anticiklona preko Velike Britanije ka Skandinaviji.

Oko 5. 2. oba modela trenutno imaju signal za izrazito pozitivnu AO fazu, gde bi snažna ciklonska aktivnost zahvatila zapadnu i severnu Evropu, dok bi nad nama dominirao anticiklon.

Kraj meteo stanice u Hrvatskoj, Foto Privatna arhiva

Ima nekih signala da bi posle 6. 2. snaga zapadnih vetrova malo opala, ali to ne znači da će oni bitno oslabiti, barem ne zasada, jer i sa tim slabljenjem njihova snaga bi i dalje bila znatno iznad prosečnih vrednosti. Hoće li to slabljenje biti dovoljno da se pokrene stabilnija anticiklogeneza nad širim protorom zapadne Rusije, Skandinavije i severnog Atlantika kako to simulira dugoročni CFSV2 model ostaje da se vidi, jer u dosadašnjem toku zime taj proces se nije uspeo ostvariti. 

Posle 6. 2. atmosfera će ponovo imati šansu za tako nešto, zapadni vetrovi bi bar malo trebali oslabiti, ima nekih indicija da bi i polarni vrtlog poremećen stalnim, umerenim zagrevanjem stratosfere oslabio i još neki faktori, kao što je očekivano smirivanje ciklogeneza nad istokom SAD idu u prilog mogućeg građenju tog anticiklona, ali reč je o jako dugačkom intervalu koji seže prema sredini narednog meseca i zasada nema načina da se uradi kvalitetna i detaljna analiza sinoptike za taj period.

Naredni dani svakako posebno u nizijama donose prekid zimskih odlika vremena na barem desetak dana, uz moguće prolazno zahlađenje oko 1. 2.

BONUS VIDEO: 

MAGLA SE SPUSTILA NA SRBIJU: Smanjena vidljivost na putevima, žuti meteoalarm na snazi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)