STIŽE VELIKO ZAHLAĐENJE: Objavljena najnovija vremenska prognoza, do kraja meseca prava zima

Novosti online

17. 01. 2022. u 18:53

SREDINOM nedelje biće suvo i umereno hladno uz jutarnji mraz, a oko 21. januara čeka nas novo izraženije naoblačenje, prolazne padavine i zahlađenje, pokazuje najnovija vremenska prognoza profesora geografije Marka Čubrila.

СТИЖЕ ВЕЛИКО ЗАХЛАЂЕЊЕ: Објављена најновија временска прогноза, до краја месеца права зима

Foto: Depositphotos

Novo pogoršanje moguće je oko 25. u mesecu, a na kraju januara ima potencijala za konkretnije pogoršanje i zahlađenje.

Vreme ove nedelje

U ponedeljak posle hladnog i ponegde maglovitog jutra u toku dana promenljivo oblačno i suvo uz sunčane intervale. Samo ponegde se magla može zadržati veći deo dana. Posle podne i uveče na severozapadu regiona jače naoblačenje, pojačanje vetra i pojava slabe kiše ponegde. U toku noći ka utorku to naoblačenje će se premestiti na jugoistok donoseći ponegde prolazne padavine, iznad 700 metara nadmoreske visine prolazan sneg i pojačan severozapadni vetar, koji na severu Hrvatske i Srbije na kratko može biti i vrlo jak, pokazuje vremenska prognoza.

U toku noći će ponovo i malo zahladiti, dok će se u ponedeljak tokom dana maksimum kretati od +4 do +9, osim u predelima sa maglom gde će biti oko +1 stepen Celzijusa, ističe Čubrilo.

Sredinom nedelje uglavnom suvo ali prohladno, dok će u toku noći biti slabih do umerenih, a ponegde na planinama i jakih mrazeva.

Jutarnji minimumi od -7 do -1, na snegom pokrivenim planinama ponegde i oko -12 stepeni Celzijusa. Dnevni maksimum od +2 do +6,a u mestima gde će se magla ponovo duže zadržavati oko -1 stepen Celzijusa.

U četvrtak ispred novog, hladnog, fronta koji će se ka nama spuštati po istočnoj periferiji jakog anticiklona sa centrom nad Velikom Britanijom ponovo malo toplije uz jugozapadni vetar i dnevni maksimum od +3 na krajnjem severu do oko +12 na jugu i jugozapadu regiona.

Sredinom dana i posle podne prvo na severu, a u toku noći ka petku i nad ostalim predelima naoblačenje uz okretanje vetra na jak severni, padavine i zahlađenje. Za sada deluje da će u nizijama to uglavnom biti kiša ili prolazan sneg koji neće usloviti formiranje konkretnog snežnog pokrivača, dok bi planine, posebno BiH, C.Gore i Srbije dobile prolazan ali konkretniji sneg, ističe Čubrilo.

Foto: D. Balšić

 

Vremenska prognoza za vikend

U petak i subotu promenjljivo oblačno, vetrovito i umereno hladno uz povremenu pojavu snežnih padavina. U petak bi one češće bile na planinskom jugu i jugoistoku regiona, dok bi ih u subotu moglo lokalno biti i nad ostalim predelima, ali taj deo razvoja vremena još nije savim siguran i zavisiće od tačnog položaja grebena anticiklona koji će uslovljavati količinu i ugao upada hladnog vazduha. Za sada nema signala za ciklogenezu u našoj blizini i za tako nešto anticiklon bi morao otići još dalje na zapad.

Tih dana će jutarnji mrazevi biti još jači, te će ponegde na planinama biti i ispod -15 stepeni Celzijusa, dok će se u nizijama kretati od -9 do -3 stepena Celzijusa, a dnevni maksimumi verovatno od 0 do +5 stepeni Celzijusa.

Oko 25.01. je moguće još jedno prolazno naoblačenje uz padavine, a zatim čekamo rasplet sinoptike prema kraju meseca, kaže Čubrilo.

Operativni GFS i daje ima signal za konretnije zahlađenje uz ciklon i padavine, dok se ansamble članovi oba modela po tom pitanju podeljeni.

Večernji ECMWF je svakako hladniji u odnosu na jutarnji proračun, a kako će se sinotpika narednih dana razvijati ostaje da vidimo.

Naredne nedelje promenjljivo, u ponedeljak manje prolazno naoblačenje, sredinom nedelje suvo i hladno uz noćne mrazeve, a oko 21.1. nešto jače pogoršanje i zahlađenje.

BONUS VIDEO - DA LI STE ZNALI?: Nekoliko zanimljivih činjenica o dijamantima

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu