JOŠ JEDAN TEŽAK UDARAC ZA AMERIKANCE: Oborena 30 miliona dolara vredna letilica, više od 20 zemalja pokrenulo akciju

Novosti online

26. 04. 2024. u 21:40

AMERIČKI dron "MK-9 Reaper" srušio se ove nedelje kod obale Jemena, a verovatno su ga oborili pobunjenici Huti, saopštio je američki zvaničnik. Uzrok se istražuje.

ЈОШ ЈЕДАН ТЕЖАК УДАРАЦ ЗА АМЕРИКАНЦЕ: Оборена 30 милиона долара вредна летилица, више од 20 земаља покренуло акцију

Foto: Profimedia

Huti koje podržava Iran srušili su još dva MK-9 od novembra, prvi početkom novembra, a zatim još jedan u februaru. Svaki dron košta otprilike 30 miliona dolara, prema Istraživačkoj službi Kongresa, piše Si-Bi-Si njuz.

Bespilotne letelice koje lete uz obalu Jemena deo su napora američke vojske da pomogne u odbrani komercijalnih i vojnih brodova od tekućih napada Huta. 

Foto: Tanjug/AP

Od izbijanja izraelskog rata sa Hamasom, Huti su napali ili pretili više od 100 komercijalnih ili vojnih brodova u Crvenom moru i Adenskom zalivu. Huti tvrde da su njihovi napadi protest protiv izraelskog rata protiv Hamasa i američke podrške Izraelu, ali američki zvaničnici ističu da mnogi brodovi na koje je grupa ciljala nemaju veze sa Izraelom.

Kao kontrameru, SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo, uz podršku drugih zemalja, izvele su četiri runde zajedničkih vazdušnih napada kako bi uništile infrastrukturu Huta u Jemenu. Pored toga, američka vojska redovno izvodi udare kao samoodbranu protiv projektila i dronova, kada vidi da se Huti spremaju za napad. 

Foto: profimedia

SAD su takođe pokrenule odbrambenu pomorsku operaciju, nazvanu Operacija "Prosperiti gardijan", sa više od 20 partnerskih zemalja, za odbranu komercijalnih brodova od napada Huta. 

Do sada je samo jedan napad Huta doveo do smrti. U napadu u martu na trgovački brod  u vlasništvu Liberije poginula su dva člana posade. 

Tempo napada je usporen poslednjih nedelja, ali napadi se i dalje nastavljaju, uključujući  i četvrtak, kada su Huti lansirali protivbrodsku balističku raketu u Adenski zaliv. Američka Centralna komanda je saopštila da u tom napadu nije bilo povređenih niti štete.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO VUČIĆ NE POBEDI, SRBIJU ČEKAJU TEŠKI DANI PO SVIM PITANJIMA... Darko Miličić poslao važnu poruku o aktuelnoj političkoj situaciji (VIDEO)