UČE DA "ČITAJU" MESTO ZLOČINA: Hemijsko-tehnološka škola u Subotici jedna od dve u Srbiji koja školuje tehničare za operativnu forenziku

J. LEMAJIĆ

17. 02. 2022. u 12:00

IDENTIFIKOVANjE dokaza na mestu uviđaja, njihov prenos i laboratorijska analiza samo su deo gradiva koji će tokom četiri godine učiti prva generacija tehničara za operativnu forenziku u Hemijsko-tehnološkoj školi u Subotici, jednoj od dve u Srbiji u kojoj se izučava ovaj izuzetno atraktivan profil.

УЧЕ ДА ЧИТАЈУ МЕСТО ЗЛОЧИНА: Хемијско-технолошка школа у Суботици једна од две у Србији која школује техничаре за оперативну форензику

Foto J. Lemajić

U školskoj laboratoriji, u kojoj stiču dobar deo neophodnih znanja, 29 đaka marljivo i sa mnogo ozbiljnosti polako ulazi u tajne ovog važnog posla, izučavaju i prave baze podataka, koje su neizostavni deo hemijskih analiza.

- Sada se uče hemijskoj pismenosti a potom će ući u struku - kaže, za "Novosti", Nataša Nikolovski, profesorka hemije. - Tokom školovanja naučiće da na mestu uviđaja prepoznaju tragove, uzorkuju ih, prepoznaju šta može da bude dokazni materijal, da ih pravilno konzerviraju i ne oštete dok ne stignu do laboratorije, gde će ih potom analizirati. To je najvažniji deo posla i mora dobro da se uradi. U suprotnom, slučaj mogu da odvedu u potpuno drugu stranu i na drugačiji put. Od vrste uzorka zavisi analiza i to je ono što uče, kao i metode koje treba da primene. Đaci su vredni i znatiželjni, sa dobrim temeljima iz prirodnih nauka. Ovo nam je svima novo i svi smo jednako uzbuđeni da vidimo kako ćemo napredovati, a smer će biti otvoren i naredne školske godine.

Serije CSI, "Mesto zločina", i domaća "Ubice mog oca", dosad su bile jedini način da se mladi upoznaju sa radom forenzičara i da vide koliki je njihov značaj za istragu kao i za otkrivanje okolnosti i počinioca zločina. Mnogima je to bio razlog da krenu ovim putem.

- Za forenziku sam saznao iz serija, filmova i knjiga, i delovala mi je kao zanimljiva profesija. Ovo je ono što sam zamišljao, a tek nas očekuje praktičan rad, tako da će sigurno biti još zanimljivije - kaže Luka Popović, koji bi želeo da radi u nekoj forenzičkoj laboratoriji. - Hemija nije laka, radimo mnogo, ali kada čovek nešto voli i uživa u poslu, onda ništa nije problem.

Želja da se bavi sudskom medicinom navela je Jelenu Francišković da upiše ovaj smer.

- Sudska medicina i patologija su me oduvek zanimale i kada se pojavio ovaj smer u školi shvatila sam da će mi najviše pomoći da radim ono što želim. Iako još nemamo praksu, mislim da nisam pogrešila - veruje Jelena.

Do kraja srednje škole đaci će obilaziti policijske uprave, kako bi videli poziciju forenzike u celom procesu otkrivanja počinilaca zločina, krimi-tehničke laboratorije, ali i fakultete koje posle mogu da upišu. Njima će biti otvorena vrata svih visokih škola, naročito onih kojima je hemija glavna oblast, Fakultet za bezbednost, kao i Odsek za forenziku Fakulteta za fizičku hemiju...

OD VEŠTAČENjA DO ARHEOLOGIJE

ŽELjA većine đaka je da se posle završene škole zaposle u super laboratoriji Nacionalnog centra za kriminalističku forenziku. Laborant forenzičar tamo sprovodi forenzička veštačenja iz DNK, opšte biologije, sudske medicine, fizičke-hemije (droge, eksplozivi), toksikologije, dokumenata i rukopisa, foto i video materijala. Svoje mesto tehničar za operativnu forenziku može pronaći i na arheološkim nalazištima, na mestima izbijanja požara, u medicini, u okviru sudske medicine koja je jedna od grana forenzičke nauke.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)