DETALJNA PROGNOZA DO KRAJA NEDELJE: Poznati meteorolog najavio nove snežne padavine i debeli minus

Novosti online

08. 03. 2022. u 07:32

METEOROLOG Marko Čubrilo je na svom Fejsbuk profilu objavio vremensku prognozu za naredni period.

ДЕТАЉНА ПРОГНОЗА ДО КРАЈА НЕДЕЉЕ: Познати метеоролог најавио нове снежне падавине и дебели минус

Foto: D. Balšić

- Od utorka pa sve do narednog vikenda ka nama će strujati relativno hladan, ali slabo vlažan vazduh sa severoistoka, tako da će preovlađivati promenljivo oblačno, vetrovito i hladno vreme. Naleti snega će najčešći biti nad brdsko-planinskim predelima Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije i Makedonije, dok će u nizijama pojava snežnih pljuskova biti ređa, a osim snega tamo može biti i naleta krupe i kiše.

Duvaće umeren i pojačan, a u četvrtak na udare i jak severni i severoistočni vetar, dok će duž Jadrana sve do narednog vikenda biti jake, na udare i olujne bure - napisao je Čubrilo i dodao:

- U četvrtak postoji signal da se preko regiona premesti još jedno jezgro hladnog vazduha uz prolazan sneg nad većim delom Srbije, BiH, istočne i središnje Hrvatske, ali taj deo prognostike još nije jasan. Do četvrtka dnevni maksimumi od 0 do +6 stepeni Celzijusa, a jutarnji minimumi od -5 do +2 stepena Celzijusa, na planinama naravno hladnije. Od četvrtka do nedelje još malo hladnije uz maksimume od -2 do +6 stepeni Celzijusa i granicu dnevnog mraza na oko 700mnv.

Noćni minimumi će tih nekoliko dana biti vrlo niski i mogli bi se kretati od -8 do -2 u nizijama i do oko -15 lokalno na planinama.

Prema njegovim rečima, posle 13. marta se računa na pomeranje jezgra anticiklona ka nama, čime hladan prodor prestaje, te bi tih dana uz slab vetar i slabije jutarnje mrazeve dnevni maksimumi bili i do +12 stepeni Celzijusa.

- Oko 18. postoji verovatnoća da se ka nama pokrene toplo strujanje uz razvijanje ciklona nad severom Afrike, ali taj deo sinoptike za sada nije jasan i znatno više je izražen na prognostičkom materijalu GFS-a, dok je ECMWF slabiji sa tim signalom za otopljenje. Još nije jasno hoće li nas posle 21. marta zahvatiti još jedno, jače, kasno, zahlađenje, ali trenutno prognostički materijal dosta naginje u tom smeru.

Posle 19. zonalni vetrovi najverovatnije ulaze u svoje ciklično slabljenje jer dolazi do sezonskog slabljenja i nestanka polarnog vrtloga. Kako bi to slabljenje moglo biti vrlo naglo postoji verovatnoća da se ono manifestuje u troposferi novim građenjem anticiklona u visokim geografskim širinama, a to bi nam moglo doneti novo, jače, zahlađenje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO PAKAO Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO "PAKAO" Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

DA useljenje u stan može da se oduži, a da majstori, angažovani na renoviranju ili adaptaciji, nisu nimalo krivi za to, najbolje znaju potrošači prilikom kupovine nameštaja. Sve je više primedaba građana na neažurnost i neodgovornost salona, jer probijaju dogovorene rokove dostave. Još veća muka od toga je što se neretko događa da kupljeni komadi stignu sa greškom, pa to dodatno produžava čekanje. Savet znalaca iz oblasti zaštite prava potrošača je da reklamacije trgovcima upute pisanim putem. Ako to ne pomogne, sektor tržišne inspekcije pri Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine sledeća je adresa.

05. 07. 2024. u 08:36

Komentari (0)

Hurgada iz prve ruke - Ovog leta posetite sa nama biser egipatske obale!