NOVA SERIJA BEZUMNIH NAPADA NA SRBE: Kamenovan autobus pun povratnika, putnici u šoku

D.Zečević

10. 05. 2022. u 15:25

KANCELARIJA za Kosovo i Metohiju saopštila je da je humanitarni autobus koji prevozi Srbe povratnike iz opštine Istok u Kosovsku Mitrovicu kamenovan jutros oko 9 časova u mestu Rudnik.

НОВА СЕРИЈА БЕЗУМНИХ НАПАДА НА СРБЕ: Каменован аутобус пун повратника, путници у шоку

Foto: AP Photo/Bojan Slavkovic

Ovim besplatnim prevozom koji finansira Kancelarija za KiM Srbi iz Osojana se prevoze u Kosovsku Mitrovicu dva puta nedeljno da obave neophodne poslove, zdravstvene preglede ili administrativne obaveze.

-Tek pukom srećom u napadu nije bilo povređenih, ali su putnici izrazito uznemireni i zastrašeni nakon ovog incidenta. Vozač je pozvao policiju koja je izvršila uviđaj - ističe se u saopštenju Kancelarije za KiM i dodaje da su Srbi povratnici posebno osetljiva kategorija stanovnika na Kosovu i Metohiji i da stopa povratka iznosi manje od dva odsto, što je najmanje u jednom postkonfliktnom području, a upravo ovakvi i slični učestali napadi na povratnike, uzurpacija imovine, među glavnim su razlozima za odsustvo održivog povratka.

- Šta je kome grupa putnika povratnika zasmetala, da su postali meta albanskih huligana i ekstremista? Serija agresivnih i bezumnih napada na Srbe na prostoru Kosova i Metohije ovim je nastavljena, a najnoviji napad na povratnike test je i za predstavnike onih međunarodnih organizacija koje bi trebalo da obezbede miran i bezbedan život Srba na KiM, da svoj zadatak i ispune - pitaju iz Kanccelarije za KiM i dodaju da posebno zabrinjava što ne postoji ni volja, ni želja političara iz Prištine da osude ovakve incidente i zatraže hitno privođenje počinilaca, čime bi jasno i nedvosmisleno pokazali da su spremni na zajednički suživot sa srpskim narodom. Naprotiv, od predstavnika privremenih institucija samouprave u Prištini, ocenjuje Kancelarija za KiM, imamo samo agresivne i antisrpske izjave kojima potpiruju mržnju i netrpljivost prema Srbima i direktno izazivaju incidente na terenu.

- Kancelarija za Kosovo i Metohiju zahteva da se hitno i bez odlaganja napadači na humanitarni autobus uhapse i sankcionišu i apeluje na predstavnike međunarodnih organizacija koji deluju na prostoru KiM da ovaj incident javno i jasno osude i podignu bezbednost Srba na viši nivo - zaključuje se u saopštenju Kancelerije za KiM.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!