IZ JASENOVCA IZBRISALI SRPSKE ŽRTVE: Ministarstvo nauke i prosvete Hrvatske raspisalo sporan oglas za terensku nastavu u logoru smrti

V. C. S.

10. 05. 2022. u 22:02

HRVATSKO Ministarstvo nauke i prosvete objavilo je na Dan pobede nad fašizmom, 9. maja, oglas u kom poziva osnovne škole, kao i učenike osmih razreda i srednjoškolce, da se jave radi organizovanja vanškolske i terenske nastave u Spomen-području Jasenovac. Kako se navodi, cilj je da uz stručnu pripremu i vođenje, unaprede "znanje o Holokaustu i spoznaju razmere i posledice počinjenih zločina protiv čovečnosti".

ИЗ ЈАСЕНОВЦА ИЗБРИСАЛИ СРПСКЕ ЖРТВЕ: Министарство науке и просвете Хрватске расписало споран оглас за теренску наставу у логору смрти

Foto P. Mitić

Budući da se u kontekstu Jasenovca ne pominje zločin počinjen nad Srbima, koji su brojčano dali najviše žrtava, na ovaj oglas odmah je reagovao Muzej žrtava genocida u Beogradu. Direktor Muzeja Dejan Ristić obratio se protestnim pismom u Zagreb, ministru nauke i prosvete Radovanu Fušu.

Kako navodi, na osnovu dosadašnjih rezultata naučnih istraživanja, najmanje tri petine ukupno procenjenog broja žrtava u Jasenovcu čine Srbi, šestinu Romi, sedminu Jevreji, dvadeseti deo Hrvati, uz minimalno učešće u gubicima pripadnika ostalih nacionalnosti. Zato je, kako kaže, isključivo apostrofiranje Holokausta u kontekstu željenog unapređenja znanja kod polaznika terenske nastave - neprihvatljivo.

- Nedvosmisleno negiranje genocida počinjenog nad Srbima i Romima na području Nezavisne Države Hrvatske, a posebno negiranje istorijske činjenice da srpske i romske žrtve čine više od tri četvrtine ukupnog procenjenog broja stradalnika jasenovačkog sistema koncentracionih i logora smrti, predstavlja jasan primer distorzije i krivotvorenja prošlosti, što može da izazove dugoročne negativne posledice. Izražavajući zabrinutost i protest, upućujem Vam očekivanje da će ovakva štetna praksa biti obustavljena, kao i da će Ministarstvo otkloniti uočene propuste i nedvosmisleno demonstrirati posvećenost sticanju znanja zasnovanog isključivo na poznavanju istorijskih činjenica - piše Ristić.

On dodaje da je obaveza svih, a posebno donosilaca odluka u oblasti obrazovanja i nauke, da afirmišu istorijske činjenice i odlučno se suprotstave krivotvorenju tragičnih događaja iz prošlosti.

NAJMONSTRUOZNIJE GUBILIŠTE

NDH je postojala između aprila 1941. i maja 1945. godine, i za to vreme sproveden je genocid nad Srbima, Romima i Jevrejima. Stvarni i simbolički epicentar genocida bio je sistem koncentracionih i logora smrti u Jasenovcu, koji se u istorijskoj nauci smatra najmonstruoznijim gubilištem u čitavoj Evropi tokom Drugog svetskog rata - naglašava Ristić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Donorstvo je herojstvo