BIBLIOTECI IME BELOG: Lajkovac se odužuje jednom od najvećih srpskih književnika

Branko Puzović

26. 06. 2022. u 08:15

GRADSKA biblioteka u Lajkovcu nosiće ime pre pet meseci preminulog književnika Radovana Belog Markovića, koji počiva na groblju u ovoj nekada poznatoj železničkoj varošici, u kojoj je živeo i stvarao.

БИБЛИОТЕЦИ ИМЕ БЕЛОГ: Лајковац се одужује једном од највећих српских књижевника

Emilija i Radovan Marković, Foto M. Milanović

Opštinsko veće donelo je odluku o promeni naziva ove kulturne ustanove, o čemu će se izjasniti odbornici Skupštine opštine Lajkovac.

- Podneli smo zahtev osnivaču, Opštini Lajkovac, za promenu naziva u Narodna biblioteka "Radovan Beli Marković", koji je bio prvi upravnik ove ustanove od kada je postala samostalna - kaže direktorka Gradske biblioteke Lajkovac Biljana Bogdanović.

- Radovan je jedan od najpoznatijih savremenih srpskih pisaca. Ostavio je veliki trag u književnosti i bibliotekarstvu. Naša biblioteka objavila je mnoga njegova dela. Zahvaljujući Belom Markoviću, biblioteka je imala čast i privilegiju da bude domaćin mnogim poznatim i značajnim književnicima, pesnicima, kritičarima...

Beli Marković i njegova supruga Emilija, koji nisu imali dece, pre 11 godina poklonili su lajkovačkoj biblioteci 708 knjiga sa posvetom autora, 743 naslova bez posvete, te 658 serijskih publikacija.

- Moj teča Radovan je kao upravnik, a potom savetnik Gradske biblioteke u Lajkovcu svojim književnim radom dao veliki doprinos ovoj kulturnoj ustanovi - kaže za "Novosti" naslednica Emilije i Radovana Belog Markovića Marijana Milanović iz Lajkovca.

- U ime porodice izražavam veliku zahvalnost biblioteci i Opštini Lajkovac što će i na ovaj način ime mog teče biti sačuvano od zaborava. Radovan je uvek isticao da mu je u Lajkovcu lepo, da u njemu nikada nije osećao teskobu. Da bez Lajkovca, Kolubare, rodnih Ćelija i Belog Valjeva ne bi mogao da opstane. I nakon penzionisanja, redovno je svakog dana posećivao Gradsku biblioteku. Generacije koje dolaze nisu doživele da ga upoznaju, ali će njegovo delo spoznati posetom biblioteci, koja će ubuduće nositi njegovo ime.

LEGAT U KONAKU

OPŠTINSKO veće donelo je odluku o završetku uređenja konaka Radića i Brene Mihajlović iz 18. veka, koji su zbog širenja ugljenokopa Rudarskog basena "Kolubara" iz obližnjeg sela Skobalj premešteni u Lajkovac. Parterno uređenje, prema proračunu, košta oko devet miliona dinara, a deo sredstava obezbeđuje EPS. U jednom od konaka predviđeno je da bude smešten Legat Emilije i Radovana Belog Markovića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)