KONDOM NE SPREČAVA PRENOŠENJE: "Batut" izdao preporuke protiv širenja majmunskih boginja na skupovima

Novosti online

07. 07. 2022. u 13:46

U SRBIJI je kod pet osoba dijagnostikovan virus majmunskih boginja od 17. juna do danas, a s tim u vezi Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" izdao je preporuke za sprečavanje širenja virusa majmunskih boginja tokom masovnih događaja.

КОНДОМ НЕ СПРЕЧАВА ПРЕНОШЕЊЕ: Батут издао препоруке против ширења мајмунских богиња на скуповима

Foto: V. Danilov

- Događaji koji uključuju masovna okupljanja, ali i skupove manjih razmera, posebno događaji međunarodnog karaktera, u epidemiološkom smislu predstavljaju rizik za pojavu i prenošenje zaraznih bolesti. Velika gustina i mobilnost prisutnih, niska percepcija zdravstvenih rizika dodatno podržana festivalskom atmosferom, uz češće stupanje u rizične seksualne kontakte, doprinose lakšem prenošenju infekcija, uključujući i moguću pojavu slučajeva obolevanja od majmunskih boginja, s obzirom na aktuelnu epidemiološku situaciju majmunskih boginja u neendemskim zemljama - navodi Institut "Batut".

U kontekstu trenutne epidemiološke situacije majmunskih boginja, dominantan put prenosa je bliski kontakt tokom seksualne aktivnosti (upotreba kondoma ne sprečava prenošenje majmunskih boginja).

- Transmisija virusa se takođe može desiti kontaktom koža na kožu nevezano za seksualne aktivnosti, putem respiratornih kapljica, u kontaktu sa kontaminiranim materijalima kao što su: odeća ili posteljina, rukovanje kontaminiranim vešom ili posteljinom i u kontaktu sa kontaminiranim površinama, npr. tokom čišćenja soba. Još uvek je nejasno da li osobe bez simptoma mogu preneti virus majmunskih boginja, što predstavlja dodatni razlog za veću pozornost za sve koji prisustvuju skupovima - navode u preporukama.

U cilju smanjenja rizika od prenošenja majmunskih boginja tokom određenog skupa potrebno je pridržavati se sledećih mera zaštite:

- Osobe koje imaju simptome i znake obolevanja od majmunskih boginja, kao i osobe koje sumnjaju ili su bile izložene infekciji, treba da izbegavaju bliske kontakte sa bilo kojom drugom osobom, odlazak na skupove i da se pridržavaju saveta lekara. Bliski kontakt, uključujući seksualni kontakt, sa nekim ko ima znake i simptome obolevanja od majmunskih boginja treba izbegavati. Svako ko smatra da je možda bio izložen virusu majmunskih boginja u kontaktu sa osobom koja sumnja ili je obolela od majmunskih boginja treba da se obrati nadležnoj zdravstvenoj službi za savet.

Zbog do sada uočenih specifičnih rizika, muškarci koji imaju seksualne odnose sa drugim muškarcima, a posebno oni koji su imali seksualne odnose sa više partnera ili sa nepoznatim partnerom, potrebno je da:

- redovno prate svoje zdravstveno stanje u smislu polno-prenosivih bolesti,

- pravovremeno se obrate lekaru u slučaju potrebe,

- izbegavaju seksualne odnose ukoliko imaju simptome neke od polno prenosivih bolesti i/ili majmunskih boginja.

(Telegraf.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere