ZNATE LI ŠTA JE VURDA ILI URDA? Specijalitet dolazi sa juga Srbije, a evo kako se pravi
VURDA je neka vrsta nusproizvoda koji nastaje prilikom prerade mleka u sir. U ovom kraju se ne pravi kajmak, pa se prilikom izrade sira mleko ne kuva. Drugim rečima prave se sirevi od neobranog, masnog mleka. U drugim delovima Srbije naziva se još i urda.

V.Ć.
Kada se mleko podsiri, rekle su nam pojedine starije žene, prilikom ceđenja ostaje surutka koja je poslednjih godina postala i neka vrsta pomoćnog lekovitog sredstva za razne kožne bolesti ili za regeneraciju jetre.
Kuvanjem te surutke dobija se vurda koja se kasnije posoli. U novije vreme ima i domaćica koje vurdom nazivaju gusto ceđeno mleko koje se sprema u kombinaciji sa paprikom. Vurda je poslednji proizvod koji nastaje prilikom prerade mleka.
Podsetimo, u Babušnici se prvog dana predstojećeg vikenda, održava deseta gastronomsko-turistička manifestacije "Vurdijada". Reč je o narodnoj svetkovini na kojoj će biti predstavljeni lokalni proizvodi od mleka, pre svega paprika u vurdi i drugi specijaliteti karakteristični za ovaj kraj.
BONUS VIDEO - "JOŠ SE TRESEM, SVUDA U ZGRADI JE KRV": Stanari zgrade u Nišu uznemireni nakon ranjavanja policajca
Preporučujemo

FRESKA ĆELAVOG ISUSA NALAZI SE U PIROTSKOM SELU: Prema procenama istoričara nastala je u 13. veku
20. 10. 2022. u 14:57 >> 15:31

DOGOVORENO PRIMIRJE IRANA I IZRAELA: Tramp - Kraj rata; Bombe SAD nisu uništile nuklearna postrojenja? (FOTO/VIDEO)
RAT Izraela i Irana - 11. dan.
23. 06. 2025. u 08:17 >> 00:53

HAMNEI PREVARIO TRAMPA: Amerika gađala prazno nuklearno postrojenje?
VISOKI iranski izvori rekli su Reutersu da je većina visoko obogaćenog uranijuma na lokaciji Fordo uklonjena pre američkog napada.
22. 06. 2025. u 10:37

SLIKA IZ SRBIJE KOJA SLAMA SRCE: Tragičan razlog zašto roda 2 dana ne napušta zgarište - izgorelo 2 hektara žita
SVAKE godine, uprkos molbama i apelima, veliki broj ljudi pali strljiku i na taj način dolazi do požara u kojima stradaju tuđi usevi, ali nažalost i životi nevinih bića.
27. 06. 2025. u 16:50
Komentari (0)