INDIVIDUALNE PROGRAME UČENJA IMA 17.000 ĐAKA: U Skupštini Srbije redstavljen Izveštaj o inkluziji

V.C.S.

23. 11. 2022. u 19:10

DECA iz osetljivih grupa imaju obezbeđene uslove za jednak pristup obrazovanju u Srbiji, ipak, i dalje se mora raditi na njihovom potpunom uključivanju.

ИНДИВИДУАЛНЕ ПРОГРАМЕ УЧЕЊА ИМА 17.000 ЂАКА: У Скупштини Србије редстављен Извештај о инклузији

Foto: UNICEF SRBIJA

Najviše problema sa uključivanjem i ostankom u inkluzivnom obrazovanju imaju deca sa smetnjama u razvoju i/ili invaliditetom, pripadnici romske zajednice i deca lošijeg socio-ekonomskog statusa.

Ovo su samo neki od zaključaka Nacionalnog izveštaja o inkluzivnom obrazovanju, koji je danas predstavljen u Narodnoj skupštini, u organizaciji Ministarstva prosvete, UNICEF-a i Delegacije EU u Srbiji.

- Od uvođenja zakonskih reformi, 2009. godine, ostvaruje se kontinuirani napredak u sprovođenju inkluzivnog obrazovanja, pre svega u povećanju broja dece iz osetljivih grupa u školama i predškolskim ustanovama. Unapređen je kvalitet i kapacitet za primenu inkluzivnog obrazovanja, kao i stvaranje sistema dodatne podrške. Obuhvat dece do tri godine programima predškolskog vaspitanja povećava se i u prošloj školskoj godini, prvi put u poslednjih deset godina, bio je veći od 30 odsto. Kontinuirano se povećava i broj učenika koji ostvaruju pravo na individualni obrazovni plan, smanjuje se broj osnovaca u školama za obrazovanje dece sa smetnjama u razvoju, jer im obrazovanje u redovnim školama postaje dostupno i kvalitetno, dok obuhvat đaka sa smetnjama u razvoju i invaliditetom srednjim obrazovanjem raste kako bi se kvalifikovali za tržište rada - kazao je ministar prosvete Branko Ružić.

Po individualizovanom programu nastave i učenja, koji je jedinstven za svakog učenika, u osnovnim školama se obrazuje 17.000 učenika. Uslugu ličnih pratilaca koristi više od 1.800 dece sa smetnjama u razvoju i invaliditetom, a podršku učenicima pruža i 260 pedagoških asistenata u školama. Ipak, prema rečima ministra, i dalje postoje izazovi.

Uključivanje svakog deteta u proces nastave i učenja jedan je od glavnih ciljeva podrške Evropske unije procesu reforme obrazovanja u Srbiji. Tim povodom EU je od 2003. u ovaj sektor uložila više od 100 miliona evra.
- Srbija je napravila značajne pomake u poslednjih 13 godina, kada je donela odluku o sprovođenju inkluzivnog obrazovanja. Izveštaj ukazuje na to da još ima dece koja su isključena iz različitih socijalnih ili ekonomskih razloga. Zato je nepohodno da se obrazovni sistem i dalje razvija, da bi postao dovoljno fleksibilan i spreman da prihvati svako dete, mladu ili odraslu osobu na putu celoživotnog učenja - rekao je Emanuele Žiofre, ambasador i šef Delegacije EU u Srbiji.

Dejana Kostadinova, direktorka UNICEF-a u Srbiji, primetila je da je Izveštaj dobar vodič za sledeće korake:

- Unapređenje kapaciteta i osnaživanje nastavnika, nastavnica i škola, kao nosilaca promena, prvi je korak. Kada je nastavno osoblje motivisano i osposobljeno da svu decu uključi u odeljenja, standardi i ishodi učenja se povećavaju - za decu sa i bez smetnji u razvoju. Kada deca uče u redovnim školama u kojima se slavi različitost, obrazovanje daje najbolje rezultate za sve.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)