DODELA PRIZNANJA: Među dobitnicima prestižne nagrade ambasadora Japana i Beogradska filharmonija

J. Su.

06. 12. 2022. u 23:16

AMBASADA Japana u Srbiji i ambasador Kacumata Takahiko uručili su danas pet novih "Priznanja ambasadora Japana" za 2022. godinu, za zalaganje i doprinos u promociji japanske kulture i unapređenje prijateljskih odnosa naše zemlje sa Japanom.

ДОДЕЛА ПРИЗНАЊА: Међу добитницима престижне награде амбасадора Јапана и Београдска филхармонија

Foto: J.Su

 Priznanja su dobili: Beogradska filharmonija, Muzej Jugoslovenske kinoteke, Udruženje "Taka" Niš, Srpsko-japansko udruženje "Srce Srema" i Klub prijateljstva Fuđimi Šabac.

Foto: J.Su

 

- Ova godina predstavlja 140. godišnjicu našeg prijateljstva, koje je započelo još 1882. godine - kazao je ambasador Takahiko. - Nakon što je ova godina, označena kao jubilarna, zajedno sa prijateljima iz Srbije održali smo veliki broj događaja, kojima proslavljamo ovu veliku prekretnicu. I sada kada se bližimo kraju godine, odlučili smo da upriličimo ceremoniju dodele "Nagrada ambasadora Japana". Time želimo da odamo priznanje i nagradimo one koji su dali izuzetan doprinos našem međusobnom razumevanju, kao i osnaživanju naših prijateljskih spona.

Foto: J.Su

 

Obrazlažući nagrade, ambasador Takahiko kazao je za Beogradsku filharmoniju da ustupa svoju salu Ambasadi i da nesebično ulađe napore u cilju uspešne organizacije njihovih koncerata. Muzej jugoslovenske kinoteke je insititucija koja se može pohvaliti jednom od najistaknutijih filmiskih arhiva sveta. Svake godine, već skoro dve decenije, Kinoteka sarađuje sa Ambasadom Japana, prilikom organizacije "Revije japanskih filmova".

Foto: J.Su

 

Ambasador Takahiko rekao je za Srpsko-japansko udruženje "Srce Srema" da širi japansku kulturu u Srbiji i da daje naročit doprinos  upoznavanju sa Japanom na lokalnom nivou. Klub prijateljstva "Šabac-Fuđimi" aktivan je u Šapcu. Organizovali su nedelju japanske kulture, a pomogli su i delegaciji grada Šapca da uspešno posete pobratimljeni grad Fuđimi.

Foto: J.Su

 

I Udruženje "Taka Niš", putem mnogobrojnih aktivnosti predstavlja japansku kulturu. Doprinosi širenju kruga obožavalaca Japana i japanske kulture u Srbiji. U oktobru ove godine uspeli su da održe i devetu po redu nedelju japanske kulture, poznatiju kao "Japanniš".

 
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!