OD LONDONA, MINSKA I BRISELA DO - BARIKADA: Istoričar Milovan Balaban o tradiciji Zapada da potpisane ugovore ne poštuje

Novosti online

23. 12. 2022. u 20:25

NA početku tribine Balaban rekapitulira svoja ovogodišnja izlaganja sa akcentom na dešavanja na prostoru Ukrajine, na sporazume Minsk I i Minsk II koji su potpisani ali nisu sprovedeni i na taj način ukazuje na tradiciju Zapada da ugovore koje su sami napisali i potpisali ne sprovode.

ОД ЛОНДОНА, МИНСКА И БРИСЕЛА ДО  - БАРИКАДА: Историчар Милован Балабан о традицији Запада да потписане уговоре не поштује

kcns

To je takođe slučaj i sa Briselskim sporazumom, zbog čijeg nepoštovanja Srbi sa Kosova i Metohije već dve nedelje stoje na barikadama.

 Balaban je ukazao da je slična situacija i sa tajnim Londonskim ugovorom iz 1915. godine ukazujući da su Zapadne sile i na tom primeru izbegle da ispoštuju data obećanja Italiji koja je, uostalom, na temelju tog ugovora ušla u rat. Fokus svog izlaganja predavač je usmerio na odredbe tog ugovora koje se tiču Kraljevine Srbije i razrešenje dileme koja postoji do današnjeg dana – da li je tim tajnim Londonskim ugovorom Srbiji ponuđena Velika Srbija ili je to samo mit?

 Predavanje istoričara Milovana Balabana na temu „Londonski ugovor – odricanje od Velike Srbije?"  može se  pogledati na Jutjub kanal Kulturnog centra Novog Sada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Hirurg koji je laseru dao oči