VESIĆ: Kada kažem “Soko” – mislim brzi voz

Novosti online

06. 01. 2023. u 09:49

OD 20. marta prošle godine, kada je puštena u saobraćaj brza pruga Beograd – Novi Sad, do 3. januara 2023, ukupno je čak 2.305.175 putnika izabralo voz za putovanje između ova dva grada, izjavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

ВЕСИЋ: Kада кажем “Соко” – мислим брзи воз

Foto: Ministarstvo

Od tog broja, vozovima “Soko” prevezena su 1.318.174 putnika. Upravo zbog izgradnje brze pruge, 2022. godina predstavlja istorijsku prekretnicu u razvoju srpskih železnica i poslovanju “Srbija voza”, naveo je ministar Vesić. Otvaranje brze pruge Beograd - Novi Sad izmenilo je imidž kompanije “Srbija voz”, kao i železnice uopšte, u zemlji i regionu.

 - Zanimljivo, podaci istraživanja pokazuju da na pomen reči “Soko” - čak dve trećine građana Srbije, kao prvu asocijaciju ima - brzi voz - istakao je Vesić.

Ministar je napomenuo da svi, od kada znamo za sebe, slušamo priče o brzim vozovima, ali je predsednik Aleksandar Vučić prvi srpski lider koji ostvario srpski decenijski san - da zemlja bude povezana brzim prugama.

 - Preko 1,2 miliona građanki i građana Srbije koji su koristili brzi voz između Beograda i Novog Sada za samo devet meseci, na najbolji način govore koliko će ove brzi vozovi biti popularni kada njima bude moglo da se ide do Subotice, Niša i Budimpešte - istakao je Vesić.

On je rekao da se punom parom radi na izgradnji deonice brze pruge od Novog Sada do Subotice, kako bismo već 2025. godine od Beograda do Budimpešte, brzim vozom putovali samo dva sata i 45 minuta.

 - Naredne godine biće godine velikih ulaganja u železnice, u obnovu i izgradnju novih pruga. Železnica će biti sve konkurentija, sve više roba i ljudi prevoziće se vozovima, i železnice će dobiti svoje mesto u transportu koje zaslužuju - poručio je ministar Vesić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)