U OVIM MESTIMA U SRBIJI ĆE PASTI NAJVIŠE SNEGA: Meteorolog objavio prognozu do kraja januara

Novosti online

27. 01. 2023. u 12:14

METEOROLOG Đorđe Đurić objavio je detaljnu prognozu za naredne dane na svom Fejsbuk profilu.

У ОВИМ МЕСТИМА У СРБИЈИ ЋЕ ПАСТИ НАЈВИШЕ СНЕГА: Метеоролог објавио прогнозу до краја јануара

Foto: Tanjug

- Narednih dana očekuje se sneg i formiranje manjeg snežnog pokrivača. Srbija je od danas pod uticajem visinskog ciklona, koji se svojim centrom premešta iz Tirenskog mora u Jonsko, a istovremeno se u Jonskom moru u prizemlju formira ciklon. Pad vazdušnog pritiska uvod je u promenu vremena. Pod uticajem ovih ciklona, Srbiju će zahvatiti sistem sa snegom, a nad našim područjem očekuje se i hladna vazdušna masa - objavio je Đurić.

Prema njegovim rečima u petak i tokom vikenda visinski ciklon sa Jonskog mora izmestiće se svojim centrom iznad Balkanskog poluostrva i nad Srbijom, dok će se ciklon u prizemlju sa Jonskog mora premeštatai preko Grčke i Egejskog mora ka Crnom moru.

- Ovakva sinoptička situacija usloviće da nad našim područjem kruži vlažna i hladna vazdušna masa. Na visini će preovladavati istočno i jugoistočno strujanje, pa će oblaci i sneg stizati sa istoka i jugoistoka, dok će u prizemlju i u nižim slojevima atmosfere preovladavati severozapadno strujanje. Iako će na visini biti prisutan ciklon, u prizemlju se očekuje porast vazdušnog pritiska - navodi.

Foto: D. Balšić/Printscreen

- Dakle, u petak i tokom vikenda u Srbiji će biti oblačno i hladno sa snegom, a na istoku i severoistoku Srbije može biti i susnežice. Na severu Vojvodine i na jugu Kosova i Metohije biće uglavnom suvo. U većini nižih predela Srbije i u Beogradu formiraće se manji snežni pokrivač, manje-više oko 5 cm, lokalno i više, dok će u planinskim predelima doći do povećanja postojećeg za oko 10 cm. Timočka i Negotinska Krajina, delovi Banata, severa Vojvodine i Kosova i Metohije mogu ostatati bez snežnog pokrivača. Jutarnja temperatura biće oko 0°C, a maksimalna dnevna od 1 do 3°C, na istoku Srbije i na jugu Metohije do 5°C. Temperatura u Beogradu kretaće se uglavnom oko 1°C.

Navodi i da u nedelju tokom dana sledi slabljenje padavina, do kraja dana i večeri i prestanak.

- U ponedeljak u Srbiji će biti suvo i prohladno sa sunčanim intervalima, uz slab jugozaapdni vetar. Maksimalna temperatura biće od 2 do 5°C, u Beogradu do 3°C. Početkom sledeće sedmice veoma snažan ciklon premeštaće se sa severa Evrope ka istočnoj i on će perifernim delom zahvatiti i Srbiju, a hladni front u sklopu njega obodnim delom preći će preko Srbije, tako da će sa severoistoka i severa prodirati i hladna vazdušna masa.

U noći ka utorku u severnim, a u utorak i u ostalim predelima Srbije očekuje se prolazno naoblačenje sa kišom, susnežicom i snegom, prolazno uz jak severozapadni vetar. Maksimalna temperatura biće u neznatnom porastu, a po prodoru hladnog fronta u padu, uz jak severozapadni vetar. Nakon pada u ponedeljak, u utorak sledi porast vazdušnog pritiska, pa će u sredu biti suvo, ali u četvttak će još jedan identičan sistem pogoditi Srbiju, uz prolazne i slabe padavine.

- Prema trenutnim prognozama nakon 5. februara ojačaće termički visinski greben, uz priliv tople vazdušne mase sa Mediterana, dok će u prizemlju biti prisutan anticklon, uz visok vazdušni pritisak, pa će vreme biti suvo, stabilno i toplije, uz maksimalne temperature od 5 do 10°C, dok se u jutarnjim časovima očekuju magla i slab mraz - navodi Đurić.

- Iako nas narednih dana očekuje vreme u skladu sa kalendarom, iako će biti snega, one prave zime nema na vidiku, osim na planinama koje imaju idiličnu zimsku sliku sa i više nego dovoljno snega, a planinski centri na većim visinama sa prethodnima nežnim padavinama obezbedili su zasigurni prirodni snežni pokrivač u narednih mesec i po dana.

S obzirom na to da je prosek maksimalne temperature za ovo doba godine od 1 do 5°C, one će u narednom periodu biti u skladu sa kalendarom. Do kraja januara i tokom prvih dana februara vreme će u potpunosti biti u skladu sa kalendarom, da bi nakon 5. usledilo otopljenje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!