HUMOR NAM JE BIO I OSTAO NAJVEĆA ODBRAMBENA SNAGA: dr Nele Karajlić, legendarni roker i pisac za „Novosti“ (FOTO)

Dragana Matović

05. 02. 2023. u 11:00

PROTEKLIH nedelja pratili smo uzbudljive avanture junaka iz poznate kafane usred Balkana.

ХУМОР НАМ ЈЕ БИО И ОСТАО НАЈВЕЋА ОДБРАМБЕНА СНАГА: др Неле Карајлић, легендарни рокер и писац за „Новости“ (ФОТО)

Foto D. Milovanović

Otkrili smo da li je Tesla, putujući kroz vreme, uspeo da pronađe dobro skrivene baze podataka za kojima traga čitav svet, zatim pokušaj Leonarda da Vinčija da ovekoveči Kemicu u, možda novom remek-delu 21. veka, ali i kako je nenadano pronađen izvor sa čarobnom vodom i kako se završila Giletova žurka za kontroverznog biznismena.

Posetioci kafane "Složna braća - Nekst dženerejšn" iz treće sezone istoimene humorističke serije ostaju u centru zbivanja. Nakon što su "popili sve" na jednom poznatom TV kanalu i "častili" gledaoce urnebesnim zavrzlamama, prelaze na još jedan kanal. Jedan od scenarista i kreator serije Dr Nele Karajlić, legendari rok muzičar, pisac i glumac, zadovoljan je ponašanjem svojih junaka u kafani, iako je neretko bio u neverici gledajući ih pred velikim i nezgrapnim izazovima. Istovremeno je, kako ističe u razgovoru za "Novosti", uveren "da ishod njihovih preambicioznih zavrzlama mora biti potpuni debakl". Dr Nele je, primećujemo, opet snimio budućnost. Pitamo ga: Hoće li biti Trećeg rata u sledećem "Nekst dženerejšnu" i u životu? Šta kažu scenaristi, a šta sluti život?

Dragan Milovanović

- Ne bih više da prognoziram - kaže nam Karajlić. - Prošli put sam malo preterao. Bolje da sam ćutao. Sada je situacija još komplikovanija, ali videćemo šta će scenaristi "Složne braće" da smisle. Šta god da bude, biće po onoj Pašićevoj: "Spasa nam nema, propasti nećemo."

* Hoće li današnji svet odložiti regionalni "mješoviti" brak Milog i Radice... taman se učinilo da će nove generacije živeti kao nekad?

- Mili i Radica su primer dobroga u serijalu. Nije samo što se vole već i što su jedini koji nisu gramzivi i pohlepni, otuda moja naklonost prema njima. Oni su i primer ljubavi, i pored toga što ljubav između različitih vera poslednjih tridesetak godina nije popularna. Ali, ljubav je ljubav - i nadjačaće sve nedaće. Lazar i Murat su dobili zadatak od scenarista da se malo odmore. Jednostavno, svi smo siti istorije. Krajnje je vreme da postane dosadna.

* Vaš sin Srđan Janković je koscenaristička ruka mladih "generacija". Koliko je tu mladih umetnika i kako učestvuju u "Nekst dženerejšnu"?

- Srđan je bio motor prilikom pisanja scenarija. On je smišljao zaplete, što je u ovakvim serijama najvažnije. Moje je bilo da te zaplete razvijam u pravilnom smeru i da junacima dam mentalitet. To znam bolje od njega, jer sam sa svima njima živeo i odrastao. Bilo je dosta mladih u ekipi, što me zaista raduje. Dvoje glavnih glumaca, Amar i Maja dolaze iz te nove generacije i mislim da su se uspešno uhvatili u kolo sa starijom generacijom, koja je zaista bila briljantna.

* U serijalu su Srbi, Hrvati i Bošnjaci saveznici u svakoj prevari "tuđeg sveta". Mogu li prevariti Vašington, Brisel i Moskvu, makar da se ovde ne ratuje?

- Narodi na ovim prostorima imaju zajednički kulturni kod. Nas razdvaja samo vera. Nažalost, vera je na ovim prostorima obično odlučujuća. Ali, kada god se nađe zajednički interes, ti narodi očas posla uspostave normalnu komunikaciju između sebe. Interes je čudo, biznis, ne samo za naše junake, već i za stvarni život, ne poznaje granice. Odjednom krvni neprijatelji postaju najbliži poslovni partneri. Toga ima koliko hoćete.

* Kakav je odjek "Složne braće" u regionu, gde će biti sve emitovana i šta ćemo sa Teslom?

- U Republici Srpskoj to smatraju svojom serijom, što je i logično jer se govori o tom terenu. Sa druge strane, ona govori o junacima sa ovoga tla, bez obzira na to kojoj državi pripadaju, sa svim njihovim manama i vrlinama, tako da su oni lako prepoznatljivi i nije teško da se publika s njima identifikuje.

* Izgleda da su se na snimanju svi ludo zabavljali? Kako je bilo vama sa njima?

- Ja sam bio najgori od sve dece, bez ikakve sumnje! Ja sam uvek onaj koji traži korak više od ostalih. Inače, zaista je bilo veselo na snimanju. Pre svega zbog glumaca, jer su svi veliki majstori. Od Nataše, koja je bez sumnje, najbolja glumica koju imamo, preko Gvere, Raleta, Andrije, Ljube, Milana, pa sve do ovih namlađih, Amara i Maje. Sjajni su bili i gosti koji su se povremeno pojavljivali u epizodama. Neko je izračunao da smo u serijalu imali više od 50 uloga, što je apsolutni rekord, ne samo za naše prilike. Naravno, izdvojio bih i briljantne uloge koje su imali Sergej Trifunović i Milan Prljeta... ali i svi ostali su bili na nivou!

* U staro Sarajevo se i dalje ne vraćate, ili...?

- Staro Sarajevo je uvek sa mnom... u novo teško da ću otići.

* Kažu da je najteže napraviti duhovit sadržaj a da je kvalitetan, koje su to veštine i osobine u humoru sadržane?

- Humor je i lek i vakcina... i anestetik i antidepresiv. Sve u jednom, a besplatan je i ne morate da imate recept. Nije čudo da mi imamo tako razgranat i bogat humor. Šta nas je sve snalazilo, humor nam je bio najveća odbrambena snaga. Naša duhovna protivavionska odbrana. Međutim, moje je iskustvo da je najteže praviti humoristički sadržaj. Naravno, nije lako praviti ni dramu, ni akciju, ni ljubavnu priču, daleko od toga, ali komedija zahteva direktnu reakciju kod publike. Ako se niko ne smeje, niste uspeli.

* Možete li nam dati savet - kako da svakodnevicu vidimo na vedriji način?

- Gledajte "Složnu braću" dva puta dnevno po pola sata. Deluje preventivno!

* Sa čim najviše volite da se šalite, a o čemu ne pravite viceve?

- Moram da priznam da nisam neko ko u normalnom životu pravi šale. Ne znam zašto. Verovatno zbog toga što mi je to, na neki način, posao. Ali obožavam ljude koju su duhoviti i koji znaju da nasmeju društvo, naročito ukoliko imaju meru. Mera je važna u svemu, pa i u humoru. A tu meru, obično, osećaju oni koji nose neki poseban šarm u sebi. Sa svim i svačim se možeš šaliti. To nam najbolje pokazuje Dušan Kovačević. I teške teme su za njega deo duhovitog kolorita našeg naroda. Film "Ko to tamo peva", koji govori o najcrnjem danu u istoriji našeg naroda, šestom aprilu 1941. je komedija! Zato i jeste genijalan.

Foto Privatana arhiva

* Čemu se ovih dana najviše smejete?

- Volim da gledam filmove i serije koje u sebi imaju humora. Ne mora da bude komedija, samo mora da ima malo šege u sebi, jer bez humora sve je nekako suho i kuso... neslano. Svi najveći filmovi sveta, bez obzira na žanr, imali su humor u sebi. Setite se "Kuma" i trenutka kada dave onog jednog mafijaša na zadnjem sedištu auta, a ovaj koji ga davi ga moli da ovo ne shvati lično, nego profesionalno.

* Šta će biti sa "No smoking orkestrom", budući da je Emir Kusturica odlučio da okači gitaru o klin?

- Ne znam. To morate da pitate njega.

* Da li smo mi Srbi svesni da živimo u eri Novaka Đokovića i kako biste vi to opisali?

- Svedoci smo ispisivanja istorije. Ono što radi Nole je mnogo više od običnog sporta. Više od igre. Retko kome su smeštali zamke i retko ko je u istoriji sporta doživeo više nepravdi od Noleta. Čak ni Maradona nije trpeo ono što trpi Nole! Setite se samo izbacivanja sa Ju-Es opena, pa deportovanja iz Australije. To je dovoljno da zauvek baciš reket! Na Zapadu su, na kraju, izmislili suludu trku za "najboljeg ikada" (GOAT) samo da bi ublažili i obesmislili njegove trijumfe. Ta trka za "najboljeg svih vremena" je potpuno besmislena, jer čovek, još uvek, ne može gledati u budućnost, pa je samim time to jedna kontradikcija. Međutim, sve te nepravde, očigledno, samo dodatno motivišu Noleta, pa je sad jači nego ikad. Njegova tajna je jednostavna. On voli da igra tenis. On je zaljubljen u taj sport i biće prvi i najbolji dokle god to bude posmatrao kao igru. Dok je dečaka u njemu, on će biti šampion.

Foto Privatana arhiva

MNOGOBROJNA EKIPA

U NOVOJ sezoni "Složne braće" pojavljuju se mnogobrojne poznate ličnosti poput Tijane Dapčević, Ajs Nigrutina, Zorana Radojkovića Pileta, Ivon Jafali, Mikija Stevića...

Tu je i dobro poznata ekipa glumaca iz čitavog regiona, počevši od Nataše Ninković, Andrije Kuzmanovića, Marka Gvera, Radoslava Raleta Milenkovića, Ljubiše Savanovića, Milana Kovačevića, pa preko Amara Ćorovića, Maje Čampar, Nikole Pejakovića, Nenada Okanovića, Miše Obradovića, Denisa Murića, Sergeja Trifunovića, Pauline Manov, Petra Božovića, Nebojše Ljubišića, do Miljana Prljete, Rifata Rifatovića, Nikole Glišića, Senada Milanovića, Jovane Balašević...

Scenario je pisao dvojac - Dr Nele Karajlić i Srđan Janković, dok je režija i ovog puta poverena Miloradu Milinkoviću.

PREDVIDELI ZAGAĐENjE

POZNATO je da su se u seriji "Top lista nadrealista" spominjale neke stvari koje su se posle zaista i desile na našim prostorima tokom raspada nekadašnje Jugoslavije, a mnogi skečevi se i dalje prepričavaju.

Jedan klip je, međutim, tek odnedavno postao "viralan". Zagađenost vazduha i ekologija su danas kod mnogih u prvom planu, a oni su u jednoj epizodi govorili upravo o tome. U klipu se video Karajlić, Branko Đurić Đura i Zenit Đozić kako malo ne veruju, a malo veruju u zagađenje tadašnjeg Sarajeva, da bi kroz raspravu ipak došli do toga da su "malog morali tri puta da kupaju jer je bio sav crn od vazduha napolju".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna