NAUČNIK IZ SRBIJE U NEMAČKOJ PROUČAVA LEK ZA TUMOR PANKREASA: Postoji nada da se poveća stopa preživljavanja od ove teške bolesti

Јелена Стојковић
Jelena Stojković

21. 02. 2023. u 12:25

UVEK žednog istraživanja i boljitka koji medicina može doneti čovečanstvu, mladog naučnika iz Beograda, Nikolu Smaltika (33), put je doveo do Hajdelberga, grada koji nosi "titulu" - središta nemačke nauke. Nije ni čudo jer se u njemu danas nalaze mnogobrojne naučne institucije: evropska molekularno-biološka laboratorija, evropska molekularno-biološka organizacija, nemački centar za istraživanje raka... Mladom stručnjaku poput Nikole koji se bavi imunologijom tumora pankreasa, čini se - baš tu je mesto, u hajdelberškoj Univerzitetskoj klinici.

НАУЧНИК ИЗ СРБИЈЕ У НЕМАЧКОЈ ПРОУЧАВА ЛЕК ЗА ТУМОР ПАНКРЕАСА: Постоји нада да се повећа стопа преживљавања од ове тешке болести

Foto: Privatna arhiva

Vredan, radan, istraživačkog duha, dobio je svoje mesto baš u klinici čiji su zaposleni otkrili lek koji je pomogao mnogim obolelim od karcinoma pankreasa. Nikola nije bio deo ključnog istraživačkog tima koji je došao do ovog leka, ali dejstva mu svakodnevno proučava i ispituje, i tako doprinosi da se produži životni vek onih koji su oboleli od ovog oblika teške bolesti. Kako nam je objasnio, iako se za sada ovaj lek primenjuje samo u Nemačkoj i u Francuskoj, uliva nadu da će se stopa preživljavanja od ove teške bolesti povećavati.

Foto: Privatna arhiva

 

Koliko je važno otkriće ovog leka, ukazuji zvanični podaci da iako tumori pankreasa čine samo tri odsto slučajeva raka u Nemačkoj sa 14.000 novoobolelih svake godine, oni su četvrti najčešći uzrok smrti od raka. "Srednje doba" na početku bolesti je 69 godina za muškarce i 76 godina za žene.

- Budući da nema karakterističnih ranih simptoma, karcinom pankreasa se obično otkriva vrlo kasno. Samo kod 15-20 odsto pacijenata može se operisati, a zatim ozračiti. Novootkriveni lek se često upotrebljava i kao predtretman kod pacijenata čiji tumor trenutno ne može da se operiše, kako bi se smanjio i doveo u operabilnu zonu, gde je pokazao odlične rezultate i značajne efekte kod oko 50 odsto pacijenata - kaže Smaltik i dodaje da je lek čije dejstvo proučava trenutno najbolje što svet ima od terapijskih mogućnosti za borbu protiv ove teške bolesti.

Foto: Privatna arhiva

 

DIPLOMIRAO NA BIOLOŠKOM FAKULTETU

NIKOLA Smaltik rođen je u Beogradu, gde je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je na Biološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu na smeru molekularne biologije i fiziologije. Doktorat iz imunologije sa biohemijom odbranio je na Univerzitetu u Tibingenu i od 2021. radi u Hajdelbergu na Univerzitetskoj klinici u laboratoriji koja se bavi molekularnom onkologijom pre svega imunologijom tumora pankreasa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NEVEROVATNO! Željko Obradović o cirkusu koji sledi, 0:6 protiv Sferopulosa, incidentu Naneli - Lazarević...