OTKLANJAJU POSLEDICE HAOSA I MEĆAVE: U Zlatiborskom okrugu očišćeni glavni putevi, neka sela i dalje bez struje, nema nastave u školama

N. J.

27. 02. 2023. u 10:39

PRVI dan nove sedmice u Zlatiborskom okrugu obeležilo je otklanjanje posledica snežne mećave koja je u nedelju zahvatila zapad Srbije: mokar sneg kidao je kablove pa su hiljade domaćinstava ostala bez električne energije, stabla su padala po putevima, a sva raspoloživa mehanizacija angažovana je na čišćenju saobraćajnica.

ОТКЛАЊАЈУ ПОСЛЕДИЦЕ ХАОСА И МЕЋАВЕ: У Златиборском округу очишћени главни путеви, нека села и даље без струје, нема наставе у школама

N.J.

Skoro cela Opština Bajina Bašta, osvanula je bez električne energije, a pojedina bila su u snežnoj blokadi, jer su prohodni bili samo glavni putevi u dolini Drine.

- Teška mehanizacija od zore je na putevima. Prioritet je čišćenje puteva prema Rači i Crvici, kako bi se omogućio pristup dalekovidima koji su u kvaru. Ekipe elektromontera bile su cele noći na terenu. Tamo gde su kvarovi otklonjeni, vlažan i težak sneg obarao je drveće preko dalekovoda, praveći nove havarije – kaže Vesna Đurić, predsednica Opštine Bajina Bašta - Put prema Tari iz Bajine Bašte bio je tokom noći neprohodan, a sela na Tari u snežnoj blokadi.

U gradu na Drini, kao i u Kosjeriću, stanje se postepeno normalizuje.

- Glavni putevi u opštini Kosjerić su očišćeni. Mehanizacija je zatim usmerena na čišćenje puteva prema selima, a prioritet su putevi do trafostanica. Veći deo sela osvanuo je u ponedeljak bez struje, a problema sa električnom energijom bilo je i u gradu - kaže Žarko Đokić, predsednik Opštine Kosjerić - Sva mehanizacija i svi elektro - monteri su na terenu.

Užice i Zlatiboru osvanuli su sa više od pola metra vlažnog snega. Tokom mećave, stotine kamiona i automobila, čekali su satima pored puta ili u kolonama, da uslovi postanu bezbedniji za vožnju. Posebno kritično bilo je na deonici od Zlatibora preko Borove Glave prema Novoj Varoši, a na ostatku zlatiborske magistrale stanje je bilo tek za nijansu bolje. U privremenom prekdu bio je put od Kokinog Broda prema Pribojskoj banji i Priboju.

Zbog kvarova na elektro - mreži koje struje nije bilo u delovima Opštine Čajetine, u selima Mačkat, Šljivovica, Jablanica, Seča reka... Električne energije nije bilo u centru Užica, Opštini Sevojno, u naselju Bela zemlja i u brojnim selima poput Potočanja, Kravavaca, Zlakuse, u Ravnima, Ljubišu, Kremnima, Mokroj gori, … Slična situacija bila je i u požeškim selima, dok je u gradu nestajalo struje, a veliko stablo palo je na parkirani automobil.

U nekim seoskim školama, poput osmogodišnje u Krvavcima, u ponedeljak nije bilo nastave. Zbog pokidanih dalekovoda, nije bio moguć rad toplotnih pumpi na sistemima grejanja u ovim školama.

U prekidu je železnički saobraćaj između Užica i Prijepolja, zbog oštećenja kontaktne mreže. Ekipe „Infrastrukture železnice Srbije“ otklanjaju kvarove i drveće popadalo na šine. Tokom mećave, za putnike koji su se zatekli u vozovima, organizovan je autobuski prevoz do odredišta. U ponedeljak, železnički saobraćaj odvijao se otežano.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UŽAS: Košarkaš Zvezde krvavog lica, udario ga igrač Partizana?!